Jarmuż - dlaczego warto po niego sięgnąć?
Jarmuż stanowi doskonałe źródło polifenoli. Związki te wzmacniają naczynia krwionośne, a także obniżają ciśnienie. W warzywie znajduje się także sporo błonnika pokarmowego oraz kwasu foliowego. Potrzebują go m.in. kobiety w ciąży oraz osoby, które zmagają się z anemią.
Po jarmuż warto sięgnąć również ze względu na bogactwo witamin. Zawiera witaminę K, która zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi. Natomiast witamina A wzmacnia odporność, a także poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci.
Jarmuż jest bogaty w witaminę C, która poza wzmacnianiem odporności jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Zwalczają one wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się skóry, a także przyczyniają się do powstawania zmian nowotworowych. Warzywo dostarcza także witamin z grupy B, a w szczególności witaminę B6. Poprawia ona metabolizm, a także ma korzystny wpływ na działanie mózgu.
Dlaczego warto jeść jarmuż?
Warto dodać, że jarmuż wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Zawiera sporo żelaza, magnezu, wapnia oraz potasu. Dodatkowo obecne w nim substancje łagodzą stan zapalny. Pomagają również oczyścić organizm z toksyn. Wspomagają funkcjonowanie całego organizmu.
Warzywo zawiera również luteinę, która chroni przez AMD, czyli zwyrodnieniem plamki żółtej.
Zobacz wideo: Cudowne właściwości jarmużu
Źródło: dziennik.pl