Czym jest strzykwa? Właściwości i zastosowanie ogórka morskiego

Fot: juanorihuela / gettyimages.com

Strzykwa to gatunek wyspecjalizowanych mułożerców, które znalazły zastosowanie w sztuce kulinarnej, ale i w lecznictwie. Ich prozdrowotne właściwości wykorzystywane są od dawna w medycynie chińskiej. Coraz częściej sięga też po nie przemysł farmaceutyczny.

Strzykwa jest mało znana w Polsce. Ma jednak wiele zastosowań. Zwierzęta te wykorzystuje się w celach konsumpcyjnych i leczniczych. W medycynie naturalnej używa się ich do łagodzenia stanu zapalnego ścięgien, zwichnięć i bólu stawów. Trwają badania nad ich działaniem antyrakowym. Spotykane są również w hodowlach akwaryjnych.

Czym jest strzykwa?

Strzykwa (z łac. Holothuroidea) to nazwa gromady morskich zwierząt dennych. Najliczniej występują w pełnosłonych zbiornikach wodnych strefy tropikalnej. Najczęściej znaleźć je można zagrzebane w mule, niekiedy też ukrywają się w zagłębieniach i szczelinach skalnych. Żywią się martwą materią pobieraną wraz z osadem dennym. Wielkością przypominają duże ogórki, stąd też zwyczajowo określa się je ogórkami morskimi (z ang. Sea cucumber). Są przeważnie ciemnego koloru. Ich ciało pokrywa miękki wór powłokowo-mięśniowy z kilkoma parami nóżek ambulakralnych, otwór gębowy otaczają czułka, a wewnątrz ciała znajduje się szkielet zbudowany z małych igieł.

Strzykwa – zastosowanie w lecznictwie

Strzykwa wykorzystywana jest w celach leczniczych od setek lat przez tradycyjną medycynę chińską. Badacze uważają ją za cenne źródło saponin, czyli związków chemicznych zaliczanych do glikozydów, tj. pochodnych cukrów. Zwierzęta te wykazują działanie wykrztuśne, moczopędne, wymiotne, przeciwzapalne, pierwotniakobójcze, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze. Dodatkowo wzmagają wydzielanie śluzu, soku żołądkowego, żółci oraz potęgują procesy wchłaniania składników pokarmowych. Nasilają trawienie tłuszczów i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Suszone strzykwy powszechnie wykorzystywane są jako środek przywracający sprawność seksualną i neutralizujący objawy towarzyszące stanom zapalnym i zwichnięciom ścięgien.

Strzykwa a rak to ostatnio dość często poruszana w środowisku naukowym kwestia. Zdaniem niektórych badaczy wyciąg ze strzykwy wykazuje działanie antyrakowe. Naukowcy z „International Journal of Cancer” donoszą, że ogórek morski sprawdza się w terapii raka płuc i nowotworów piersi, wątroby, skóry, gdyż skutecznie zabija komórki chorobowe. Dodatkowo intensyfikuje pracę układu odpornościowego, który z większą siłą staje do walki z chorobą. Na temat przeciwnowotworowych właściwości ogórka morskiego powstało się w ostatnich latach kilkadziesiąt publikacji naukowych.

Skóra strzykwy w sytuacji zagrożenia zmienia strukturę z miękkiej i giętkiej na twardą. To stało się inspiracją dla naukowców z Case Western Reserve University w Cleveland do stworzenia nowego materiału do produkcji implantów medycznych.

Strzykwa – suplementy diety

Z właściwości ogórka morskiego czerpie przemysł farmaceutyczny. Znaleźć go można w składzie suplementów diety wspomagających funkcjonowanie struktur stawowych. Polecany jest w przypadku zwichnięć, stanów zapalnych, bólu w obrębie stawów. Strzykwa to źródło siarczanu chondroityny, odgrywającego ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanki stawowej.

Zalecane dzienne spożycie to 1 kapsułka, w której składzie znajdują się: 500 mg strzykwy, substancja wypełniająca (mikrokrystaliczna celuloza), żelatyna wykorzystana jako otoczka kapsułki i substancja przeciwzbrylająca – stearynian magnezu. Przeciwwskazania do stosowania strzykwy stanowią: nadwrażliwość na składniki preparatu, ciąża, karmienie piersią. Za opakowanie 100 kapsułek ze strzykwą morską płaci się około 70 zł.

Czy pijawki naprawdę mogą leczyć? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Czy leczenie pijawkami jest bezpieczne? Źródło: 36,6

Ogórek morski w sztuce kulinarnej

Strzykwy jadalne to często spotykany produkt na targach rybnych w Azji, który ma szerokie zastosowanie w tamtejszej sztuce kulinarnej. Jadane są na surowo, wysuszone, ugotowane. W Chinach stanowią dodatek do zupy tańczącego Buddy. Niegdyś zaliczana była do tzw. niebiańskich przysmaków, serwowanych tylko na cesarskim stole. Na wyspach Fidżi strzykwy podaje się w sposób tradycyjny z miąższem kokosowym. Smakiem przypominają ryby, przy czym mają nieco gumową konsystencję. Popularnością cieszą się zwłaszcza gatunki, takie jak trepang królewski (z łac. Parastichopus regalis) i trepang japoński (z łac. Apostichopus japonicus). Ze względu na dużą zawartość białka zwierzęta te określa się mianem bezgłowych kurczaków. Jednym z oryginalniejszych sposób wykorzystania strzykwy jest nalewka. W jej składzie znajdują się świeże ogórki morskie, wódka i miód. Produkt cieszy się popularnością w Japonii, Rosji i Chinach, gdzie istnieje możliwość kupienia gotowej nalewki.

Maseczka na twarz z ogórkiem morskim

Wyciąg z ogórka morskiego to składnik maseczek na twarz. Nazywany jest japońskim eliksirem młodości. Maska wykazuje działanie odprężające, oczyszczające, wygładzające, nawilżające, przeciwzmarszczkowe. Nadaje skórze blask i likwiduje zaczerwienienie. Maskę nakłada się po uprzednim oczyszczeniu cery. Ma postać płachty, którą trzyma się na twarzy przez około 20 minutach.

Data aktualizacji: 12.03.2019,
Opublikowano: 12.03.2019 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

joanka 08.09.2019r.

Gdzie mozna kupic, walcze z malym guzkiem wszczepem po raku jajnika.
Ciagle zyje w strachu.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej