Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
Westend61/Getty Images
Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?
Jarmuż - dlaczego warto po niego sięgnąć?
Jarmuż stanowi doskonałe źródło polifenoli. Związki te wzmacniają naczynia krwionośne, a także obniżają ciśnienie. W warzywie znajduje się także sporo błonnika pokarmowego oraz kwasu foliowego. Potrzebują go m.in. kobiety w ciąży oraz osoby, które zmagają się z anemią.
Po jarmuż warto sięgnąć również ze względu na bogactwo witamin. Zawiera witaminę K, która zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi. Natomiast witamina A wzmacnia odporność, a także poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci.
Jarmuż jest bogaty w witaminę C, która poza wzmacnianiem odporności jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Zwalczają one wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się skóry, a także przyczyniają się do powstawania zmian nowotworowych. Warzywo dostarcza także witamin z grupy B, a w szczególności witaminę B6. Poprawia ona metabolizm, a także ma korzystny wpływ na działanie mózgu.
Dlaczego warto jeść jarmuż?
Warto dodać, że jarmuż wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Zawiera sporo żelaza, magnezu, wapnia oraz potasu. Dodatkowo obecne w nim substancje łagodzą stan zapalny. Pomagają również oczyścić organizm z toksyn. Wspomagają funkcjonowanie całego organizmu.
Warzywo zawiera również luteinę, która chroni przez AMD, czyli zwyrodnieniem plamki żółtej.
Zobacz wideo: Cudowne właściwości jarmużu
Dzień Dobry TVN
Źródło: dziennik.pl
Autor:
Redakcja
Data aktualizacji: 13.11.2023,
Opublikowano: 13.11.2023 r.
Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają.
Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy.
Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego?
Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?
Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik?
Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?
Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?
Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę.
Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?