Czym jest seryna? Właściwości i występowanie seryny

Fot. designer491 / Getty Images

Seryna to obojętny elektrycznie, endogenny aminokwas kodowany, czyli białkowy. Uczestniczy w metabolizmie tłuszczów. Wykazuje pozytywny wpływ na funkcje poznawcze, procesy myślowe i koncentrację. Działa immunostymulująco – pobudza wytwarzanie przeciwciał.

Seryna to organiczny związek chemiczny będący składową wielu enzymów i białek oraz wspomagający proces trawienia białek. Wykazuje korzystne działanie na układ nerwowy i odpornościowy. Niedobory seryny należą do rzadkości. Najczęściej odpowiada za nie niedożywienie lub ciężka choroba. Mogą skutkować stanami depresyjnymi, obniżeniem nastroju, zaburzeniem funkcji poznawczych.

Czym jest seryna?

Seryna zaliczana jest do grupy aminokwasów endogennych, w związku z czym ludzki organizm jest w stanie ją samodzielnie syntetyzować. Powstaje z pochodzącego z glikolizy 3-fosfoglicerynianu. Seryna ma postać ciała stałego przybierającego formę białych płatków. Ma polarną grupę hydroksylową, która może brać udział w tworzeniu wiązania wodorowego.

Seryna – nomenklatura

Aminokwasy mają mocno rozwinięty system nazewnictwa, wśród którego znajdują się nazwy zwyczajowe, nazwy chemiczne, jednoliterowe symbole międzynarodowe i kody trójliterowe. W tabeli zawarta została nomenklatura seryny.

Nazwa zwyczajowa Nazwa chemiczna Kod trójliterowy Jednoliterowy symbol międzynarodowy Wzór sumaryczny
seryna kwas (S)-2-amino-3-hydroksypropanowy Ser S C3H7NO3

Seryna – występowanie

Seryna to aminokwas naturalnie wytwarzany przez organizm, przy czym możliwe jest dostarczenie go razem z pożywieniem. Za najlepsze naturalne źródła seryny uważa się mleko sojowe, mózg, sery, pestki dyni, pestki słonecznika, rośliny strączkowe, nasiona lnu. Dodatkowo aminokwas ten znajduje się w: rybach, takich jak sandacz, śledź, halibut, w orzechach, zarodkach pszennych, sezamie.

Zobacz film i sprawdź jak wybrać dobrą rybę i dlaczego powinno się częściej jeść ryby: 

Zobacz film: Dlaczego warto jeść ryby? Źródło: 36,6

Seryna – właściwości i zastosowanie

Seryna ma wiele korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Stanowi składnik białek, w tym m.in. znajdującej się w mleku kazeiny czy występującej w jedwabiu fibroiny. Dodatkowo jako składnik proteaz serynowych (enzym katalizujący hydrolizę, tj. reakcję podwójnej wymiany wiązania peptydowego) odgrywa istotną rolę w procesie trawienia białek. Uczestniczy w metabolizmie tłuszczów. Podnosi odporność immunologiczną organizmu – bierze udział w produkcji immunoglobulin i przeciwciał. Zmniejsza poziom kortyzolu, czyli tzw. hormonu stresu. Wpływa na rozwój tkanki mięśniowej i zapobiega jej utracie. Łagodzi poziom odczuwanego bólu. Niezbędna jest do produkcji tryptofanu – aminokwasu warunkującego dobre samopoczucie, łagodzącego bezsenność, skutki zmęczenia i zapobiegającego stanom depresyjnym.

Dekarboksylacja seryny skutkuje powstaniem aminoalkoholu o nazwie kolamina. Tzw. etanoloamina to składnik kefaliny (fosfatydyloetanoloaminy), która wchodzi w skład mózgu. Wspomaga tworzenie otoczki mielinowej, która chronią włókna nerwowe i przekazywanie wiadomości pomiędzy mózgiem a ciałem. Dodatkowo konieczna jest do wytworzenia sfingozyny, acetylocholiny i lecytyny. Nasila procesy kodowania w neuronach, czyli w komórkach nerwowych mózgu. Seryna bierze udział w procesie syntezy nukleotydów (podstawowy składnik kwasów nukleinowych DNA i RNA) – pirymidyn i puryn. Dzięki temu oddziałuje na strukturę i czynności mózgu. Wspiera pracę mózgu, wpływa korzystnie na koncentrację i skupienie, usprawnia procesy myślowe, odtwarzania informacji i zapamiętywania.

Seryna – zastosowanie w kosmetyce

Seryna ma szerokie zastosowanie w kosmetyce – poprawia kondycję włosów i skóry. Stabilizuje pH skóry. Zapewnia utrzymywanie wilgoci w skórze. Zmniejsza podatność na podrażnienia, wygładza, ujędrnia. Wzmacnia jej naturalną barierę ochronną i działa przeciwzmarszczkowo. Zapobiega elektryzowaniu się włosów. Wypełnia powstałe w nich uszkodzenia. Kondycjonuje włosy – wygładza, nawilża, nabłyszcza, natłuszcza ich powierzchnię. Dodatkowo seryna wykazuje właściwości maskujące, dzięki czemu skutecznie niweluje niepożądane zapachy. Pełni funkcję stabilizatora i substancji antystatycznej.

Suplementacja seryny

Seryna stanowi składnik suplementów diety, które mają najczęściej postać kapsułek. Możliwe są do nabycia w punktach sprzedaży suplementów diety, wybranych aptekach czy przez internet. Opakowanie 60 kapsułek po 500 mg kosztuje średnio 46 zł. Suplementacja seryny zalecana jest osobom mającym problem z zapamiętywaniem, o obniżonej koncentracji i odporności organizmu. Wpływa też korzystnie na tempo powrotu do zdrowia po kontuzjach.

Dawkowanie seryny

Za zalecaną dzienną dawkę seryny przyjęto wartość około 30 mg na kilogram masy ciała. Dla przykładu osoba ważąca 80 kg powinna dostarczyć organizmowi około 2,4 g seryny. Specjaliści donoszą jednak, że w przypadku osób zmagających się problemami psychicznymi ilość przyjmowanej seryny powinna być większa i wynosić od 60 do 120 mg substancji na kilogram masy ciała. Przedawkowanie aminokwasu nie wiąże się z żadnymi poważnymi konsekwencjami dla zdrowia.

Bibliografia:

  1. Kincaid Murray R., Granner D.K., Rodwell V.W., Biochemia Harpera ilustrowana, PZWL, Warszawa 2008.
  2. Hassa R., Mrzigod J., Nowakowski J., Podręczny słownik chemiczny, Videograf II, Katowice 2004.
  3. Hames B.D., Hooper N.M., Krótkie wykłady. Biochemia, PWN, Warszawa 2004.
  4. Ferrier D.R., Biochemia, Edra Urban & Partner, Wrocław 2018.
Data aktualizacji: 09.07.2019,
Opublikowano: 09.07.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej