Czym są kosmki jelitowe? Budowa, funkcja i możliwość odbudowy

Fot: Hiroshi Watanabe / gettyimages.com

Kosmki jelitowe budują układ pokarmowy, a ich rola związana jest z prawidłowym wchłanianiem i trawieniem tłuszczów, białek i węglowodanów. W przebiegu wielu procesów chorobowych, w tym np. celiakii, ich struktura może ulec zniszczeniu. Czy da się je odbudować?

Kosmki jelitowe (łac. Villi intestinales) są niewielkimi, palczastymi wypustkami, które budują jelito cienkie na całej jego powierzchni. Odgrywają bardzo ważną rolę w procesach wchłaniania i trawienia składników odżywczych, zwiększając powierzchnię chłonną tego organu 23 razy. Całkowita powierzchnia chłonna kosmków jelitowych może wynosić nawet 200 m2.

Zobacz także:

Dieta eliminacyjna – na czym polega i kiedy jest zalecana?

Za co odpowiada jelito cienkie? Budowa, choroby jelita cienkiego

Za złe samopoczucie mogą odpowiadać bakterie z naszych jelit

Czym są kosmki jelitowe?

Jelita człowieka na całej długości zapełnione są wypustkami, zwanymi kosmkami jelitowymi, mającymi od 0,3 do 1,5 mm długości. Są one dość gęsto upakowane na wewnętrznej błonie śluzowej jelita – średnio na 1 mm2 znajduje się od 10 do 40 sztuk. W budowie kosmka wyróżnia się naczynia limfatyczne i krwionośne, dzięki czemu możliwe jest wchłanianie przez te struktury substancji odżywczych. Co więcej, na brzegach kosmków jelitowych znajdują się mikrokosmki, które jeszcze bardziej zwiększają powierzchnię chłonną i mają zdolność do wydzielania enzymów, takich jak sacharaza, gliadynaza i laktaza. Inna nazwa mikrokosmków to rąbki.

U zdrowego człowieka znajduje się około 10 milionów kosmków. Zanik kosmków jelitowych, mówiąc precyzyjnie – ich niszczenie i spłaszczenie się, towarzyszy przebiegowi różnych chorób, w tym anemii, celiakii oraz alergii pokarmowej.

Funkcje kosmków jelitowych

Bez prawidłowo funkcjonujących kosmków jelitowych niemożliwe byłoby właściwe wchłanianie substancji odżywczych, w tym białek, tłuszczów i węglowodanów. Naczynia limfatyczne, które znajdują się w kosmkach, odpowiadają za transport kwasów tłuszczowych. Inne z kolei zadanie mają naczynia krwionośne, które transportują peptydy, węglowodany i aminokwasy. Z powierzchni kosmków jelitowych substancje te kierowane są do wątroby przez żyłę wrotną, a dopiero później dostają się do krwiobiegu, gdzie mogą zostać wykorzystane przez komórki organizmu.

Choroby upośledzające funkcję kosmków jelitowych

Jakiekolwiek zaburzenie w obrębie kosmków jelitowych skutkuje problemami z wchłanianiem składników odżywczych, a w dłuższej perspektywie – niedożywieniem. Spłaszczenie kosmków jelitowych najczęściej ma związek z celiakią, czyli chorobą trzewną, w której przebiegu dochodzi do rozwoju nietolerancji glutenu. Schorzenie to ma podłoże genetyczne i wynika z autoagresji. W rzadkich przypadkach rozwija się na skutek zakażenia. Celiakia może pojawić się w każdym wieku, jednak najczęściej rozpoczyna się we wczesnym dzieciństwie. Objawami są przede wszystkim: biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, problemy z miesiączkowaniem, impotencja, anemia, obrzęki i zaniki mięśni. Niestety, na chorobę nie ma skutecznego lekarstwa. Można jednak złagodzić skutki jej objawów. Osoby chore powinny do końca życia przestrzegać restrykcyjnej diety bezglutenowej.

Zmiany w strukturze błony jelitowej mogą wiązać się z zaburzeniem naturalnej obrony immunologicznej przed czynnikami chorobotwórczymi, w tym np. toksynami. Częściowe uszkodzenie kosmków jelitowych może wynikać także ze schorzenia, zwanego zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego. Chorobę diagnozuje się częściej u osób starszych, a czynnikami ryzyka są: stan obniżonej odporności jelita, zespół drażliwego jelita, niewłaściwa wartość pH żołądka oraz wrodzona patologia budowy jelit. Także niski poziom witaminy A i D oraz nagły spadek masy ciała i biegunki zwiększają ryzyko upośledzeń w strukturze kosmków jelitowych.

Jak odbudować kosmki jelitowe?

Błona śluzowa jelit pod pewnymi warunkami może zregenerować się w ciągu kilku miesięcy stosowania ścisłej diety. Bardziej zniszczone kosmki jelitowe mogą jednak potrzebować nawet wielu lat regeneracji. W bardziej zaawansowanych formach celiakii lekarz często zleca podawanie dodatkowo witamin oraz innych makro- i mikroelementów.

Dieta bezglutenowa ma na celu regenerację uszkodzonych kosmków jelitowych, ale przede wszystkim zapobiega dalszemu postępowi uszkodzeń śluzówki. Zakłada całkowite wyeliminowanie z diety zbóż, w tym pszenicy, pszenżyta, jęczmienia, żyta i orkiszu oraz ich przetworzonych postaci. Zamiast tego spożywa się produkty pozbawione glutenu, które oznaczone są na opakowaniu symbolem przekreślonego kłosa. Osoby z celiakią po wdrożeniu takiej diety różnicę odczuwają najczęściej po kilku tygodniach. Niestety nie ma innego sposobu, farmakologicznego czy operacyjnego, na walkę z tą przypadłością.

Zobacz film i dowiedz się więcej o działaniu jelit:

Bibliografia:

1. C.W. Chan, Y.K. Leung and K.W. Chan (2014). Microscopic anatomy of the vasculature of the human intestinal villus – a study with review. Eur J Anat, 18 (4): 291–301.

2. K. Hozyasz (2000). Choroba trzewna – obraz kliniczny, diagnostyka serologiczna. Medycyna Rodzinna 1, s. 25–31.

Data aktualizacji: 20.01.2021,
Opublikowano: 21.01.2021 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej