GIS: Przyjmowanie suplementów diety na koronawirusa nie chroni przed zakażeniem

Fot: Tom Merton / gettyimages.com

Rosnąca liczba osób z COVID-19 i strach przed zakażeniem sprawiły, że spora część z nas zaczęła szturmować apteki w poszukiwaniu środków, które mogłyby wzmocnić odporność i uchronić przed zakażeniem. Niestety suplementy diety to ostania rzecz, po którą powinniśmy sięgnąć.

Badania pokazują, że Polacy bardzo chętnie sięgają po suplementy diety. Dla wielu osób są remedium na problemy z trawieniem, odchudzanie, czy odporność. Te ostanie wraz z wybuchem pandemii stały się jeszcze bardziej popularne, i jak przekonują ich producenci, chronią także przed zakażeniem koronawirusem SARs-CoV-2.

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

To nie dzieła

W związku z pojawianiem się na rynku suplementów "na koronawirusa, grypę czy COVID-19" Główny Inspektorat Sanitarny wydał specjalny komunikat. Podkreśla w nim, że rynek suplementów diety w Polsce nie podlega żadnej kontroli. Nikt nie sprawdza skuteczności tych środków, a ich produkcją może się zając praktycznie każdy.

Choć stanowią kompilację witamin czy substancji odżywczych, których organizm faktycznie potrzebuje, to stosowanie suplementów ma sens tylko u tych osób, które faktycznie mają niedobory. Jednak w takich przypadkach stosuje się farmakologię, a nie suplementy diety. Taka kuracja zawsze obywa się pod nadzorem lekarza.

Z całą pewnością przyjmowanie suplementów diety o "działaniu przeciwwirusowym" nie chroni przed zakażeniem koronawirusem SARS-CoV-2.

Koronawirus SARS-CoV-2 - co trzeba o nim wiedzieć i jak się bronić?

Koronawirus SARS-CoV-2 wywołuje zapalenie płuc, które może doprowadzić do niewydolności oddechowej. Do najbardziej charakterystycznych objawów należą duszności, wysoka gorączka, suchy kaszel, bóle mięśni i stawów. Mimo że nie ma leku ani szczepionki na COVID-19 to przed chorobą można się skutecznie bronić.

Najlepszą i najskuteczniejszą formą ochrony jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny - z częstym i dokładnym myciem rąk na czele. Dodatkowo należy unikać kontaktu z osobami chorymi oraz dużych skupisk ludzkich. Zgodnie z zaleceniami osoby, które nie muszą w ogóle nie powinny wychodzić z domu.

W czasie pandemii warto zadbać o zdrową dietę. Powinny w niej dominować przede wszystkim warzywa i owoce. Należy unikać przetworzonej żywności, gotowych dań oraz używek. Badania pokazują, że regularne picie alkoholu przyczynia się do spadku odporności.

Data aktualizacji: 03.04.2020,
Opublikowano: 02.04.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej