Jak zachować czystość i porządek w kuchni?

Zobacz film: Jak zachować czystość i porządek w kuchni? Źródło: 36,6.

Kuchnia to miejsce, w którym zawsze powinien panować prządek. Bo to, jak dbamy o jej czystość będzie miało wpływ nie tylko na jakość i smak przygotowywanych posiłków, ale także na nasze zdrowie. Michel Moran – szef kuchni i restaurator – zdradził w programie 36,6°C swoje sposoby na to, aby kuchnia zawsze była czysta i panował w niej porządek.

Zdaniem restauratora, aby kuchnia była naprawdę czysta wystarczy detergent i wrzątek. Trzeba także trzymać się kilku zasad. Kiedy używamy gąbki, po skończonej pracy nie wkładajmy jej z powrotem do zlewu. Myjka powinna mieć swoje oddzielne miejsce, najlepiej z ociekaczem, gdzie będzie mogła dobrze wyschnąć. Warto też regularnie przelewać ją wrzątkiem, aby pozbyć się z niej bakterii i drobnoustrojów, dla których wilgotna gąbka jest idealnym środowiskiem do rozwoju.

A co ze zlewem? Płukanie go jedynie czystą wodą to zdecydowanie za mało. Powinien być on regularnie myty przeznaczonymi do tego detergentami. Czysty już zlew dobrze jest wytrzeć do sucha, najlepiej papierowym, jednorazowym ręcznikiem.

Bawełniane ściereczki, które każdy z nas ma w kuchni powinny służyć jedynie do wycierania rąk i też trzeba o nie odpowiednio dbać. Mokre czy tylko wilgotne, nie powinny leżeć na blacie. Ściereczkę dobrze jest odwiesić, żeby mogła porządnie wyschnąć.

A jak postępować z deskami do krojenia? Warto regularnie przelewać je wrzątkiem lub myć w zmywarce w stosunkowo wysokiej temperaturze. Dzięki temu pozbędziemy się groźnych dla zdrowia patogenów i bakterii.

Zobacz film: Czy środki czystości, których używamy każdego dnia, mogą być niebezpieczne? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Data aktualizacji: 21.06.2018,
Opublikowano: 05.04.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej