W najbliższą sobotę, czyli 27 kwietnia 2019 r. program 36,6 °C przygotuje Was nie tylko na majówkę! Ewa Drzyzga i prof. Krzysztof Łabuzek przygotowali dla Was ważne porady dotyczące rozmrażania żywności. Wielu z nas nie wie, że temperatura, która powinna panować w naszych zamrażarkach to 18 stopni poniżej zera. W takiej temperaturze produkty ulegają zamrożeniu i nie tracą witamin. Jednak wbrew pozorom nie mrożenie jest problemem, a rozmrażanie - wzrost temperatury podczas rozmrażania sprawia, że bakterie i drobnoustroje zaczynają się gwałtownie namnażać. Wiele bakterii obecnych w produktach mrożonych namnaża się i rozwija nawet w temperaturze 5 stopni. Jak więc rozmrażać produkty aby tego uniknąć? Dowiecie się tego z programu 36,6 °C.
#jembozdrowe
W ramach cyklu #jembozdrowe, Ewa Drzyzga wraz z dr Joanną Myszkowską–Ryciak, która zajmuje się dietetyką pediatryczną i edukacją żywieniową, sprawdzą co trafia do naszych koszyków w sklepie. Jak wybierać zdrowsze produkty zarówno dla siebie, jaki i dla dzieci? W wielu domach o zakupach decydują nie rodzice, a właśnie dzieci, które płaczem, krzykiem, a czasem słodkimi minami potrafią skutecznie zmanipulować rodzica i postawić na swoim. O tym, jak reagować na takie sytuacje Ewa Drzyzga porozmawia z psychodietetykiem Katarzyną Dudek.
Mordercze kleszcze
Z dnia na dzień jest coraz cieplej, a więc częściej wychodzimy z domu i narażamy się na bliskie spotkania z kleszczami. Sezon na kleszcze trwa cały rok, ale wiosną i latem jesteśmy bardziej narażeni z powodu większej aktywności na świeżym powietrzu. Co możemy zrobić, aby zminimalizować zagrożenie chorobami odkleszczowymi i czym one grożą? Sprawdzimy już w najbliższym odcinku!
Polecamy: Jak wyciągnąć kleszcza i co zrobić po jego wyjęciu?
Zobaczcie zapowiedź odcinka:
Starowzroczność
Masz ponad 40 lat? Żeby przeczytać SMS-a musisz wyciągać rękę przed siebie? Masz problem z przeczytaniem małego tekstu? To prawdopodobnie starczowzroczność. Nazwa może nie jest miła dla ucha, ale na pocieszenie warto dodać: starczowzroczność dotyczy nas wszystkich. Jeżeli chcesz zapomnieć o tym problemie raz na zawsze koniecznie obejrzyj program 36,6 °C już w najbliższą sobotę, czyli 27 kwietnia o godzinie 19.00.
Przełom w leczeniu złamań kręgosłupa
W najbliższym odcinku 36,6 °C poznamy także Davida, który ma uszkodzony rdzeń kręgowy po tym jak złamał kręgosłup w trakcie zajęć na AWF-e . Przez 6 lat był sparaliżowany od klatki piersiowej w dół, nie był w stanie chodzić. A jednak dziś jest w stanie spacerować po krakowskim rynku… Jak to możliwe? Dzięki przełomowej terapii - elektrostymulacji celowanej rdzenia kręgowego, nad którą pracuje prof. Gregoire Courtine z Szwajcarii. Czy ta terapia jest nadzieją dla milionów ludzi, którzy w wyniku wypadku mają uszkodzony rdzeń kręgowy? Oglądajcie 36,6 °C już w sobotę, 27.04 o 18:00!
Polecamy: Złamanie kręgosłupa – objawy i leczenie. Czy mając złamany kręgosłup, można chodzić?