Grzyby reishi - właściwości, zastosowanie, skutki uboczne i sposób dawkowania. Gdzie kupić chińskie grzyby reishi?

Fot. James Mahan / Getty Images

Grzyby reishi wykazują właściwości przeciwzapalne, immunostymulujące i antynowotworowe. Znajdują zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń, m.in. miażdżycy, choroby wrzodowej i reumatoidalnego zapalenia stawów. 

Grzyby reishi wykazują wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych, dzięki czemu od wieków znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej Dalekiego Wschodu. Przyczyniają się do wzmocnienia odporności organizmu, regulują ciśnienie tętnicze krwi oraz działają przeciwnowotworowo.

Grzyby reishi - czym są? Skład chińskich grzybów

Grzyby reishi, w Polsce nazywane “grzybkami nieśmiertelności”, zawierają w swoim składzie liczne substancje aktywne, dzięki którym wykazują wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Są to m.in.: fenole, polisacharydy, glikoproteiny, fitosterole i terpenoidy. Niektóre z tych związków należą do naturalnych przeciwutleniaczy, których rolą jest neutralizowanie wolnych rodników tlenowych, a tym samym hamowanie procesów starzenia się skóry i przeciwdziałanie wielu chorobom, np. ze strony układu krążenia, pokarmowego, nerwowego.

Grzyby reishi - właściwości

Chińskie grzyby reishi od wieków wykorzystywane są w medycynie naturalnej Dalekiego Wschodu jako lekarstwo na wiele chorób i dolegliwości. Substancje w nich występujące należą do silnych immunostymulatorów, co oznacza, że przyczyniają się do pobudzania układu odpornościowego, również w walce z chorobami nowotworowymi. Dzięki obecności polisacharydów i saponin grzyby reishi zmniejszają namnażanie się komórek rakowych w zaatakowanych przez nowotwór w płucach. Prawdopodobnie chińskie grzyby wykazują również prozdrowotne działanie w stosunku do raka prostaty i piersi. Ekstrakt z grzybów reishi może przyczynić się do zredukowania liczby guzów u osób ze zdiagnozowanymi nienowotworowymi guzami odbytnicy i okrężnicy, czyli tzw. gruczolaków jelita grubego. Ponadto, grzybki nieśmiertelności zmniejszają skutki uboczne po radioterapii i chemioterapii.

Cennym składnikiem grzybów reishi jest beta-glukan, który wspiera naturalną odporność organizmu zwiększając liczbę makrofagów i limfocytów T. Chińskie grzyby mają również korzystny wpływ na tzw. syndrom chronicznego zmęczenia. Przyczyniają się do obniżania poziomu glukozy we krwi oraz zapobiegają i pomagają zahamować postęp powikłań cukrzycowych związanych z funkcjonowaniem nerek. Grzyby reishi posiadają zdolność obniżania ciśnienia tętniczego oraz stężenia cholesterolu w surowicy krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna mięśnia sercowego oraz związanych z nimi następstw: zawału serca i udaru mózgu. Grzyby reishi wykazują właściwości przeciwzapalne oraz łagodzące dolegliwości bólowe stawów i mięśni. Znajdują zastosowanie jako naturalny środek na przeziębienia, grypę, infekcje górnych dróg oddechowych oraz na zakażenia układu moczowo-płciowego. Grzyby reishi w medycynie Dalekiego Wschodu wykorzystywane są pomocniczo w leczeniu wrzodów. Działają przeciwhistaminowo, dzięki czemu mogą łagodzić objawy towarzyszące alergiom. Grzyby reishi wykazują również korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Zapewniają lepsze samopoczucie oraz usprawniają procesy poznawcze: pamięć, uwagę i koncentrację.

Grzyby reishi - zastosowanie

Grzyby reishi ze względu na liczne właściwości zdrowotne i lecznicze są szeroko stosowane jako naturalny środek na liczne schorzenia i dolegliwości. Terapeutyczne działanie chińskich grzybów reishi jest szczególnie odczuwalne przy takich chorobach jak: nowotwory, astma, wrzody żołądka i dwunastnicy, anemia, wirusowe zapalenie wątroby, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, ogólny spadek odporności, alergia, cukrzyca oraz różnego rodzaju infekcje. Grzyby reishi znajdują również zastosowanie w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów oraz innych chorób o podłożu autoimmunologicznym. Mogą być również stosowane przez osoby wykonujące pracę umysłową, gdyż wzmacniają pamięć i zdolność koncentracji. Są szczególnie zalecane przy bezsenności oraz silnym napięciu nerwowym negatywnie wpływającym na jakość snu. Grzyby reishi są wskazane również osobom ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu. Ponadto wykorzystywane są jako środek wspomagający usuwanie , substancji toksycznych oraz metali ciężkich z organizmu.

Grzyby reishi - dawkowanie, skutki uboczne

Grzyby reishi w Polsce dostępne są w postaci zmielonego proszku lub kapsułek. Na rynku można spotkać różne preparaty, które w swoim składzie zawierają wyciągi z prozdrowotnych, chińskich grzybów. Zalecane i bezpieczne dzienne spożycie grzybów reishi w formie sproszkowanej to od jednej do dwóch łyżeczek, które należy wymieszać w szklance wody. Grzyby reishi w postaci kapsułek należy dawkować zgodnie ze wskazaniami producenta zamieszczonymi na opakowaniu produktu. W przypadku wielu preparatów sposób przyjmowania kapsułek jest zależny od występujących chorób lub dolegliwości. Przy silnych objawach często zaleca się zażywać nawet 3-4 kapsułki dziennie. W celach profilaktycznych najczęściej wskazane jest przyjmowanie 1 kapsułki preparatu w ciągu doby. Kuracja grzybami reishi powinna trwać nie dłużej niż 30 dni. Długotrwałe zażywanie środków zawierających grzybki nieśmiertelności może doprowadzić do działań niepożądanych. Skutkami ubocznymi stosowania grzybów reishi są: bóle i zawroty głowy, niestrawność, wysypka, świąd, krwawienia z nosa, obecność krwi w stolcu, a nawet uszkodzenia wątroby.

Grzyby reishi - gdzie kupić?

Grzyby reishi w formie preparatów dostępne są w aptekach i sklepach zielarskich ze zdrową żywnością, zarówno stacjonarnych, jak też internetowych. Cena za grzyby reishi w formie proszku wynosi około 200 zł za 100 g. Koszt kapsułek z wyciągiem z chińskich grzybów sięga wartości około 150 zł za 90 sztuk.

Zobaczcie, gdzie kupować grzyby:

Zobacz film: Gdzie kupić grzyby. Źródło: Wiem, co jem 


Data aktualizacji: 03.10.2018,
Opublikowano: 03.10.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej