GIS radzi, by pieczywo kupowane luzem, przed spożyciem włożyć do piekarnika

Getty Images

Choć nie ma naukowych badań, które wskazywałyby możliwość zarażenia się koronawirusem drogą pokarmową, Główny Inspektorat Sanitarny radzi, by pieczywo kupowane luzem najpierw potraktować wysoką temperaturą.

Jak podawać i kupować pieczywo w dobie pandemii?

Źródła naukowe podają, że wirusy tracą aktywność przy temperaturze około 60 stopni. Jeśli więc obawiasz się, że osoba zarażona koronawirusem osoba mogła przenieść patogen na twoje bułki czy chleb, przed podaniem wstaw je na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Dzięki temu, po wyciągnięciu będziesz miał nie tylko „czyste”, ale i ciepłe oraz chrupiące pieczywo.

Przypomnijmy jednak, że do tej pory nie ma żadnych badań, które potwierdzały by możliwość przenoszenia SARS-CoV-2 drogą pokarmową. Wiadomo jednak, że ostrożności nigdy nie za wiele. W związku z tym, również dla bezpieczeństwa innych, warto kupować pieczywo w rękawiczkach – w końcu nigdy nie wiadomo, czy samemu nie jest się nosicielem wirusa.

Co zrobić z zakupami po przyjściu do domu?

W czasie pandemii trzeba zachowywać szczególną ostrożność, także rozpakowując zakupy. O czym zatem trzeba pamiętać? Przede wszystkim o wyrzuceniu do kosza wszystkich foliowych torebek (tak, wiemy, że to nie jest ekologiczne) i pudełek – oczywiście w ramach możliwości. Najlepiej więc, co tylko się da, przełożyć do własnych pojemników i pakować do swoich toreb. Natomiast opakowania tych produktów, których nie da się przełożyć do innego naczynia, należy zdezynfekować. Podobnie zresztą jak warzywa i owoce. Pamiętaj, że wystarczy tutaj użyć cieplej wody z mydłem.

Jak robić zakupy, by uniknąć zarażenia koronawirusem?

Jeśli masz taką możliwość, najlepiej zrób je online. Jeśli jednak musisz udać się do marketu, idź pieszo lub wybierz prywatny środek transportu. W sklepie zachowaj minimum metrową odległość od kasjerów czy innych kupujących. Postaraj się spędzić jak najmniej czasu między półkami – najlepiej idź do marketu ze spisaną wcześniej listą. Dobrym pomysłem będzie także przyjście z własną torbą – plastikowe siatki i koszyki to skupiska zarazków. Pomocne będzie także płacenie zbliżeniowe. Po wyjściu koniecznie użyj antybakteryjnego płynu do rąk.

Zobacz też: Trójmiejski Bank Żywności przygotowuje specjalne paczki dla osób objętych kwarantanną

Źródło: TVN24

Data aktualizacji: 01.04.2020,
Opublikowano: 31.03.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej