Dania gotowane na parze

mat. prasowe 

Gotowanie na parze to alternatywa dla klasycznego gotowania w gorącej wodzie. Ta technika kulinarna polega na wytwarzaniu pary wodnej, która przenosi ciepło na potrawy. Składniki poddawane takiej obróbce smakują intensywniej oraz zachowują więcej witamin, od produktów gotowanych we wrzątku. Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak gotować na parze, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł!

Zalety gotowania na parze

Gotowanie na parze jest dużo delikatniejszym procesem od gotowania we wrzątku, w trakcie którego witaminy ze składników pozostają w wodzie. Dzięki technice parowej większość składników odżywczych i walorów smakowych pozostaje wewnątrz potrawy. Ponieważ ten proces rozkłada komórki, może zwiększać ilość przeciwutleniaczy (naturalnych substancji, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym). Kolejną zaletą gotowania na parze jest brak konieczności używania tłuszczu do przyrządzenia potraw, jest to szczególnie ważne dla osób na diecie odchudzającej. Nie musimy także dodawać soli, tak jak ma to miejsce w przypadku klasycznego gotowania we wrzątku.

Jak gotować na parze

Jeśli chcemy na stałe wprowadzić do naszego jadłospisu w dania gotowane na parze, to zdecydowanie warto wyposażyć się w parowar. Jest to urządzenie wyjątkowo proste w obsłudze, aby przygotować w nim posiłek, wystarczy włożyć danie do środka, ustawić odpowiednie parametry i czekać. Gotowanie z użyciem parowaru nie wymaga obracania jedzenia, nic się w nim nie przypali ani nie wykipi. Ponadto parowary najczęściej są piętrowe i umożliwiają przygotowanie kilku różnych posiłków naraz. Dodatkowo czas przygotowania potrawy jest bardzo krótki. Jest to szczególnie ważne dla osób, które nie lubią przebywać w kuchni.

Jeżeli nie chcemy od razu kupować parowaru, a chcielibyśmy wypróbować smak potraw przyrządzonych z użyciem pary wodnej, możemy przygotować je z użyciem klasycznego garnka. Wystarczy wlać do niego wody, zagotować ją i poczekać na pojawienie się pary wodnej. Wtedy należy umieścić nad garnkiem sitko ze składnikami, które chcemy ugotować, przykryć garnek pokrywką i zmniejszyć płomień. Oczywiście jest to nieco bardziej czasochłonna i skomplikowana metoda niż gotowanie z użyciem parowaru.

Produkty, które pozwolą Ci na przygotowanie pysznych i zdrowych dań na parze, znajdziesz na kaufland.pl.

Jakie produkty można gotować na parze?

Gotowanie na parze to technika, która sprawdzi się zarówno w przypadku mięs i warzyw (szczególnie młodych, które wymagają delikatniejszej obróbki termicznej). Z użyciem pary przygotujesz klasyczne kluski śląskie, fit pierś z kurczaka, wykwintnego pstrąga czy kolorową sałatkę z brokułami. Wybór dań, jakie możesz ugotować jest naprawdę ogromny i z pewnością znajdziesz coś co przypadnie Ci do gustu.

Data aktualizacji: 06.10.2022,
Opublikowano: 06.10.2022 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej