Dobre bakterie – dlaczego warto dbać o florę jelitową?

Fot. metamorworks / Getty Images

Dobre bakterie tworzą w jelitach specjalny rodzaj flory, która ściśle wiąże się z układem odpornościowym. Im lepszy jest jej stan, tym sprawniej działa ochrona przed bakteriami i wirusami. Im flora bakteryjna słabsza, tym większe zagrożenie infekcją.

Dobre bakterie w jelitach już od dawna uznano za kluczowe dla sprawnego działania ludzkiego systemu odpornościowego. Obecnie jednak, oprócz odpowiedniej ochrony flory bakteryjnej przy antybiotykoterapii, niektórzy proponują przyjmowanie probiotyków przez cały rok. Mają one wspomóc budowę flory bakteryjnej i jej ochronę.

Dobre bakterie jelitowe – jak działają?

Dobre bakterie wchodzą w skład flory bakteryjnej jelit i dzięki temu warunkują sprawne działanie systemu immunologicznego. Te pożyteczne mikroorganizmy warunkują „dobrą odporność”. Dobre bakterie zasiedlające układ pokarmowy zapobiegają mnożeniu i skupianiu się w jelitach szkodliwych dla zdrowia bakterii i grzybów. U zdrowego człowieka znajduje się około 100 bilionów bakterii, większość jednak stanowią te dobre, korzystne dla zdrowia bakterie, które pozostają w stanie równowagi biologicznej. Zaburzenie tej równowagi może z kolei przekładać się na zmniejszenie odporności i zaburzenie sprawnego działania układu immunologicznego.

Jakie bakterie są „dobre”?

Dobre bakterie jelitowe to przede wszystkim gatunki bakterii kwasu mlekowego:

  • Lactobacillus,
  • Bifidobacterium,
  • Saccharomyces boulardii.

Te pożyteczne bakterie szczelnie pokrywają nabłonek jelitowy. Dzięki temu stanowią barierę, której pokonać nie mogą szkodliwe substancje i chorobotwórcze bakterie, dostające się do organizmu różnymi drogami. Najczęstszą przyczyną chorób są te docierające do organizmu wraz z pokarmem. Pożyteczne bakterie probiotyczne mają na szczęście zdolność do zwiększania własnej liczebności. Są w stanie obronić się przed atakiem bakterii chorobotwórczych w wielu sytuacjach.

Zobacz film i dowiedz się jak bezpiecznie przyjmować probiotyki: 

Zobacz film: Jak bezpiecznie przyjmować probiotyki? Źródło: Dzień Dobry TVN

Jakie funkcje w organizmie pełnią pożyteczne bakterie?

Pożyteczne bakterie probiotyczne pełnią w ludzkim organizmie szereg funkcji, z których często ludzie nie zdają sobie sprawy. Nie bez przyczyny w dyskursie popularnonaukowym powraca teza, że zdrowe jelita to zdrowy organizm. Zaburzenie flory bakteryjnej, zmniejszenie ilości pożytecznych bakterii w jelitach może przyczynić się do rozwoju poważnych chorób.

Dobre bakterie w jelitach:

  • produkują witaminy z grupy B,
  • obniżają poziom „złego cholesterolu” LDL,
  • tworzą środowisko kwasowe ułatwiające wchłanianie się wapnia, żelaza i cynku,
  • usprawniają ruchy robaczkowe jelit,
  • produkują naturalne przeciwciała,
  • chronią śluzówkę jelita przed działaniem różnych patogenów,
  • łagodzą objawy nietolerancji laktozy,
  • zapobiegają powstawaniu nowotworów jelita grubego,
  • zapobiegają zakażeniom jelitowym,
  • obniżają ciśnienie tętnicze.

Co niszczy pożyteczne bakterie?

Dobre bakterie w jelicie człowiek może zniszczyć sam. Główną rolę odgrywa tutaj dieta. Niewłaściwe nawyki żywieniowe są w stanie trwale zaburzyć funkcjonowanie flory bakteryjnej jelit. Dzieje się tak, zwłaszcza gdy w diecie znajdują się w dużych ilościach:

  • białko (jeśli mięso jest spożywane kilka razy dziennie),
  • rafinowane cukry i biała mąka („oczyszczona”, czyli pozbawiona składników odżywczych),
  • wysoko przetworzone pokarmy (konserwanty, sztuczne barwniki, emulgatory, polepszacze smaku, substancje przedłużające trwałość),
  • oleje roślinne produkowane na gorąco w temperaturze 160–200℃ (rafinowane),
  • alkohol.

Dobre bakterie niszczy także kuracja antybiotykowa, w której efekcie zabijane są zarówno złe, jak i dobre bakterie. Pożyteczne organizmy mogą ginąć w efekcie stresu, leczenia sterydowego i hormonalnego. Do uszkodzenia flory bakteryjnej często przyczynia się również chemioterapia i radioterapia. W takich przypadkach wskazane jest prowadzenie kuracji probiotycznej.

Jak odbudować florę pożytecznych bakterii?

Pożyteczne bakterie probiotyczne bytujące w jelitach zależą od stylu życia człowieka. Bardzo łatwo je zniszczyć, da się jednak odbudować mikroflorę jelitową. Taka kuracja trwa ok. 6 miesięcy.

Kuracja wspomagająca wzrost pożytecznych bakterii w jelitach polega na usunięciu z diety szkodliwych składników (lub na znacznym ich ograniczeniu jak w przypadku mięsa). Bardzo ważne jest wykluczenie z diety produktów wysoko przetworzonych. Dieta przy kuracji mającej na celu odbudowę flory bakteryjnej powinna być bogata w:

Do tzw. gotowych produktów probiotycznych należy podchodzić z dużym dystansem. Aby produkt był probiotykiem, powinien zawierać 10 mln żywych komórek bakteryjnych w mililitrze produktu, co nie zdarza się aż tak często. Zamiast kupować słodzony „probiotyczny” jogurt, lepiej postawić na tradycyjny kefir. Z równie dużym dystansem należy podchodzić do suplementów diety określanych mianem probiotyków. Przed ich zażyciem warto skonsultować się z lekarzem. Pamiętać trzeba, że nic nie zastąpi naturalnych, zdrowych bakterii dostarczanych w pożywieniu. Może więc lepiej zdecydować się na zakwas z kapusty niż drogie tabletki z apteki?

Bibliografia:

  1.  Z. Libudzisz. Mikroflora jelitowa, rola probiotyków w żywieniu. Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej.
  2. M. K. Błaszczyk: Mikrobiologia środowisk. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010, s. 333.
Data aktualizacji: 08.04.2019,
Opublikowano: 08.04.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej