Drób uchodzi za najzdrowsze mięso. Czy warto po nie sięgać?

Fot: Bartosz Luczak / gettyimages.com

Mięso, choć nie powinno, ciągle stanowi podstawę diety większości z nas. Zdaniem specjalistów, jeśli nie możemy z niego zrezygnować to przynajmniej wybierajmy to zdrowsze, czyli drobiowe. Czy kurczak będzie dobry rozwiązaniem?

Powiedzmy sobie szczerze – z jakością kurczaków, które trafiają do sklepów, bywa różnie. Bardzo często producenci karmią ptactwo paszą kiepskiej jakości. Niektórym kurom podawane są także antybiotyki. Kiedy kupujemy kurczaka w sklepie nigdy nie mamy pewności czym był karmiony i w jakich warunkach żył. Zatem czy z jedzenia mięsa drobiowego trzeba zrezygnować?

Z czego składa się pasza dla drobiu? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie

Zobacz film: Z czego składa się pasza dla drobiu? Źródło: Co nas truje?

Dobre mięso, czyli jakie?

Choć – zgodnie z zaleceniami – możemy go jeść maksymalnie trzy razy w tygodniu (daje to ok. 0,5 kilograma mięsa) – mięso drobiowe jest dobrym źródłem białka i witaminy B6, tym samym polecane jest osobom, które mają problemy z układem krążenia. Dlatego, aby z tego wszystkiego skorzystać i dostarczyć organizmowi cennych substancji, warto kupować drób tylko w sprawdzonym miejscu. Trzeba sobie zdawać sprawę, że dobrej jakości kurczak to nie wszystko. Duże znaczenie ma to, po którą jego część sięgamy oraz jak ją podajemy. Zdaniem dietetyków najlepsza będzie pierś z kurczaka. Jest najchudsza, do tego będzie zawierała najwięcej cennego białka. Dobrym rozwiązaniem będzie także podudzie, ale w jego przypadku trzeba pamiętać o tym, by usunąć skórę, która jest tłuszczem w czystej postaci.

Jak podawać kurczaka? Czy jest bezpieczny dla kobiet w ciąży? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym filmie

Zobacz film: Czy warto sięgać po mięso z kurczaka i która jego część jest najzdrowsza? Źródło: Co nas truje?

Myć czy nie myć?

Nawet na mięsie ze sprawdzonego źródła mogą znajdować się bakterie. Część z nich może wywołać bóle brzucha, biegunki czy wymioty. Źródłem tych problemów jest najczęściej źle przygotowane mięso, czyli to, które jest niedopieczone, niedosmażone czy niedogotowane. Uważać trzeba także na mięso grillowane. Zjedzenie bardziej krwistego kawałka, który za krótko był trzymany na ruszcie, może doprowadzić do zakażenia. Sporych kłopotów może przysporzyć także niewłaściwe przechowywanie. Bakterie mogą przenosić się na inne produkty, dlatego najlepiej i najbezpieczniej przeznaczyć na mięso oddzielną półkę w lodówce.

Jakie bakterie można znaleźć na mięsie? Dowiecie się z tego z naszego filmu

Zobacz film: Jakie bakterie mogą znajdować się w mięsie? Źródło: Co nas truje?

Większość z nas uważa, że części z tych szkodliwych patogenów możemy się pozbyć myjąc mięso bezpośrednio przed obróbką. Niestety, to bardzo kiepski pomysł. Podczas płukania czy mycia mięsa pod bieżącą wodą, wszystko to, co się na nim znajduje – wraz z wodą – roznosi się po całej kuchni. Tam gdzie znalazło się trochę wody z mycia kurczaka, tam też znajdują bakterie, które mogą zafundować nam problemy ze zdrowiem.

Zobacz nasz film i przekonaj się ile patogenów może znajdować się na mięsie

Zobacz film: Czy mięso przed obróbką trzeba myć? Źródło: Co nas truje?

Data aktualizacji: 03.08.2018,
Opublikowano: 02.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej