Drób – cenny składnik diety

mat. prasowe: stock-photos

Gotowane, pieczone czy smażone mięso z drobiu to dobry pomysł na pełnowartościowy, delikatny posiłek. Na jego bazie możemy przyrządzić wiele ciekawych w smaku potraw, które mogą być konsumowane podczas śniadania, obiadu oraz kolacji. W czym drzemie moc drobiu?

Drób to gatunek mięsa, który zadziwia swoją różnorodnością. Mięso z kurczaka, indyka, kaczki czy gęsi to tylko kilka z rodzajów mięsa, które goszczą na naszych stołach. To również częsty składnik diet dzieci, rekonwalescentów, seniorów i sportowców. Mięso drobiowe stanowi jeden z ciekawszych produktów wykorzystywanych w kuchni. Przygotowywane z niego zupy, pieczenie lub pasztety stanowią tylko kilka z wielu propozycji dań, które można wykreować.

Dlaczego warto jeść mięso drobiowe? 

Mięso drobiowe to cenne źródło wielu wartości odżywczych. Zawiera pełnowartościowe białko. Dietetycy zalecają, aby mięso drobiowe stało się jednym z elementów zbilansowanej diety dzieci. Drób, ze względu na swoją wartość energetyczną, jest również ważnym składnikiem wykorzystywanym przy tworzeniu diet redukcyjnych. Wybierając dany gatunek drobiu, warto zwracać uwagę na jego pochodzenie oraz posiadane certyfikaty jakości. Jednym z nich jest certyfikat QAFP. Produkty opatrzone tym certyfikatem są identyfikowalne na każdym etapie produkcji.

Jak wybrać dobre mięso drobiowe?

Kupując mięso drobiowe zwracajmy uwagę na jego świeżość. Pamiętaj! Drób należy spożyć w możliwie jak najkrótszym czasie - maksymalnie w ciągu dwóch do trzech dni. Mięso należy spożyć przed upływem terminu minimalnej trwałości. Alternatywą, która nie tylko wzbogaci smak mięsa, ale również pozwoli zachować jego świeżość, jest umieszczenie go w marynacie z oliwy, ziół i przypraw oraz przechowywanie go w szczelnie zamkniętym pojemniku. Marynata uchroni mięso przed utlenianiem i nada mu bardziej wyrazisty smak. Drób można również mrozić w temperaturze do – 18 stopni C. Świeże mięso z kurcząt lub indyka dobrze jest zamrażać w specjalnie do tego celu przystosowanych woreczkach. Dzięki temu czas przechowywania w zamrażarce można wydłużyć nawet do dziesięciu miesięcy. Stosując się do wspomnianych zaleceń, przez długi czas będziemy mogli bez ryzyka rozkoszować się smakiem drobiu. 

„Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.”

Więcej informacji można znaleźć na stronie https://pl.eu-poultry.eu/


Data aktualizacji: 23.10.2020,
Opublikowano: 19.10.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej