Jakie znaczenie ma zdrowa dieta dla zapobiegania chorobom nowotworowym?

Fot: Hinterhaus Productions / gettyimages.com

W zapobieganiu chorobom nowotworowym znaczenie ma wiele czynników dotyczących stylu życia, a w ostatnich latach coraz więcej czasu poświęca się badaniom nad wpływem diety na rozwój nowotworów. Jak menu przyczynia się do rozwoju choroby?

Obecnie szacuje się że za około 40% zachorowań na nowotwory odpowiadają złe nawyki żywieniowe. Prawidłowa dieta ma udowodniony korzystny wpływ na wiele aspektów zdrowia człowieka, a w kontekście chorób nowotworowych jej korzystny wpływ może przejawiać się na kilku płaszczyznach.

Prawidłowa masa ciała

Występowanie nadwagi czy też otyłości jest czynnikiem ryzyka rozwoju wielu nowotworów. Prawidłowo zbilansowana dieta w połączeniu z aktywnością fizyczną na odpowiednim poziomie może przyczynić się do zmniejszenie ryzyka wystąpienia m. in. nowotworu jelita grubego czy też piersi.

Substancje rakotwórcze w żywności

Warto zwrócić uwagę na fakt, iż żywność może być źródłem substancji potencjalnie rakotwórczych. Wśród produktów zaliczanych do szkodliwych zalicza się mięso czerwone, którego spożycie zaleca się ograniczyć do 0,5kg na tydzień. Potencjalnie niekorzystne działanie mogą mieć również izomery trans kwasów tłuszczowych, które występują w żywności wysokoprzetworzonej takiej jak chipsy, paluszki, wyroby cukiernicze, zupy oraz sosy instant. Izomery trans tworzą się również podczas smażenia, dlatego zaleca się unikanie tego rodzaju obróbki termicznej.

Stres oksydacyjny

Wśród przyczyn powstawania nadmiernie dzielących się komórek wyróżnia się między innymi nasilony stres oksydacyjny. Stres oksydacyjny charakteryzuje wzmożona produkcja wolnych rodników tlenowych, które mogą uszkadzać materiał genetyczny komórek. Komórki ludzkiego organizmu nieustannie się dzielą. Uszkodzenie materiału genetycznego może przyczynić się do zaburzeń kontroli nad procesem dzielenia się komórek i spowodować powstanie zmiany nowotworowej. Potencjał ochronny diety leży w dostarczaniu wraz z pożywieniem naturalnych składników antyoksydacyjnych zwalczających wolne rodniki tlenowe oraz neutralizujących szkodliwe efekty ich działania.

Produkt spożywczy Związki o działaniu antyoksydacyjnym
Bób Witamina C, luteina, zeaksantyna
Czereśnie, wiśnie Witamina A, C , kwercytyna, antocyjnany
Jarmuż Witamina A, C, luteina
Papryka Witamina A, C, E
Czosnek, cebula Witamina C, sulfidy
Żurawina, winogrona Związki fenolowe
Pomidory i przetwory pomidorowe Likopen
Cebula czerwona Kwercytyna
Kapusta, brukselka, brokuły Kwercytyna, kempferol i ich glikozydy
Owoce cytrusowe Witamina C, flawonoidy

Wzmacnianie układu odpornościowego

Ze względu na fakt, iż komórki ludzkiego ciała są zmuszone dzielić się stosunkowo często, istnieje spore ryzyko wystąpienia błędu podczas tego procesu. W zdrowym, prawidłowo funkcjonującym organizmie nie stanowi to jednak problemu, ponieważ układ odpornościowy jest w stanie zwalczyć ewentualne nieprawidłowości. Dieta może więc działać korzystnie poprzez naturalne wspieranie pracy układu odpornościowego i jego mobilizacji do ochrony komórek organizmu. Wśród produktów immunomodulujących wymienia się przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega- 3 obecne w tłuszczach roślinnych oraz rybach. Do prawidłowej pracy układu odpornościowego niezbędne są również witaminy takie jak:

  • witamina A
  • witamina D

Warto również zadbać o prawidłową ilość białka dobrej jakości w codziennej diecie ponieważ niedobory tego makroskładnika mogą zaburzyć prawidłową pracę układu odpornościowego.

Bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego jest dostarczanie organizmowi wraz z dietą wszystkich niezbędnych składników. Dieta w profilaktyce nowotworów powinna więc być przede wszystkim prawidłowo zbilansowana. Nie zaleca się stosowania diet redukcyjnych bez pomocy dietetyka, ponieważ mogą one być niedoborowe i pośrednio wpływać niekorzystnie na funkcjonowanie całego ustroju.

Czy dieta w chorobie nowotworowej ma znaczenie? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak ważna jest dieta podczas walki z nowotworem? Źródło: 36,6

Ochrona przed metalami ciężkimi i toksynami środowiska

W profilaktyce nowotworu jelita grubego duże znaczenie ma odpowiednia podaż błonnika pokarmowego oraz płynów. Zatwardzenia lub też przedłużone zaleganie mas kałowych w jelitach powoduje dłuższy kontakt produktów przemiany materii z błoną śluzową jelita. Zbędne i szkodliwe produkty przemiany materii mogą więc w większej ilości przenikać do ustroju. Zaleca się aby w profilaktyce raka jelita grubego dbać o odpowiednią podaż włókna roślinnego oraz pić odpowiednią ilość płynów aby uniknąć zatwardzeń i utrzymać regularność wypróżnień. Błonnik pokarmowy w naturalny sposób pomaga oczyszczać jelita z zalegającej tam treści pokarmowej, a ponadto wspiera rozwój korzystnej mikroflory bakteryjnej, która wspiera układ odpornościowy i reguluje pracę jelit.

Hamowanie wzrostu guza oraz procesu angiogenezy

Badania naukowe ostatnich lat wykazały, że istnieją produkty spożywcze, które dzięki zawartym w nich związkach mogą zwalczać komórki nieprawidłowo dzielące się oraz zatrzymywać proces tworzenia się naczyń krwionośnych wokół guza. Do produktów tych zaliczyć można kurkumę, zieloną herbatę, soję czy też warzywa kapustne. Produkty te bogate są w przeciwutleniacze i dostarczają wielu witamin, składników mineralnych oraz związków biologicznie aktywnych dlatego warto wprowadzić je do diety w umiarkowanych ilościach.

Podsumowując, dieta w profilaktyce nowotworów powinna być prawidłowo zbilansowana pod względem dowozu białka, tłuszczów oraz węglowodanów aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Dieta powinna również dostarczać wszystkich witamin i składników mineralnych w odpowiednich ilościach, ze szczególnym uwzględnieniem witamin i związków o działaniu antyoksydacyjnym. W diecie przeciwnowotworowej należy uwzględnić produkty o szczególnych właściwościach hamujących rozwój guzów i wprowadzać je do diety regularnie lecz z umiarem.

Fundacja Alivia wspiera pacjentów onkologicznych – sprawdź, jak możesz pomóc!

Fundacja Alivia

Fundacja Alivia

Bibliografia:

1.Marciniec K., Włodarczyk-Marciniec B., Przeciwnowotworowe właściwości czosnku. Postępy Fitoterapii 2/2008, s. 90-95;

2.Wawrzyniak A., Krotki M., Stoparczyk B., Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw. Medycyna Rodzinna 1/2011, s. 19-23;

3.Paradowska K., Zielińska A., Krawiec N., Skład i właściwości antyoksydacyjne barwnych frakcji wyodrębnionych z pszczelego pyłku kwiatowego. Postępy Fitoterapii 4/2014, s. 209-215;

4.Dymarska E., Grochowalska A., Krauss H., Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nowiny Lekarskie 2013, 82, 3, 222–231;

5.Kwiatkowska E., Bawa S., Znaczenie substancji uznanych za antyodżywcze w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Medycyna Rodzinna 2/2007, s. 36-40.

Data aktualizacji: 23.05.2019,
Opublikowano: 22.05.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej