Grupa krwi A - charakterystyka osób z grupą krwi A i optymalna dla nich dieta

Grupa krwi, określana przez zestaw antygenów obecnych na powierzchni krwinek czerwonych, zdaniem niektórych badaczy ma wyraźny wpływ na metabolizm i potrzeby dietetyczne człowieka, jego skłonność do chorób czy optymalny rodzaj aktywności fizycznej.

Grupy krwi wykształciły się u ludzi przed tysiącami lat jako odpowiedź na ich zróżnicowany tryb życia i sposób odżywiania. Pierwotnie wszyscy mieli krew typu 0. Homo sapiens żywił się głównie mięsem, a w poszukiwaniu terenów łownych zasiedlał nowe obszary. Z czasem przyrost ludności i jej ekspansja terytorialna doprowadziły do spadku liczebności zwierząt. Człowiek musiał znaleźć inne źródło pożywienia. Wielu ludzi zajęło się więc uprawą roślin, co skłoniło ich do zmiany trybu życia na osiadły. 

  • U plemion żywiących się głównie pokarmem roślinnym wykształciła się grupa krwi A. 
  • Grupa krwi B powstała u koczowników, którzy wskutek emigracji trafili do umiarkowanych stref klimatycznych z najbardziej gorących obszarów Ziemi. Początkowo żywili się głównie mięsem udomowionych zwierząt i produktami mlecznymi, a osiedliwszy się na nowych terenach, wzbogacili dietę o pokarmy roślinne. 

Najrzadszą grupą krwi jest AB, będąca połączeniem kodu genetycznego osób z grupami A i B.

Przez wiele lat odkrycia naukowców wskazywały na to, że różnice w budowie krwi mają kluczowe znaczenie jedynie w przypadku konieczności jej transfuzji. W 1996 r. amerykański badacz Peter J. D'Adamo opublikował bestsellerową książkę "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi", w której przekonuje, że grupa krwi powinna być podstawą doboru diety, opartej na produktach, które organizm najlepiej przyswaja. Pokarmy, do których spożycia człowiek nie jest genetycznie przystosowany, utrudniają proces trawienia, powodują choroby układu pokarmowego i nadwagę.

Grupa krwi A - charakterystyka

Potomkowie pierwotnych plemion rolniczych to ludzie, którzy mają powolną przemianę materii i bardzo wrażliwy układ pokarmowy, przystosowany głównie do spożywania świeżych, nieprzetworzonych pokarmów pochodzenia roślinnego. Produkuje on stosunkowo niewiele kwasu żołądkowego, skutkiem czego trawienie białka zwierzęcego jest bardzo obciążające dla organizmu. Rezygnując z niego, należy uzupełniać dietę białkiem roślinnym, a także produktami, które są źródłem żelaza i witamin z grupy B. Ponieważ ludzie z grupą krwi A mają skłonność do przybierania na wadze, powinni spożywać częste, regularne, niewielkie, starannie skomponowane posiłki, unikając mieszania pokarmów różnego typu. Stosunkowo niską odporność warto wzmacniać pożywieniem bogatym w witaminy i składniki mineralne.

Dieta dla grupy krwi A

Osoby z grupą krwi A słabo trawią mięso, a w długim procesie jego trawienia wyzwalają się toksyny. Już w jelitach mogą rozpocząć się szkodliwe procesy gnilne. Mięso jest magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej, dlatego najlepiej go unikać, a w ostateczności jeść duszone lub gotowane. Dla przedstawicieli grupy krwi A lepiej przyswajalnym białkiem zwierzęcym jest mięso ryb, które w dodatku jest bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych.

Zobacz film: Jak wybrać mięso dobrej jakości? Źródło: 36,6

W diecie grupy krwi A nie jest wskazany nabiał, również słabo trawiony i wywołujący niekorzystne reakcje insulinowe, które spowalniają metabolizm pozostałych składników odżywczych. Nasycone tłuszcze zawarte w produktach mlecznych mogą upośledzać pracę serca, prowadzić do cukrzycy i otyłości, na które osoby z grupą krwi A są szczególnie narażone. Ponadto nabiał zwiększa ilość wydzielanego śluzu, co wywołuje infekcje, alergie i inne problemy związane z układem oddechowym. Dla ludzi z grupą A neutralnymi produktami są jedynie kefiry, jogurty, maślanki czy niskotłuszczowa śmietana.

Produkty zbożowe mogą być spożywane przez posiadaczy grupy krwi A bez przeszkód, choć powinni oni ograniczać jedzenie pszenicy. Nadmiernie zakwasza ona tkankę mięśniową i utrudnia utylizację kalorii. Najkorzystniejsze dla organizmu zboża to gryka, owies, amarantus, kukurydza, ryż. Osoby z grupą krwi A mogą jeść pieczywo, kaszę, makarony, pamiętając, że najzdrowsze dla nich są produkty nisko przetworzone (np. makaron pełnoziarnisty).

Zobacz też: Dieta owsiankowa

Ludzie z grupą krwi A nie potrzebują spożywać wiele tłuszczu, ale niektóre oleje roślinne (oliwa z oliwek czy olej z siemienia lnianego) wspomagają metabolizm, zapobiegają zatrzymywaniu płynów w organizmie i wpływają na obniżenie cholesteroluPodstawę diety grupy krwi A stanowią warzywa i owoce, które dostarczają witamin, minerałów, przeciwutleniaczy. Wzmacniają odporność organizmu, neutralizują nadmierne zakwaszenie, chronią przed wieloma chorobami (m.in. nowotworowymi), wspomagają trawienie, przyspieszając perystaltykę jelit. Długą listę wskazanych warzyw i owoców można wzbogacać o zioła i przyprawy, które także działają korzystnie na układ odpornościowy.

