Jeżyny – bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Właściwości prozdrowotne i zastosowanie w kuchni 

Fot.: Vladyslav Siaber / stock.adobe.com

Jeżyny są owocami wykazującymi liczne właściwości prozdrowotne. Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, układu krążenia oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Zalecane są w diecie cukrzyków, gdyż stabilizują poziom cukru we krwi oraz kobiet ciężarnych ze względu na obecność w nich żelaza i kwasu foliowego.

Jeżyny są owocami bogatymi w witaminy, minerały oraz związki o działaniu antyoksydacyjnym. Ich prozdrowotne i lecznicze właściwości wykorzystywane były już w starożytności. Te ciemne owoce zapobiegają m.in. chorobom oczu oraz wykazują działanie antyrakowe.

Wartości odżywcza jeżyn – jakich składników dostarczają?

Jeżyny odznaczają się wysokimi wartościami odżywczymi, gdyż są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. W ich składzie znajdują się witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), witamina C, E, K oraz beta karoten. Część z tych witamin, a dokładnie witamina C, E i beta karoten należą do naturalnych antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Związki te odgrywają w organizmie człowieka bardzo ważną rolę, gdyż niszczą wolne rodniki tlenowe, a tym samym zapobiegają rozwojowi różnych chorób, np. miażdżycy, nowotworom, zawałom serca, cukrzycy i wielu innym. Wysokie wartości odżywcze jeżyn wynikają również z obecności w tych owocach licznych składników mineralnych, takich jak: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód oraz cynk. Jeżyny są owocami o niskiej kaloryczności – w 100 gramach znajduje się około 43 kcal. Cennymi związkami występującymi w jeżynach poza witaminami i minerałami są: garbniki, kwasy organiczne, antocyjany oraz pektyny (błonnik pokarmowy). Składniki te odpowiadają za liczne właściwości prozdrowotne jeżyn.

Właściwości lecznicze i prozdrowotne jeżyn

Właściwości jeżyn były znane i wykorzystywane już przez starożytnych Rzymian i Greków. W medycynie ludowej na bazie tych owoców produkowano sok, który znajdował zastosowanie w zwalczaniu infekcji i przeziębień, a także wzmacniał odporność organizmu. Poza sokiem z owoców wykorzystywano także napary i wywary z liści jeżyny, które działały przeciwbiegunkowo i przeciwgorączkowo. W dzisiejszej medycynie naturalnej jeżyny również są cenione za swoje właściwości prozdrowotne i lecznicze. 

Owoce te mają zastosowanie w profilaktyce chorób nowotworowych, gdyż dostarczają wielu związków o działaniu przeciwutleniającym. Zmniejszają ryzyko zachorowania m.in. na raka płuc, przełyku, jelita grubego oraz skóry. Jeżyny mają korzystny wpływ na pracę układu krążenia. Substancje w nich zawarte przyczyniają się do zwiększenia elastyczności naczyń włosowatych oraz wzmocnienia serca. Jeżyny są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który obniża poziom „złego” cholesterolu, dzięki czemu zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia, np. miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca. 

Ponadto błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit, przyspieszając ich perystaltykę, a tym samym pobudza procesy przemiany materii. Związek ten pod wpływem wody pęcznieje w żołądku dając długotrwałe uczucie sytości. Dzięki tym wszystkim właściwościom błonnik pokarmowy zawarty w jeżynach wspomaga odchudzanie, dlatego jeżyny wskazane są w diecie osób z nadwagą i otyłością. Owoce te odznaczają się niskim indeksem glikemicznym, dlatego mogą pojawić się w jadłospisie osób chorujących na cukrzycę. Dodatkowo błonnik pokarmowy przyczynia się do spowolnienia wchłaniania węglowodanów w przewodzie pokarmowym, czego skutkiem jest regulowanie poziomu cukru we krwi

Jeżyny przeciwdziałają również chorobom narządu wzroku. Ich regularne spożywanie pozwala na zmniejszenie ryzyka rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, które jest poważnym i przewlekłym schorzeniem mogącym doprowadzić do utraty wzroku. Antocyjany obecne w jeżynach działają przeciwzapalnie, zwalczając stany zapalne siatkówki oka. W jeżynach występują substancje, które zapewniają zdrowe i mocne kości:

  • wapń i magnez – minerały uczestniczące w tworzeniu tkanki kostnej,
  • witamina K biorąca udział w produkcji osteokalcyny białka obecnego w tkance kostnej.

Jeżyny, dzięki wysokiej zawartości związków antyoksydacyjnych, opóźniają procesy starzenia się skóry. Przeciwutleniacze chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Jeżyny wspomagają również proces gojenia się ran, gdyż garbniki w nich obecne wykazują właściwości ściągające i zwężające naczynia, hamując drobne krwawienia.

Jeżyny – co z nich zrobić? Zastosowanie jeżyn w kuchni

Jeżyny znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystywane są do produkcji domowych wypieków – serników i placków oraz zimowych przetworów - dżemów, powideł. Sok z jeżyn jest bogatym źródłem antyoksydantów wzmacniających odporność organizmu, a także kwasu foliowego i żelaza. Z tego powodu sok z jeżyn oraz świeże owoce zalecane są kobietom w ciąży, gdyż występuje u nich zwiększone zapotrzebowanie na te minerały. Na bazie jeżyn przygotowuje się również leczniczą nalewkę, tzw. jeżynówkę, która ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia. Ponadto działa przeciwzapalnie, napotnie i antybakteryjnie, dlatego stosowana jest przy przeziębieniach i grypie. 

Zobacz film: Jaka jest skuteczność witaminy C? Źródło: Wiem, co jem

Data aktualizacji: 30.12.2017,
Opublikowano: 17.06.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej