Jajko dla niemowlaka - od kiedy podawać? Jak wprowadzić jajko niemowlakowi? Alergia na jajka u niemowląt

Fot. Radist / Getty Images

Jajko dla niemowlaka wprowadza się w postaci rozdrobnionego i ugotowanego żółtka dodanego do zupy. Po 11. miesiącu życia w diecie może pojawić się całe jajko ugotowane na twardo lub jajecznica na parze. Jajko na miękko podaje się dziecku dopiero po ukończeniu 1. roku życia.

Jajko w diecie niemowlaka może pojawić się około 7. miesiąca życia. Początkowo dziecku podaje się wyłącznie gotowane żółtko jaj, gdyż białko należy do silnych substancji alergizujących. Jajka odgrywają ważną rolę w żywieniu malucha, gdyż są źródłem cennych witamin i minerałów wspomagających rozwój układu nerwowego.

Jako dla niemowlaka - kiedy podać jajko niemowlakowi?

Okres niemowlęcy, czyli pierwsze 12. miesięcy życia dziecka jest niezwykle ważny w rozwoju malucha. Kluczową rolę w tym czasie odgrywa żywienie niemowlęcia. Początkowo dziecko karmione jest wyłącznie mlekiem, jednak z czasem jego dietę rozszerza się włączając do jadłospisu nowe produkty. Jajka według schematu żywienia niemowląt można wprowadzić po ukończeniu 7. miesiąca życia dziecka. Na tym etapie wskazane jest podawanie niemowlakowi pół żółtka ugotowanego na twardo. Jajko dla niemowlaka może pojawić się w jadłospisie co drugi dzień. Niektórzy specjaliści do spraw żywienia pozwalają włączyć jajka już w 6. miesiącu życia malucha, ale wówczas mogą być podawane dziecku jedynie co 2-3 tygodnie.

Jak podać jajko niemowlakowi?

Jajko dla niemowlaka po 7. miesiącu życia wprowadza się wyłącznie w postaci ugotowanego żółtka. Najbardziej wskazaną formą podania jajka w tym okresie jest rozdrobnienie żółtka za pomocą widelca, a następnie dodanie go do jarzynowego lub warzywno-mięsnego przecieru. Żółtko jaj można również zmiksować wraz z zupką używając blendera. Po ukończeniu 11. miesiąca życia do diety wprowadza się całe jajko, które dziecko może spożywać 3-4 razy w tygodniu. Początkowo wskazane jest jajko gotowane na twardo. Jajko na miękko dla niemowlaka dozwolone jest po skończeniu 1. roku życia. Białko w jajku na miękko powinno być dobrze ścięte. W ten sposób zapobiega się zakażeniu bakterią salmonella wywołującą groźne zatrucia pokarmowe. Jaja smażone na tłuszczu, takie jak jajecznica czy sadzone mogą pojawić się dopiero po 3. roku życia dziecka, a więc na długo po wyjściu malucha z okresu niemowlęcego. Niemowlętom oraz małym dzieciom nie wolno podawać surowych jaj.

Sprawdź, jakie jaja wybrać i które są najzdrowsze: 

Zobacz film: Które jaja są najzdrowsze. Źródło: 36,6 

Alergia na jajka u niemowląt

Alergia na jajka, a dokładnie na białko jaja kurzego należy do najpopularniejszych uczuleń występujących u niemowląt i małych dzieci. Z tego powodu do diety niemowlęcia początkowo wprowadza się wyłącznie żółtko jaj, które nie jest tak silnym alergenem, jak białko. Całe jajko najlepiej, by pojawiło się w diecie w okolicach pierwszych urodzin dziecka. Objawy wskazujące na alergię na jajka pojawiają się zwykle około 2. roku życia malucha i zanikają w okresie 4. roku życia. Najczęstszymi objawami uczulenia na jajka u dzieci są: katar, duszność, bóle brzucha, nudności, biegunki, pokrzywka, zapalenie spojówek i zapalenie błony śluzowej jamy ustnej. Skutecznym sposobem zwalczania alergii jest dieta eliminacyjna polegająca na całkowitym wykluczeniu jajek z diety. Alternatywą dla jaj kurzych są jaja przepiórcze nie wywołujące objawów uczulenia.

Alergia na jajka u niemowląt karmionych piersią

Alergia na jajka u niemowląt może ujawnić się w okresie karmienia piersią. Z tego powodu niezwykle ważne jest, by kobieta karmiąca po zjedzeniu jaj uważnie obserwowała reakcje dziecka. W przypadku, gdy u niemowlęcia karmionego piersią wystąpią niepokojące objawy w postaci wzdęć, kolki, nadmiernego ulewania, wysypki czy biegunki należy zastosować dietę eliminacyjną i wykluczyć jajka z diety. Przy braku pewności, który produkt odpowiada za wywoływanie objawów alergii wskazane jest wyeliminowanie jaj na 2-3 tygodnie. Brak poprawy w tym czasie świadczy o tym, że niemowlę karmione piersią uczula inny składnik pożywienia matki.

Jak zrobić jajko na parze dla niemowlaka?

Po ukończeniu 11. miesiąca życia do diety niemowlęcia wprowadza się całe jajka. Można je podawać w formie ugotowanej na twardo lub w postaci jajecznicy na parze. Niewskazana jest natomiast smażona jajecznica, która w jadłospisie dziecka powinna pojawić się dopiero po 3. roku życia. Przygotowanie jajka na parze dla niemowlaka jest bardzo proste. Potrzebnymi składnikami są: jajko, łyżeczka masła, łyżeczka mleka oraz opcjonalnie drobno posiekany koperek. Jajko należy umyć w ciepłej wodzie. Następnie wbija się je do miseczki, dodaje masło, mleko i koperek. Jajko roztrzepuje się w miseczce za pomocą widelca tak, aby składniki jajecznicy wymieszały się ze sobą. Kolejnym krokiem jest wstawienie miski z jajkiem do garnka z gotującą się wodą i mieszanie masy. Jajecznica na parze jest gotowa w momencie, gdy białko i żółtko jaj będą dobrze ścięte.

Jajko dla niemowlaka - dlaczego warto wprowadzić jajka do diety?

Jajka odgrywają ważną rolę w żywieniu dziecka, gdyż posiadają wysoką wartość odżywczą. Żółtko jaj wprowadzone najwcześniej do diety niemowlęcia jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza witaminy A i D. Jaja dostarczają również nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają pracę mózgu. W ich składzie znajduje się także kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego. W jajkach występują związki o dobroczynnym wpływie na narząd wzroku chroniąc oczy przed różnymi chorobami. Są one źródłem cennych minerałów takich jak: magnez, potas, żelazo, fosfor i selen. Składniki te pozytywnie wpływają na działanie układów: sercowo-naczyniowego, krwiotwórczego, mięśniowego i nerwowego. 

Data aktualizacji: 20.11.2018,
Opublikowano: 19.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej