Jackfruit - największy owoc świata. Dlaczego warto jeść owoce chlebowca różnolistnego?

Fot. yaicyber / Getty Images

Jackfruit (dżakfrut) jest owocem indyjskiego drzewa o nazwie chlebowiec różnolistny. Posiada właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i regulujące poziom cukru we krwi. Dżakfrut działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, przeciwdziałając nadciśnieniu tętniczemu, miażdżycy i chorobom serca. 

Jackfruit jest dużym, podłużnym owocem o żółto-zielonej barwie. Jest ceniony za swój unikalny smak oraz za wysoką wartość odżywczą i zdrowotną. Owoc dżakfrut wspomaga pracę układu krążenia oraz reguluje procesy trawienne, zapobiegając dolegliwościom żołądkowo-jelitowym.

Jackfruit - czym jest?

Jackfruit, a w spolszczeniu dżakfrut, jest owocem drzewa bochenkowego - chlebowca różnolistnego. Wywodzi się z Indii, ale można go również spotkać w Bangladeszu, Tajlandii, Birmie, Indonezji i Sri Lance. Chlebowiec różnolistny jest uprawiany nie tylko dla owoców. Pozyskuje się z niego również drewno o kolorze przypominającym mahoń. Dżakfrut ma podłużny kształt i nazywany jest największym owocem na świecie o przeciętnej wadze wynoszącej 10 kg. Nie stanowią jednak rzadkości okazy osiągające wagę 30 kg i 90 cm długości. Skórka jackfruita jest bardzo twarda i pokryta kolcami. Do jej usunięcia i wydostania kleistego miąższu o intensywnym, owocowym zapachu potrzebne jest ostre narzędzie. Niedojrzałe owoce dżakfrut mają zieloną barwę, a dojrzałe - ciemnożółtą lub jasnobrązową. Smak tego owocowego olbrzyma określany jest jako połączenie banana i ananasa.

Jackfruit - wartości odżywcze

Jackfruit jest kalorycznym owocem, gdyż w 100 g dostarcza około 94 kcal. Na rynku dostępny jest również w postaci suszonej i słodzonej o znacznie wyższej kaloryczności - aż 349 kcal/100 g. Dżakfrut stanowi bogate źródło witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W jego składzie znajdują się witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna), witamina C, beta karoten, a także wapń, żelazo, potas, magnez, mangan i cynk. Owoc dżakfrut dostarcza również polifenoli roślinnych o silnym potencjale antyoksydacyjnym. W 100 g owocu znajduje się 24 g węglowodanów, 1.5 g białka i 0.3 g tłuszczu. Jackfruit zawiera także błonnik pokarmowy (1.6 g/100 g) zapewniający prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.

Dżakfrut - właściwości zdrowotne

Owoc dżakfrut wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Jest bogatym źródłem związków o działaniu przeciwutleniającym. Dzięki temu posiada wysoki potencjał przeciwnowotworowy, wzmacnia odporność organizmu i przeciwdziała rozwojowi schorzeń określanych jako choroby cywilizacyjne. Zalicza się do nich m.in. cukrzycę, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze i chorobę niedokrwienną mięśnia sercowego. Dżakfrut odznacza się wysoką zawartością potasu, który reguluje wartości ciśnienia tętniczego krwi, a tym samym chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Obecne w nim kwas foliowy i witamina B6 obniżają poziom aminokwasu - homocysteiny, która zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy. 

Dżakfrut w swoim składzie zawiera związki dodające energii i sił witalnych, zwalczające stres i przeciwdziałające ogólnemu zmęczeniu, zarówno fizycznemu, jak też psychicznemu. Ten olbrzymi owoc wspomaga procesy trawienne, pobudza pracę jelit i reguluje rytm wypróżnień przeciwdziałając uciążliwym zaparciom. Dżakfrut wykazuje właściwości: przeciwzapalne, odkażające i przeciwwrzodowe. Przyczynia się również do ustabilizowania poziomu cukru we krwi. Z tego powodu ekstrakty z owocu w indyjskiej medycynie naturalnej stosowane są w leczeniu stanów przedcukrzycowych i cukrzycy. Jackfruit dostarcza związków zapewniających zdrowe i mocne kości, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Zawartość żelaza i kwasu foliowego powoduje, że indyjski owoc przeciwdziała anemii.

Jackfruit - jakie ma zastosowanie kulinarne?

Jackfruit może być jedzony na surowo jako soczysta przekąska, ale również w postaci suszonej, gotowanej i kandyzowanej. Wykorzystywany jest jako składnik owocowych sałatek, galaretek oraz domowych przetworów: dżemów i soków. Z dojrzałych dżakfrutów przygotowuje się również desery. Owoce chlebowca różnolistnego znajdują zastosowanie jako dodatek do dań rybnych, mięsnych oraz do zup i ryżu. Pestki dżakfrutów można piec lub prażyć i spożywać w postaci wartościowej przekąski, np. po treningu. Niedojrzały owoc jackfruita po obróbce termicznej w smaku przypomina mięso, dlatego dodawany jest do dań obiadowych lub wegańskich burgerów. Należy jednak pamiętać, że dżakfruty zawierają niewielką ilość białka. Z tego powodu nie można ich spożywać jako substytut białka w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Niedojrzałe dżakfruty nie powinny być jedzone na surowo, gdyż zawierają związki antyodżywcze mogące wywoływać bóle brzucha, biegunkę, nudności i wymioty. Obróbka termiczna, np. gotowanie, pieczenie przyczynia się do unieczynnienia tych związków. Dżakfruty ze względu na wysoką kaloryczność powinny być jedzone z umiarem. Nie są wskazane osobom z otyłością i dążącym do redukcji masy ciała. Świeży owoc doskonale sprawdzi się jako przekąska po intensywnym wysiłku fizycznym, gdyż skutecznie uzupełni brakującą energię i dostarczy niezbędnych związków do regeneracji organizmu. 

Zobaczcie, jakie wartości odżywcze mają owoce i czy warto je jeść?

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem, co jem


Data aktualizacji: 29.08.2018,
Opublikowano: 29.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Mama 02.09.2018r.

Gdzie to kupić? Jadł ktoś? ja bym chciała spróbować! Kiedyś próbowałam smoczego owocu, tej pitaji, pięknie wygląda, ale w smaku taka sobie. trzeba chyba lubić :)

Aga 30.08.2018r.

Jak wielu owoców my w Polsce nie mamy i nie znamy! Ciekawe...

MM 30.08.2018r.

Wow! Jestem pod wrażeniem. Ciekawe, czy można go kupić w Polsce. Chętnie bym go spróbowała! Ktoś może wie, gdzie go kupić?

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej