Epidemia listeriozy w Hiszpanii. Co to za choroba i jak się przed nią bronić?

Fot: fcafotodigital / gettyimages.com

W Hiszpanii kilkaset osób zachorowało na listeriozę, z czego dwie zmarły. Rząd Hiszpanii wydał w tej sprawie specjalne ostrzeżenie i nakazuje obywatelom zachowanie szczególnych środków ostrożności. Czym jest listerioza i jak można się przed nią bronić?

Służby sanitarne w Madrycie podały, że do czwartkowego popołudnia stwierdzono w Hiszpanii ponad 150 zachorowań na listeriozę. Dodatkowo 520 osób ma objawy choroby i przebywa pod obserwacją lekarzy. Wśród zatrzymanych w szpitalu osób są 23 ciężarne. Pod koniec lipca jedna z kobiet w ciąży – po zjedzeniu mielonego mięsa – straciła zaawansowaną ciążę.

Z powodu listeriozy zmarły już dwie osoby - 62-letni mężczyzna oraz 90-letnia pacjentka szpitala Virgen del Rocio.

Co ciekawe, Hiszpania jest drugim krajem, w którym w ostatnim czasie odnotowano przypadki zachorowania na listeriozę. Wcześniej schorzenie pojawiło się w Wielkiej Brytanii. Z powodu listeriozy na wyspach zmarło sześć osób.

Listerioza – co to, za choroba?

Listerioza to choroba, która wywoływana jest przez gram-dodatnie pałeczki Listeria monocytogenes. Bakteria naturalnie występuje w przyrodzie, np. w glebie, ściekach, wodzie, gnijących roślinach, kiszonkach, u dziko żyjących i hodowlanych zwierząt. Bakteria może się także znajdować w surowych owocach i warzywach, surowym mięsie, niepasteryzowanych produktach mlecznych, surowych i wędzonych rybach. Mimo że kontakt z bakterią nie zawsze wywołuje problemy ze zdrowiem, to w niektórych przypadkach zakażenie może być bardzo niebezpieczne i doprowadzić nawet do śmierci chorego. W grupie ryzyka znajdują się przede wszystkim osoby starsze, dzieci, kobiety w ciąży, czyli te osoby, które mają znacząco obniżoną odporność. U tych osób zakażanie może wywołać posocznicę lub zapalenie opon mózgowych.

Jakie bakterie mogą znajdować się w mięsie? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Jakie bakterie mogą znajdować się w mięsie? Źródło: Co nas truje

Listerioza – objawy

Wniknięcie bakterii do organizmu może, ale wcale nie musi dawać objawy. Ich występowanie, a także charakter dolegliwości zależy od tego, jak działa układ odpornościowy. U osób, które mają prawidłowo działającą odporność, obserwuje się gorączkę, dreszcze, bóle mięśniowe, biegunkę. Dolegliwości utrzymują się maksymalnie 3 dni.

W przypadku osób z obniżoną odpornością obserwuje się gorączkę, dreszcze, bóle mięśniowe, bóle głowy, nudności, wymioty, światłowstręt, przeczulicę, splątanie, zaburzenia równowagi, drgawki.

Kobiety w ciąży, u których doszło do zakażenia, najczęściej skarżą się na gorączkę, zmęczenie, bóle mięśniowe. Możliwy jest również przebieg skąpoobjawowy lub bezobjawowy.

Wystąpienie tego rodzaju objawów wymaga natychmiastowej konsultacji z lekarzem.

Aby potwierdzić listeriozę – poza szczegółowym wywiadem z pacjentem – konieczne jest wykonanie badania krwi, płynu mózgowo-rdzeniowego, płynu owodniowego lub łożyska. Bardzo rzadko materiał do badania pobiera się z jamy otrzewnej lub opłucnej.

Listerioza – leczenie

Listerioza to choroba, która wymaga podania antybiotyku. Czas leczenia zależy przede wszystkim od tego, jak działa układ odpornościowy pacjenta. Zazwyczaj chorzy muszą przyjmować leki minimum przez trzy tygodnie. Kuracja nie powinna trwać dłużej niż osiem tygodni. Dodatkowo chorym podaje się leki przeciwobrzękowe, przeciwbólowe, przeciwzapalne.

Listerioza – co zrobić, aby nie zachorować?

Najlepszym sposobem na uniknięcie zakażenia jest zachowanie odpowiednich środków ostrożności. Należy unikać jedzenia surowego lub niedogotowanego mięsa. Świeże warzywa i owoce – przed zjedzeniem – trzeba bardzo dokładnie umyć. Zaleca się także unikanie produktów mlecznych, które powstały z niepasteryzowanego mleka.

Bardzo ważne jest także to, aby wszystkie sprzęty czy naczynia niezbędne do przygotowywania posiłków były czyste.

Data aktualizacji: 27.08.2019,
Opublikowano: 26.08.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej