Czym jest glikogen oraz jak zwiększyć jego ilość w organizmie?

Fot. mat. prasowe

Pojęcie „glikogen mięśniowy” znane jest na pewno każdej osobie, która miała do czynienia z aktywnością fizyczną na dowolnym szczeblu zaawansowania. Będzie je także znał każdy dietetyk oraz osoba, która współpracowała w swoim gabinecie ze sportowcami. Czym jest glikogen mięśniowy oraz z czym się „go je”?

Czym jest glikogen?

Zacznijmy od jego definicji. Glikogen jest wielorozgałęzionym polisacharydem glukozy, który pełni rolę magazynu energii u zwierząt, grzybów oraz bakterii. Jest to niemal główne źródło „prądu”, które składowane jest w wielu miejscach naszego organizmu. Do tych miejsc zaliczyć można przede wszystkim:

  • Mięśnie szkieletowe (glikogen mięśniowy),
  • Wątrobę (glikogen wątrobowy).  

W mniejszych ilościach można go natomiast spotkać w:
  • Nerkach,
  • Czerwonych krwinkach,
  • Białych krwinkach,
  • Mózgu.

Glikogen jest jednym z dwóch głównych źródeł energii dla naszego organizmu. Drugim są kwasy tłuszczowe magazynowane w tkance tłuszczowej oraz produkty ich rozkładu. Zawartość glikogenu może się zmieniać w zależności od wielu czynników, do których należy głównie aktywność fizyczna. Dlaczego sportowcy zostali wspomnieni na samym początku tego artykułu? Otóż przy zwiększonej aktywności fizycznej w ciągu dnia mamy do czynienia ze zwiększonym zapotrzebowaniem na energię. Spowodowane jest to faktem, iż potrzebujemy od naszego organizmu, aby był gotowy do działania przez dłuższy okres czasu i aby zachował te same obroty. Organizm człowieka adaptuje się do wielu zmian, do których należy właśnie zwiększona aktywność. Najczęściej są to sporty wytrzymałościowe jak np. biegi długodystansowe, czy kolarstwo. Jeżeli uprawiamy długotrwale dowolną aktywność fizyczną, to po jakimś czasie będzie nam się zwiększać ilość glikogenu, który magazynowany będzie w naszym ciele. Co się z nim dzieje podczas wysiłku?

Wykorzystanie glikogenu podczas aktywności

Podczas wykonywania dowolnej pracy, która mobilizuje nasze ciało do ruchu, będziemy potrzebować energii do napędzania pracujących mięśni. W większości przypadków, kiedy wykonujemy aktywność fizyczną o charakterze tlenowym, będziemy czerpać energię w pierwszej kolejności właśnie z glikogenu. Dbanie o odpowiednią jego zawartość w organizmie jest bardzo ważne przy chęci poszerzania swoich własnych możliwości. Dlatego też, sportowcy, którzy chcą przełamywać swoje bariery powinni przykładać bardzo dużą wagę do zawartości glikogenu w ich mięśniach oraz wątrobie. Więcej o glikogenie możesz przeczytać we wpisie:  na blogu serwisu Kcalmar.com

Jak zwiększyć zawartość glikogenu w organizmie?

Fot. mat. prasowe

W internecie znajduje się mnóstwo teorii na temat tego, jak powinno się prowadzić proces zwiększania ilości glikogenu w organizmie. Takie informacje powinno się zawsze konsultować ze specjalistą, ponieważ wyobraźnia domorosłych sportowców bardzo często przekracza wszelkie granice absurdu. Warto przede wszystkim przeglądać odpowiednie fora internetowe oraz sprawdzone blogi.

Szacowana ilość glikogenu w naszym ciele (sumując glikogen mięśniowy oraz wątrobowy) to około 500g. Aby zwiększyć jego ilość należy stosować odpowiednio przygotowaną dietę wraz z planem treningowym, który pozwoli na wystąpienie zwiększonego jego magazynowania. Najczęściej stosowanym w tym celu zabiegiem jest ładowanie węglowodanów przed treningiem, bądź zawodami. Zwiększona podaż węglowodanów wraz ze zmniejszoną intensywnością treningów pozwala rozbudowywać zapasy glikogenu, co przełoży się także na zwiększone możliwości wysiłkowe. Warto takie strategie stosować przede wszystkim w sytuacjach, które wymagają od nas większego wysiłku, niż standardowe treningi. Będą to między innymi wszelkiego rodzaju turnieje oraz zawody.

Data aktualizacji: 12.05.2020,
Opublikowano: 12.05.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej