Czym jest tłuszcz trzewny i w jaki sposób można go zlikwidować?

Fot. Ben-Schonewille / Getty Images

Tłuszcz trzewny, nazywany również brzusznym, to tkanka tłuszczowa, która otacza narządy znajdujące się w jamie brzusznej. Jeśli jego ilość znajduje się w granicach normy, stanowi barierę ochronną. Natomiast nadmiar w poważny sposób szkodzi zdrowiu.

Tłuszcz zgromadzony w ludzkim organizmie dzieli się na dwa rodzaje: podskórny oraz trzewny. W Polsce statystycznie 60% populacji cierpi na nadwagę. Nadmiar tkanki tłuszczowej zgromadzonej pod skórą jest nieatrakcyjny ze względów estetycznych, jednak zbyt duża ilość tłuszczu trzewnego jest groźna dla zdrowia, gdyż zaburza funkcjonowanie życiowo ważnych narządów.

Czym jest tłuszcz trzewny?

Tłuszcz trzewny (tłuszcz wisceralny) to tkanka tłuszczowa, która otacza narządy wewnętrzne. Jeśli jej poziom znajduje się w granicach normy, chroni organy przed urazami mechanicznymi. Jednak nadmiar mocno je obciąża, równocześnie utrudniając im prawidłowe funkcjonowanie. Otyłość brzuszna jest rozpoznawana między innymi na podstawie obwodu talii. W przypadku kobiet jest to 80 cm lub więcej, natomiast u mężczyzn 94 cm lub więcej. Niekiedy zdarza się, iż osoba ma prawidłową masę ciała, ale cierpi na otyłość brzuszną. Nadmierna ilość tłuszczu trzewnego bezpośrednio zwiększa ryzyko powstania oraz rozwoju wielu chorób. Kobiety fizjologicznie mają większą w stosunku do mężczyzn podskórną tkankę tłuszczową. Natomiast normy tłuszczu trzewnego nie różnią się w znaczący sposób od siebie w odniesieniu do płci.

Tłuszcz wisceralny należy do grupy tłuszczów dietozależnych. Dlatego źle zbilansowana dieta, złe nawyki żywieniowe, spożywanie nadmiernej ilości tłuszczów zwierzęcych oraz niektórych roślinnych (głównie „trans-”) oraz produktów wysokoprzetworzonych powoduje zwiększenie jego ilości. Mimo że tłuszcze roślinne uważane są za zdrowe, proces ich uwodornienia (utwardzenia) powoduje, iż stają się znacznie bardziej szkodliwe niż tłuszcze zwierzęce.

Ile osób w Polsce ma otyłość i potrzebuje operacji bariatrycznej? Odpowiedź znajdziesz w filmie: 

Zobacz film: Ile osób w Polsce potrzebuje operacji bariatrycznej? Źródło: 36,6.

Tłuszcz trzewny a choroby cywilizacyjne

Nadmiar tłuszczu trzewnego w znaczący sposób zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób. Należą do nich przede wszystkim: cukrzyca typu II, insulinooporność, nadciśnienie tętnicze krwi, uszkodzenie naczyń krwionośnych, które prowadzi do powstania zmian miażdżycowych. Wszystkie wymienione powyżej choroby stanowią tzw. choroby cywilizacyjne. Niestety, mimo iż ich konsekwencje i powikłania są bardzo poważne dla zdrowia i życia, bardzo często są zaniedbywane oraz bagatelizowane.

Tłuszcz trzewny – norma

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w 2008 roku ustaliła normy, na podstawie których rozpoznawana jest otyłość brzuszna wynikająca z nadmiernej ilości tłuszczu trzewnego. Podczas procesu diagnostycznego brane pod uwagę są dwa wskaźniki: obwód talii oraz jego stosunek do obwodu bioder. Normy zostały również zróżnicowane dla kobiet i mężczyzn. Zgodnie z tymi kryteriami, otyłość jest stwierdzana u kobiet, gdy obwód ich talii przekracza 80 cm, natomiast u mężczyzn, gdy przekracza 94 cm. W wielu krajach, takich jak Chiny, stosowane są inne metody pomiaru oraz inne normy. Metoda bioimpedancji elektrycznej (BIA) pozwala natomiast określić poziom otłuszczenia poszczególnych narządów.

Tłuszcz trzewny a dieta

Zbyt wysoki poziom tłuszczu na narządach wewnętrznych spowodowany jest głównie przez spożywanie nadmiernej ilości węglowodanów, tłuszczów nasyconych oraz wysokoprzetworzonych produktów. Kluczowym elementem w redukcji tłuszczu trzewnego poza aktywnością fizyczną jest rygorystyczna dieta oraz zmiana nawyków żywieniowych. Warto w tym celu udać się do dietetyka, który dostosuje jadłospis do stanu ogólnego zdrowia. Początkowo, przez mniej więcej 2 tygodnie, należy ograniczyć spożywanie węglowodanów i zastąpić je produktami białkowymi oraz niesłodkimi warzywami. Należy wyeliminować z dziennego jadłospisu makaron, ryż, kaszę, pieczywo oraz ziemniaki. Cukier niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w szczególności do odżywienia mózgu, będzie wykorzystywany z ciał ketonowych powstających podczas rozpadu tkanki tłuszczowej.

Aby dieta była skuteczna, ważne jest, by zadbać o perystaltykę przewodu pokarmowego, w szczególności jelit. Regularna defekacja (raz dziennie) sprzyja redukcji nadmiaru tkanki tłuszczowej. Jeśli występują zaparcia lub zaburzenia wypróżniania, zalecane jest przyjmowanie preparatów bogatych w bakterie tworzące mikroflorę jelitową. W aptekach można z łatwością otrzymać bez recepty probiotyki. Pozytywnie na perystaltykę jelit wpływa regularne spożywanie jogurtów, kefirów lub warzyw bogatych w błonnik. Dodatkowo zalecane jest stosowanie suplementów. Należą do nich przede wszystkim: BCAA, czyli suplement zawierający trzy egzogenne aminokwasy: leucynę, izoleucynę i walinę, HMB, czyli kwas tłuszczowy powstający z łańcucha leucyny, oraz preparaty witaminowo-mineralne. Ich suplementacja przyspieszy proces redukcji oraz spalania nadmiernej ilości tłuszczu trzewnego, dodatkowo również ochroni masę mięśniową. Natomiast preparaty witaminowo-mineralne uzupełnią niedobory witamin oraz elektrolitów, które mogą się pojawić w wyniku diety.

Bibliografia:

  1. Murawska-Ciałowicz E., Tkanka tłuszczowa – charakterystyka morfologiczna i biochemiczna różnych depozytów, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2017.
  2. Miazgowski T., Krzyżanowska-Świniarska B., Wolanin-Prost B., Sołtysiak M., Prospektywna ocena tłuszczu trzewnego u chorych z cukrzycą typu 2 metodą densytometryczną przy użyciu nowej aplikacji CoreScan, „Diabetologia Kliniczna” 2013, t. 2, 6, 213–219.
Data aktualizacji: 31.07.2019,
Opublikowano: 31.07.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej