Czy warto jeść owoce? Dowiecie się tego z programu 36,6°C

Zobacz film: Czy warto jeść owoce? Źródło: 36,6 

Czy owoce warto jeść? Wielu z nas zastanawia się nad tym, zwłaszcza w godzinach wieczornych. Jedzenie owoców na noc? Czy można? Przecież zawierają cukier... Wszystkie wątpliwości rozwiewa dietetyk Mateusz Durbas w programie 36,6°C.

Owoce są produktem żywnościowym niskokalorycznym, który zawiera nie tylko fruktozę, ale i wodę, glukozę, liczne związki o działaniu antyoksydacyjnym, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Zawierają także błonnik pokarmowy, który zapewnia uczucie sytości, pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu oraz pozytywnie wpływa na stan mikrobioty jelitowej (dzięki zawartości prebiotyków). 

Owoce nie stanowią problemu, jeśli chodzi o ich spożywanie w godzinach wieczornych. Natomiast problemem może być stężenie fluoru w dostępnych produktach spożywczych. O co chodzi z fluorem? Jak wpływa na nasz organizm i co powoduje? Więcej dowiecie się w programie 36,6°C.

Wróćmy do owoców - czy możemy jeść je w dowolnej ilości?

Bezpieczne dzienne spożycie owoców jest dość wysokie - wynosi 150 gramów dziennie, ale i 300 gramów nie powinno nam zaszkodzić. Kiedy dostępność owoców sezonowych jest większa możemy pozwolić sobie na jedzenie ich kilka razy dziennie. Pamiętajmy, że warzywa i owoce to podstawa prawidłowej diety. Powinniśmy spożywać minimum 5 porcji tych produktów dziennie, z czego 1 do 2 powinny stanowić owoce, a 3 do 4 warzywa.

Jedzenie owoców i warzyw jest szczególnie ważne, jeśli chodzi o dzieci. To u najmłodszych powinniśmy zadbać o wyrobienie właściwych nawyków żywieniowych, zapoznanie ich ze smakiem różnych warzyw i owoców, aby nasze dzieci częściej sięgały po banana niż po czekoladę czy czipsy!

Polecamy: Oddychanie - niby proste, ale można to robić źle!

Data aktualizacji: 27.08.2019,
Opublikowano: 27.08.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej