Jakie produkty mogą zastąpić biały cukier? 

Fot. fcafotodigital / Getty Images

Odpowiedź eksperta: Cukry roślinne czyli ksylitol, erytrol nie za bardzo słodzą, są pół słodzące, więc nigdy w całości smaku cukru dzięki nim nie uzyskamy. Zaletą cukrów roślinnych jest to, że nie wchłaniają się w jelicie - co znaczy, że nic po nich w organizmie nie zostaje, my wprowadzamy słodycz do organizmu, mamy przyjemność, jemy słodkie, a później w całości są wydalane. Nie ma po drodze żadnego metabolizmu, nie ma produktów metabolizmu, dzięki temu jemy słodkie i nie tyjemy. Jednak trzeba mieć na uwadze, że ksylitol wcale nie jest taki do końca naturalny, są to przemienione składniki drewna brzozy na drodze chemicznej kwasem siarkowym.

Wszystkie dodatki, które są dopuszczone do żywności są badane na różne sposoby, tak, żeby były bezpieczne dla organizmu człowieka. Koniec 2016 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zdał relację ze swoich dużych badań, w których przebadano 300 artykułów. Konkluzja była taka, że w żadnym z nich nie udowodniono, że aspartam ma jakiekolwiek negatywne oddziaływania. Tym bardziej, że aspartam to są 2 aminokwasy, czyli to, co normalnie zjadamy z białkiem. Aspartam w Europie i Stanach Zjednoczonych ma ocenę toksykologiczną taką, że jest 10 razy bardziej bezpieczny od stewii. 

Stewia jest uznana za bardziej niebezpieczną dlatego, że 97% to są glikozydy stewiolowe (nie można napisać, że słodzi się stewią, tylko glikozydem stewiolowym - to jest poprawna nazwa), a 3% to skład nie do końca wiadomy. Oczywiście jest to badane, ale tak naprawdę te 3% mogą się zmieniać, w zależności np. od odmiany rośliny, stopnia dojrzałości, warunków klimatycznych, w których rośnie (susza, powódź), itd. 

Słodziki wcale nie są złe, są wręcz zalecane przez różne instytucje, łącznie z polskimi, np. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne wydało oświadczenie kilka lat temu, potwierdzające, że słodziki są nieszkodliwe, zalecają,c jednocześnie, żeby jej stosować w walce z otyłością. 

Słodziki są różne, dzisiaj w Europie jest dopuszczonych 9 rodzajów syntetycznych słodzików. Wszystkie są sprawdzane i badane co parę lat. Rodzaje różnią się posmakiem, niektóre mają zdolność dłuższego utrzymywanie słodkości, niektóre krótszego, inne mają zdolność wspomagania smaku itd. W dodatkach do żywności, a w szczególności w słodzikach występuje zjawisko zwane synergizmem. Oznacza to, że jeśli dodamy jedną substancję słodzącą ( jeden słodzik) w ilości np. 200 jednostek, a jak damy 2 słodziki to mają tę samą zdolność słodzącą w ilości 160 jednostek. Słodziki uzupełniają siebie nawzajem jeśli chodzi o jakość i smak. Często się słyszy, że ze słodzikiem coś jest niedobre, dziwne w smaku, bo rzeczywiście niektóre słodziki mają posmak chemiczny, metaliczny i właśnie jak się stosuje kilka słodzików na raz, połączonych, to z tego wychodzi lepszy smak. 

 Warto również dodać, że stosowanie słodzików jest niebywale ważne w walce z otyłością. Dla przykładu: jeden duży kubek napoju z cukrem to jest około 140 kilokalorii, a taki sam kubek ze słodzikiem to jest 1 kilokaloria. Miód to czysty cukier, to samo dotyczy syropów: z agawy, klonowego - to też sam w większości sam cukier. Syrop glukozowo-fruktozowy to jest dokładnie to samo co cukier, sacharoza, którego używamy do słodzenia kawy czy herbaty, tylko już rozłożony na glukozę i fruktozę, czyli na te składniki pierwotne. Sacharoza, którą spożywamy z kawą czy herbatą jest natychmiast  trawiona, więc prawie od razu mamy glukozę i fruktozę, czyli dokładnie to samo, jakbyśmy użyli syropu glukozowo-fruktozowego. Potwierdza to American Food and Drug Administration i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Jest taka nowość, cukier o nazwie alluloza, jest to naturalny cukier, który występuje w małych ilościach w niektórych bardzo słodkich owocach, np. w figach i rodzynkach. On ma kaloryczność 10% normalnego cukru. Problem z nim jest taki, że występuje on w bardzo małej ilości. Natomiast teraz jedna z firm amerykańskich opracowała mikrobiologiczną metodę produkowania tej allulozy, także może w niedługim czasie będzie już stosowana. Jest naturalnym cukrem, pochodzi z roślin, a ma kaloryczność mniejszą od cukru sacharozy o 90%. 

Na pytanie odpowiedziała mgr inż. Aleksandra Cichocka, dietetyk w Zakładzie Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych w Instytucie Żywności i Żywienia. Odpowiedź została skonsultowana z prof. dr hab. Krzysztofem Krygierem, profesorem zwyczajnym, doktorem habilitowanym nauk rolniczych w zakresie technologii żywności, związanym z SGGW w Warszawie.

Kolejne pytania

Jakie są negatywne skutki jedzenia zbyt dużej ilości cukru?

Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu cukru?

Czy cukier brązowy jest zdrowszy od białego?

Zobacz także: Jak odstawienie cukru wpływa na mózg?

Data aktualizacji: 29.11.2018,
Opublikowano: 01.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Welbi – wiedza o zdrowiu i narzędzia, by o nie zadbać w jednym miejscu

Czy wiesz, że co trzeci Polak ma zdiagnozowane nadciśnienie tętnicze, co ósmy cierpi na chorobę serca, a już ok. 10% społeczeństwa zmaga się z cukrzycą typu 2? Takie dane przedstawia najnowszy raport "Narodowy Test Zdrowia Polaków" z 2023 roku. Choroby przewlekłe to wyzwanie dzisiejszych czasów, a serwis Welbi.pl to odpowiedź na ten problem – to właśnie tutaj znajdziesz solidną dawkę aktualnej wiedzy o zdrowiu (np. o profilaktyce), a oprócz tego odpowiednie narzędzia, by o nie zadbać: prywatne ubezpieczenie zdrowotne i teleporady u lekarzy specjalistów.

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Jak wydłużyć swoje życie? To nie magia, te sposoby działają

Ludzkość od wieków szuka sposobów na długowieczność. Tymczasem - jak pokazują badania - droga do długiego życia jest znacznie prostsza, niż się wydaje.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Niedosypianie w tygodniu i nadrabianie w weekend - jakie skutki odczuwa twój organizm?

W obecnych czasach wiele osób zaniedbuje sen ze względu na intensywny tryb życia i ciągły pośpiech. Niedosypianie w ciągu tygodnia, a następnie nadrabianie zaległości w weekend stanowi wówczas codzienność. Jednakże, ta praktyka może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. W niniejszym artykule omówimy, jakie skutki dla organizmu może mieć niedostateczna ilość snu w ciągu tygodnia oraz odsypianie w weekend.

Czytaj więcej
Okulary przeciwsłoneczne – z filtrem, polaryzacyjne, korekcyjne

Okulary przeciwsłoneczne pełnią funkcje ochronne, zapobiegając nadmiernemu przepuszczaniu szkodliwych promieni słonecznych do oka. Powinny być wyposażone w specjalny filtr. Okulary przeciwsłoneczne z polaryzacją są odpowiednie dla kierowców i sportowców. Filtr fotochromowy stosuje się w okularach przeciwsłonecznych korekcyjnych. 

Czytaj więcej
Drogeria internetowa – kosmetyki Holika Holika,czyli lekko i naturalnie

Latem zaczynamy interesować się kosmetykami o lekkiej konsystencji z wyciągami z roślin, o możliwie jak najbardziej naturalnym składzie. Takie właśnie są kosmetyki Holika Holika, marki, której sztandarowym produktem jest wielofunkcyjny żel aloesowy, zawierający ekstrakt z liści aloesu z koreańskiej wyspy Jeju. Dowiedz się, czy kosmetyki Holika Holika przydadzą się w Twojej kosmetyczce latem!

Czytaj więcej
Czym jest psychoterapia?

Coraz więcej osób zastanawia się nad podjęciem psychoterapii i nad tym, czym właściwie jest taka forma pomocy. To zmiana na lepsze. Nie sposób bowiem nie cieszyć się z tego, że coraz więcej osób wychodzi z cienia i zaczyna walczyć ze swoimi problemami psychicznymi. Choć sytuacja nadal jeszcze nie jest idealna, to jednak zmierza ku dobremu. Dlatego warto zdobywać wiedzę na temat psychoterapii. Im więcej wiesz, tym mniej się obawiasz – to dość znane połączenie. Czym jest psychoterapia? Dowiedz się!

Czytaj więcej
Bakteryjne zapalenie gardła – co robić? Leczenie

Bakteryjne zapalenie gardła, określane inaczej jako angina, wywoływane jest przez bakterie z grupy paciorkowców. Infekcja ma nagły i gwałtowny przebieg, a towarzyszące jej objawy wiążą się m.in. z silnym bólem gardła i dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Jak rozpoznać bakteryjne zapalenie gardła? W jaki sposób przebiega leczenie? Czy przyjmowanie antybiotyków jest konieczne?

Czytaj więcej