Co wiesz na temat krwi? Odpowiedz na nasze pytania i sprawdź swoją wiedzę!

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Zobacz też: Dieta dr Dąbrowskiej - warzywna

Ważne miejsce w jadłospisie osób z grupą krwi A powinny zajmować rośliny strączkowe, które - jako bogate źródło białka - są alternatywą dla niskiego spożycia mięsa. Szczególnie wskazane jest jedzenie soi i jej przetworów, ponieważ są one szybko metabolizowane, wspomagają trawienie i hamują procesy rozwoju komórek nowotworowych.

Zobacz film: Kto może zostać krwiodawcą? Źródło: Dzień Dobry TVN

BIBLIOGRAFIA

"Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi", dr Peter J. D'Adamo i Catherine Whitney

Data aktualizacji: 28.02.2019,
Opublikowano: 01.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Udar mózgu - jak wygląda rehabilitacja po chorobie?

Rehabilitacja po udarze to długotrwały proces, który nie zawsze gwarantuje pełne przywrócenie utraconych funkcji. Zajmuje się nią interdyscyplinarny zespół specjalistów, m.in. neuropsycholog, fizjoterapeuta i logopeda.

Czytaj więcej
Uczucie ciężkości w klatce piersiowej – przyczyny

Ból, ciężkość w klatce piersiowej, problem z oddechem to dolegliwości, które wywołują lęk i wymagają znalezienia przyczyny. Ich powodem może być poważny problem zdrowotny, a także zaburzenia lękowe, stres, a nawet zbyt obfity posiłek. Uczucia ciężkości w klatce piersiowej nie należy bagatelizować.

Czytaj więcej
Jakie są objawy stanu przedzawałowego? Co robić, gdy wystąpią?

Zawał serca może dawać charakterystyczne objawy, choć nie zawsze. Stan przedzawałowy poprzedza bezpośrednio nieodwracalne obumieranie i martwicę komórek mięśnia sercowego, dlatego odpowiednia diagnostyka może zapobiec jego konsekwencjom jakim jest zawał serca. 

Czytaj więcej
Objawy zawału serca u kobiet – czy różnią się od tych u mężczyzn?

Objawy zawału serca u kobiet mogą różnić się od ogólnie uznawanych, typowych symptomów zawału mięśnia sercowego. Częściej pojawiają się objawy nieswoiste zawału serca w postaci duszności, uczucia pieczenia w klatce piersiowej, bólu ramion czy po prostu osłabienia.

Czytaj więcej
Cichy zawał serca – czy można przejść zawał i o tym nie wiedzieć?

Zawał serca nie zawsze daje książkowe objawy. Cichy zawał dotyczy przede wszystkim chorych na cukrzycę oraz kobiet. Trudno go rozpoznać, co powoduje, że gorsze jest rokowanie. Dlatego tak ważna jest profilaktyka.

Czytaj więcej
Anemia sierpowata (niedokrwistość sierpowatokrwinkowa): przyczyny, objawy i leczenie

Anemia sierpowata jest chorobą wynikającą z mutacji punktowej w genie kodującym łańcuch hemoglobiny krwinek czerwonych. Wśród objawów występują: bladość skóry, bóle brzucha, opuchlizna stóp i dłoni, a także uszkodzenia serca i płuc! Anemia sierpowata jest chorobą dziedziczną, na którą cierpią nawet noworodki!

Czytaj więcej
Grillowane mięso może szkodzić sercu

Polacy kochają grillowane i smażone jedzenie. Niestety kolejne badania pokazują, że taka obróbka - zwłaszcza mięsa - może być niebezpieczna dla serca i całego układu krążenia.

Czytaj więcej
5 sygnałów, że siedzący tryb życia zaczyna ci szkodzić i potrzebujesz więcej ruchu

Ciało człowieka nie jest przystosowane do przebywania w pozycji siedzącej, tymczasem większość z nas spędza tak  8-10 godzin dziennie. To odbija się na naszym zdrowiu bardziej, niż się spodziewamy. Siedzący tryb życia przyczynia się zarówno do groźnych chorób cywilizacyjnych, jak i codziennych dolegliwości, takich jak ból głowy czy zaparcia.

Czytaj więcej
Czym jest kardiowerter-defibrylator serca? Wskazania do wszczepienia

Kardiowerter-defibrylator jest urządzeniem, które wszczepia się pacjentom w celu przywrócenia rytmu zatokowego w momencie wystąpienia arytmii zagrażającej życiu. Wskazaniem do zastosowania tego rodzaju leczenia jest ryzyko wystąpienia tzw. nagłej śmierci sercowej. Kardiowerter-defibrylator składa się z baterii i elektrody.

Czytaj więcej
Kawa nie tylko pobudza, ale także poprawia zdrowie. Poznaj 9 powodów, dla których warto ją pić 

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów. Doskonale smakuje, pobudza, dodaje energii, a także poprawia działanie całego organizmu. Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy przypominamy dlaczego warto pić kawę. 

Czytaj więcej