Grejpfrut a leki na nadciśnienie – które wchodzą z nim w interakcje?

Fot: PeopleImages / gettyimages.com

Nie wszystkie leki stosowane w leczeniu nadciśnienia ulegają metabolizmowi przez cytochrom P450, wobec czego nie przy wszystkich lekach należy wyeliminować grejpfrut z diety. Są jednak takie, przy których grejpfrut nie jest dobrym składnikiem diety.

Mimo szeregu prozdrowotnych właściwości z grejpfruta muszą zrezygnować osoby przewlekle leczone niektórymi grupami leków. Należą do nich m.in. leki na nadciśnienie. Grejpfrut bowiem blokuje cytochrom P450, czyli kluczowy enzym występujący w ścianach jelit i w wątrobie. W związku z tym wpływa na metabolizm leków, powodując ich osłabienie oraz wzrost stężenia we krwi. W przypadku leków na nadciśnienie ta interakcja jest o tyle niebezpieczna, że może dojść do nadmiernego spadku ciśnienia tętniczego z utratą przytomności i istotnymi zaburzeniami w układzie sercowo naczyniowym.

Czy grejpfrut ma znaczenie w leczeniu nadciśnienia?

Nadciśnienie tętnicze to choroba cywilizacyjna dotykająca ogromnego odsetka osób. Poprzez brak aktywności fizycznej, nieodpowiednią dietę, rozwój otyłości, a także wiele innych czynników ryzyka rozwija się nadciśnienie, choć oczywiście może mieć ono też inne podłoże (nerkopochodne). Istnieją teorie, jakoby regularne jedzenie grejpfruta sprzyjało redukcji tkanki tłuszczowej, cholesterolu we krwi, a także przyczyniało się do normalizacji ciśnienia we krwi. Niestety większość badań nie potwierdza istotnych zmian w masie ciała i innych parametrach po około miesiącu regularnego (codziennie 1 sztuka) spożywania grejpfrutów.

Zobacz film: Czy nadciśnienie dotyczy tylko osób dorosłych? Czy choroba może pojawić się u dziecka? Źródło: Agencja TVN.

Modne diety mogą poniekąd zawdzięczać grejpfrutom efektywność, jednak duże znaczenie w tych przypadkach ma raczej sama dieta, wprowadzenie zdrowych nawyków i ograniczenie kaloryczności, aniżeli wyłączne jedzenie grejpfrutów. W zależności od chorób współistniejących, czynników etiologicznych, wieku pacjenta i wielu innych parametrów, lekarz dobiera odpowiednią terapię. U chorych, u których konieczne było włączenie leczenia farmakologicznego, spożywanie grejpfrutów może okazać się niewskazane, a wręcz niebezpieczne ze względu na możliwe interakcje. Skoro badania nie potwierdzają wpływu grejpfrutów na normalizację ciśnienia, można je zastąpić innymi owocami.

Grejpfrut a leki na nadciśnienie – mechanizm interakcji

Okazuje się, że nie wszystkie grupy leków obniżających ciśnienie tętnicze wchodzą w interakcję z grejpfrutem. Zależność pomiędzy grejpfrutem a lekami na nadciśnienie odnosi się przede wszystkim do blokerów kanału wapniowego. Są to leki rozpuszczalne w tłuszczach i metabolizowane przez ten sam izoenzym cytochromu P450 co grejpfrut. Jest to też grupa najszerzej przebadana pod kątem interakcji z grejpfrutem. Należąca do niej felodypina była pierwszym lekiem, przy którym odkryto określone właściwości grejpfruta. Jednoczesne spożywanie grejpfruta i blokera kanału wapniowego powoduje hamowanie enzymu w ścianie jelita cienkiego, co powoduje wzrost biodostępności tego leku o przeszło 100%. Im częściej podczas terapii blokerami kanału wapniowego spożywane są grejpfruty, tym silniejsze są interakcje. Minimalny odstęp pomiędzy spożyciem grejpfruta a lekiem na nadciśnienie powinien wynosić około 2–3 dni, a w związku z tym, że blokery kanału wapniowego stosowane są w terapii przewlekłej, grejpfrut nie jest dobrym wyborem w diecie. Ponadto należy wziąć pod uwagę, że wraz z wiekiem ryzyko interakcji wzrasta, a częstość występowania nadciśnienia koreluje z wiekiem. Interakcja pomiędzy grejpfrutem a lekami na nadciśnienie może wystąpić również w przypadku sartanów. Przykładem jest losartan, który jest metabolizowany przez izoenzym cytochromu P450 w wątrobie. Jego działanie również może być spotęgowane przez spożycie grejpfruta.

Który lek na nadciśnienie wybrać?

Lekarz w terapii wybranej jednostki chorobowej dobiera lek do aktualnego stanu chorego, wieku czy chorób towarzyszących. Dieta powinna być dostosowana do przyjmowanych leków i chorób towarzyszących. Nie każdy pacjent w leczeniu nadciśnienia otrzyma blokery kanału wapniowego, dlatego też nie każdy będzie zmuszony do rezygnacji z grejpfrutów. Jeśli więc ktoś jest fanem tych owoców, powinien skonsultować się z lekarzem, czy przy określonym leku może je dalej bezpiecznie jeść.

Zobacz film: Jak bezpiecznie przyjmować leki? Źródło: Stylowy Magazyn.


Data aktualizacji: 28.06.2018,
Opublikowano: 08.06.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej