Herbata z kardamonem, kawa z kardamonem, olejek kardamonowy - jakie mają właściwości?

Fot: Dmitriy Golbay / fotolia.com

Kardamon pochodzi z Indii. Ma wiele właściwości leczniczych, pomaga szczególnie osobom mającym problemy z górnymi drogami oddechowymi. Jest też afrodyzjakiem i likwiduje nieświeży oddech. Dodaje się go do potraw i herbat, a jako olejek kardamonowy dobrze oddziałuje na skórę.

Najczęściej spotykanym w Polsce gatunkiem kardamonu jest kardamon malabarski, zwany też zielonym. Jego owoce to trójkomorowe torebki wypełnione czerwonawymi nasionami. Zawierają one około 9% olejku kardamonowego. To właśnie jemu zawdzięczamy smak i zapach tej przyprawy.

Są różne sposoby, by cieszyć się zdrowotnym działaniem kardamonu. Najprostszym jest żucie jego nasion, co polecane jest zwłaszcza przy wspomnianym wcześniej nieprzyjemnym zapachu w jamie ustnej. 

Herbata z kardamonem 

Najczęściej jednak aromatyczny kardamon dodaje się do herbaty. Można po prostu wrzucić kilka ziarenek do filiżanki. Jeżeli mamy więcej czasu, możemy przygotować tradycyjną indyjską masala chai, znaną też jako yogi tea. Jest to czarna herbata (najczęściej assam) z dodatkiem mleka i miodu oraz przypraw: cynamonu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej i oczywiście – kardamonu.

Zobacz film: Dlaczego warto sięgnąć po kardamon? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Kawa z kardamonem

Rozdrobniony w moździerzu kardamon można także dodać do kawy a zyska ona niepowtarzalny aromat i właściwości lecznicze. 

Olejek kardamonowy

Olejek kardamonowy wykorzystuje się w dolegliwościach układu oddechowego i pokarmowego. Przy nieświeżym oddechu i infekcjach jamy ustnej można płukać nim usta. Zawierający go roztwór wodny pomaga zdezynfekować skórę i włosy, sprawia też, że skóra jest jędrna i bardziej miękka. Poza tym olejek kardamonowy stanowi składnik kremów wyszczuplających i ujędrniających. Używa się go do masażu i jako wkład do kominków aromaterapeutycznych. Dodawanie olejku do potraw i napojów pozwala cieszyć się wszystkimi wymienionymi wcześniej właściwościami kardamonu.

Lubisz kawę? Sprawdź, co o niej wiesz!

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz

Kardamon – właściwości

Kardamon ma właściwości wykrztuśne, dlatego jest polecany astmatykom. Osobom, które nie mają przewlekłych problemów z drogami oddechowymi, kardamon przydaje się podczas kataru i przeziębienia – pomaga wówczas odetkać zatkany nos.

Ziarenka kardamonu warto włączyć do swojej diety również wówczas, gdy planujemy schudnąć. Przyprawa zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej na brzuchu i zatrzymywaniu wody w organizmie. Sprzyja też powstawaniu brunatnej tkanki tłuszczowej, która spala kalorie, zamiast je magazynować. Kardamon zaleca się także osobom mającym problemy z trawieniem. Dzięki pobudzaniu produkcji soków trawiennych wpływa pozytywnie na metabolizm, z tego względu warto włączyć go do jadłospisu, kiedy mamy nudności, nadkwasotę, wzdęcia, gazy, zgagę, zaparcia lub od dłuższego czasu brakuje nam apetytu.

Nasiona kardamonu poleca się osobom mającym problemy z impotencją. Zawarte w nich substancje pobudzają ukrwienie narządów płciowych, co wydłuża i wzmacnia erekcję. Kardamon likwiduje też inną dolegliwość utrudniającą życie towarzyskie, czyli nieświeży oddech. Wystarczy po każdym posiłku żuć jego nasiona. Za sprawą właściwości antybakteryjnych pomagają one pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust, a także zapobiegają ewentualnym owrzodzeniom i rozwijającym się infekcjom.

Kardamon używany jest jako składnik diet oczyszczających. Pomaga pozbyć się z organizmu ubocznych produktów przemiany materii. Dzięki właściwościom moczopędnym przyspiesza oczyszczanie przewodu moczowego, pęcherza i nerek z soli, nadmiaru wody i toksyn. Zwalcza też rozwijające się w tych miejscach infekcje.

Moczopędność i zawartość błonnika wspomaga dodatkowo utrzymanie właściwego ciśnienia w układzie krwionośnym. Kardamon ma też działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, jest również dobrym źródłem antyoksydantów. Ze względu na właściwości rozkurczowe może pomóc pozbyć się czkawki czy mimowolnych skurczów jelit.

Kardamon – przeciwwskazania

Mimo wielu pozytywnych skutków działania, stosowanie kardamonu nie zawsze jest wskazane. Od jego spożycia powinny powstrzymać się osoby mające skłonności do kamieni żółciowych. Ludzki organizm nie jest w stanie wchłonąć w całości substancji zawartych w tej roślinie, co powoduje osadzanie się w nim pozostałości nasion. Skutkiem może być formowanie się kamieni w woreczku żółciowym. Nie ma też wystarczających dowodów potwierdzających nieszkodliwość kardamonu dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Z tego względu im również zaleca się ograniczenie jego spożycia.

Używanie dużych ilości kardamonu pod różnymi postaciami przez dłuższy okres może prowadzić do alergii. Objawia się ona przede wszystkim wysypką, a także pokrzywką i obrzękiem gardła. U osób szczególnie wrażliwych na tę przyprawę mogą wystąpić opuchnięcia skóry.

Kardamon może też wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby przyjmujące antydepresanty, leki przeciwzakrzepowe, przeciwpłytkowe. W reakcję z substancjami zawartymi w kardamonie mogą też wchodzić leki podawane przy chorobach wątroby, AIDS czy zespole jelita drażliwego. Warto zrezygnować z niego również wtedy, gdy zażywamy aspirynę.

Zobacz film: Kto powinien unikać picia kawy? Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 28.09.2018,
Opublikowano: 24.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej