Dieta dla maturzysty. Co jeść, by wspomóc swoją wydajność? [Menu od dietetyka]

Betsie Van der Meer/getty images

Za sprawą odpowiedniej diety i stylu życia, możemy stymulować mózg do produkcji neuronów, zwiększać zdolność logicznego myślenia i zapamiętywanie – przekonuje dietetyczka Marta Jachym, która podpowiedziała, co jeść w dniach stresujących egzaminów, by zapewnić sobie energię i dobre samopoczucie.

Dieta dla maturzysty

Matura to dla wielu osób pierwszy poważny egzamin w życiu, który może powodować ogromny stres. Jak mówi Marta Jachy, jego skutki odczuwamy czysto fizycznie – „ściśnięty” żołądek, pobudzona perystaltyka jelit, drżenie rąk. Dlatego tak ważne jest, by zadbać o to, co znajduje się na talerzu naszego maturzysty.

Co zjeść w dniu egzaminu, by zniwelować negatywne dolegliwości, a jednocześnie zapewnić sobie energię i dobre samopoczucie?

Śniadanie to podstawa

Nie znaczy to jednak, wbrew obiegowym opiniom, że należy spożywać je bardzo obfite, aby dostarczyć sobie „paliwa dla mózgu”. Wręcz przeciwnie – zbyt obfity energetycznie posiłek, zawierający za dużo węglowodanów, może obciążyć żołądek oraz spowodować znaczne wyrzuty, a w dalszej konsekwencji – spadki glukozy, które spowodują uczucie senności i rozkojarzenie. Chyba każdy doświadczył kiedyś, przysłowiowego „zjazdu energetycznego” po obfitym obiedzie u babci. Tego uczucia, zdecydowanie chcemy uniknąć podczas egzaminu, dlatego nie przesadzajmy z wielkością śniadania. Przede wszystkim, należy postawić na białko, które, zapewni długotrwałe uczucie sytości, obniży ładunek glikemiczny posiłku, a co za tym idzie zadba o równowagę gospodarki cukrowej organizmu i pozwoli uniknąć wspomnianych spadków energii. W następnej kolejności, dodajmy umiarkowaną ilość węglowodanów – ale nie przesadzajmy z błonnikiem – stres, najczęściej nasila perystaltykę jelit, a błonnik może te efekt dodatkowo stymulować. Zadbajmy również o odpowiednią podaż tłuszczu, najlepiej roślinnego, który nie wywoła uczucia ciężkości żołądka

-wyjaśnia dietetyk Marta Jachym.

Zobacz też: Lepsza kasza jaglana czy gryczna? Poznaj zdrowotne właściwości kasz

Co zatem zjeść na przedmaturalne śniadanie?

Śniadanie

Jajka z kanapkami

  • 2 jajka (najlepiej gotowane na miękko lub pół twardo, ponieważ w takiej formie są najbardziej lekkostrawne)
  • 2 kromki pieczywa pszennego na zakwasie ( pieczywo pszenne będzie zawierało mniej błonnika, zakwas zadba o lepszą niż drożdże strawność)
  • Łyżeczka masła lub oliwy do posmarowania pieczywa, plaster sera żółtego, pomidor.
  • Dodatkowo można zjeść garść winogron, które usprawniają proces dotlenienia mózgu.

Nie wolno zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu!

Zarówno w dni poprzedzające egzamin, jak i w jego trakcie. Już nawet lekkie odwodnienie (czyli stan, w którym po prostu chce nam się pić) pogarsza koncentrację. Najlepsza, oczywiście będzie woda, najlepiej wysokozmineralizowana, ponieważ zawarty w niej magnez i wapń pozytywnie wpłyną na regulację stresu)

-podpowiada ekspertka.

Co po egzaminie?

Bezpośrednio po egzaminie, kiedy stres opada, warto dostarczyć sobie energii, nie obciążając żołądka. Dobrze sprawdzi się, przygotowany wcześniej koktajl:

Koktajl owocowy

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g truskawek/borówek
  • 15 g nasion chia ( uzupełnią błonnik i wzbogacą dietę, o cenne dla mózgu kwasy tłuszczowe omega 3).

Zobacz też: Grillujesz? Dowiedz się, jak czerpać przyjemność z majówkowej biesiady, nie obciążając organizmu

Energetyczny obiad

Obiad, powinien najbardziej regenerującym posiłkiem, zwłaszcza, gdy egzaminy trwają kilka dni pod rząd – mówi Marta Jachym.

Łosoś z kaszą gryczana i brokułami

  • -150 g filetu z łososia
  • -70g kaszy gryczanej
  • -kilka plasterków cytryny
  • -łyżka płatków migdałów
  • -150 g brokułów
  • -marynata: łyżka oliwy, łyżka musztardy, łyżeczka miodu, papryka słodka i ostra, sól

Przygotować marynatę, posmarować łososia. Obłożyć plasterkami cytryny i upiec. Podać z ugotowaną kaszą i brokułami, posypanymi płatkami migdałów.

Połączenie bogatego w omega 3 łososia i zawierających witaminy z grupy b, cynk i magnez kaszy i brokułów, odżywi mózg i zregeneruje zestresowany organizm

-tłumaczy ekspertka.

Na deser można zjeść kilka kostek gorzkiej czekolady.

Zobacz też: Jak mądrze robić zakupy w czasie pandemii? Pytamy o radę eksperta

Lekkostrawna kolacja

Wieczorny posiłek powinien być tak skomponowany, by umożliwił bezproblemowe zasypianie i głęboki sen.

Taki efekt, da nam umieszczenie w jej węglowodanów, które pobudzą sekrecje insuliny, a dalej tryptofanu, który pozwoli się wyciszyć. Białko zawarte w twarogu, wpłynie na uczucie sytości, węglowodany ułatwią zasypianie, orzechy będą stanowić dobre dla mózgu źródło tłuszczu, a lekkostrawność posiłku i jego smak, przypominający dzieciństwo, uspokoją i pomogą się wyciszyć

- wyjaśnia dietetyczka.

Ryż zapiekany z serem, jabłkiem i orzechami

  • 50 g ryżu basmati
  • Duże kwaśne jabłko
  • 120 g twarogu
  • 30 g orzechów włoskich
  • Łyżeczka miodu, łyżeczka rodzynek

Ryż gotujemy, mieszamy z pokruszonym twarogiem, miodem i rodzynkami, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch układamy starte jabłko, zapiekamy. Na talerzu posypujemy orzechami.

Dobrze odżywiony maturzysta, zabezpieczony przed fizycznymi skutkami stresu, napisze egzamin, nie martwiąc się, że jakikolwiek dyskomfort wpłynie na jego sprawność intelektualną

- podsumowuje Marta Jachym.

Zobacz film: Co jeść i pić, by mózg dobrze pracował?

źródło:zdrowie.tvn

***

Marta Jachym jest dietetykiem i szkoleniowcem. Studiowała dziennikarstwo i dietetykę kliniczną. Absolwentka kilkudziesięciu szkoleń i konferencji żywieniowych. Na co dzień przyjmuje pacjentów w warszawskiej klinice MD Clinic, prowadząc poradnię „Przełom w odżywianiu.” Prowadzi szkolenia dotyczące zdrowego trybu życia, redukcji stresu, oraz budowania odporności w dużych firmach. Specjalizuje się w dietoterapii chorób autoimunologicznych, tarczycy, gospodarki cukrowej i zaburzeń układu pokarmowego. Pracuje z pacjentami z zaburzeniami odżywiania, łącząc istotę stanu psychicznego z tym jak funkcjonuje nasze ciało. Szczególną wagę przywiązuje do zebrania obszernego wywiadu dotyczącego samopoczucia pacjenta, który pomaga znaleźć źródło i przyczynę dolegliwości. Twierdzi, że uważność, dobra komunikacja wewnętrzna i obserwowanie sygnałów wysyłanych przez ciało i umysł, to najlepsza droga do skutecznego wdrażania zdrowych nawyków żywieniowych.

Data aktualizacji: 05.06.2020,
Opublikowano: 05.06.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej