Fot. Ewa Drzyzga wraz z dietetykiem omawiają zalety spożywania kiszonek / x-news.pl
Kiszone warzywa warto jeść, co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Co takiego zawierają kiszonki? Jak zrobić je samemu w domu? Zobaczcie, co radzą specjaliści z programu 36,6 °C.
Kiszonki mają bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Zdaniem ekspertów są w stanie uchronić nas przed rakiem jelita grubego, piersi, płuc, trzustki, wątroby oraz przed białaczką. Dlaczego jeszcze warto jeść kiszonki?
Kiszone warzywa i owoce po poddaniu ich procesowi fermentacji nie tracą swoich wartości odżywczych. Wręcz przeciwnie - w procesie fermentacji zawarte w surowych warzywach witaminy są lepiej przyswajalne, a dodatkowo kiszonki zawierają bakterie kwasu mlekowego. Oznacza to, że oczyszczają jelita z toksyn oraz poprawiają odporność.
Zobacz film: Dlaczego warto jeść kiszonki? Źródło: 36,6
Spożywanie kiszonek:
poprawia kondycję skóry;
poprawia wzrok;
usprawnia pracę układu nerowowego;
wspomaga krzepliwość krwi
opóźnia procesy starzenia;
poprawia trawienie.
Co można ukisić? Wszystkie warzywa, a także owoce oraz orzechy. Co ważne w kiszeniu to to, aby wybierać dobre produkty. Zobaczcie przepis na kiszoną cytrynę:
6-8 cytryn,
litr solanki,
1 łyżeczka cynamonu,
ziele angielskie,
liść laurowy.
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką.
Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy.
Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.
Uwaga! Na kiszonki powinny uważać osoby chore na nadciśnienie ze względu na dużą zawartość soli w solance niezbędnej do ukiszenia produktów. Tymczasem dzieci mogą bez przeszkód spożywać kiszonki - właściwości probiotyczne mają bardzo dobry wpływ na organizmu najmłodszych.
Data aktualizacji: 17.04.2019,
Opublikowano: 17.04.2019 r.
Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają.
Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego?
Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?
Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik?
Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?
Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?
Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?
Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?