Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

mat. prasowe

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Dieta roślinna, czyli jaka?

Weganizm i wegetarianizm to dwa główne rodzaje diet roślinnych, z których korzystają ludzie na całym świecie. Oba typy jadłospisu charakteryzują się wykluczeniem pewnych grup produktów spożywczych. Jakich?

  • Wegetarianie eliminują z jadłospisu mięso, ryby oraz owoce morza. Często spożywają jednak jajka oraz inne produkty pochodzenia odzwierzęcego, takie jak mleko i jego przetwory.
  • Weganie wykluczają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, włączając w to mięso, ryby, jajka, produkty mleczne (takie jak śmietana, jogurty, masło, sery) oraz np. żelatynę.

Konsekwencje takich wyborów żywieniowych mogą być różnorodne, zarówno korzystne, jak i niekorzystne[1]. Zależą one nie tylko od tego, które grupy produktów są dozwolone do spożycia. Ważne jest też to, co wybiera się w ramach schematu żywieniowego.

Jakie są korzyści dla serca z wprowadzenia diety roślinnej?

Podstawową korzyścią dla serca płynącą z wprowadzenia diety roślinnej jest ograniczenie spożycia produktów odzwierzęcych, zwłaszcza tych bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans.

W tym miejscu trzeba jednak postawić ważną "gwiazdkę".

  • Nie wszystkie tłuszcze roślinne są bogate w zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe. Np. oleje "tropikalne", a zatem kokosowy i palmowy, które mają postać stałą, są bogate w tłuszcze nasycone.
  • Wegetarianie mogą zwiększać podaż tłuszczów nasyconych i trans, sięgając po masło czy tłuste sery.
  • Tłuszcze trans mogą powstawać również w efekcie długiego smażenia lub wielokrotnego korzystania z tego samego oleju.

Jeśli jednak osoba prowadząca dietę roślinną będzie świadoma powyższych zastrzeżeń, może zmniejszyć podaż tłuszczów trans i nasyconych na rzecz nienasyconych.

Dlaczego to ważne z perspektywy zdrowia serca? Ponieważ wspomniane dwie grupy substancji mają zły wpływ na poziom cholesterolu. Mówiąc dokładniej:

  • nasycone kwasy tłuszczowe podwyższają stężenie ''złego'' cholesterolu LDL[2];
  • izomery tłuszczów trans (obecne np. w czerwonym mięsie, tłustym nabiale i maśle) nie tylko podnoszą poziom LDL, ale równocześnie obniżają ilość "dobrego" cholesterolu HDL[3].

Jedząc produkty pochodzenia roślinnego, ograniczasz spożycie tych substancji, w szczególności w modelu wegańskim i "przerzucasz się" na tłuszcze nienasycone. To ich grupa wspiera działanie kardioprotekcyjne, w tym obniżanie stężenia "złego" cholesterolu[4].

Czy dieta roślinna jest dobra dla serca? Potwierdzają to badania

Opisane powyżej mechanizmy, które mogą sprawiać, że dieta roślinna jest korzystna dla serca, znajdują odzwierciedlenie w badaniach.

Pokazują one, że:

  • wegetarianie mają o 16% niższą śmiertelność z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego w porównaniu z nie-wegetarianami;
  • ryzyko zgonu z powodu choroby wieńcowej u wegetarian spada o 29% w porównaniu z nie-wegetarianami;
  • wegetarianie mają mniejszą grubość kompleksu IMT w tętnicy szyjnej niż nie-wegetarianie, co wskazuje na mniejsze ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca w przyszłości;
  • zarówno u wegetarian, jak i u wegan obniżają się typowe czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wskaźnik masy ciała, poziom cholesterolu całkowitego, stężenie LDL i apolipoproteina B[5].

Przejście na taki sposób żywienia może więc mieć pozytywne skutki dla zdrowia serca. Trzeba jednak wdrożyć tego typu zmiany dietetyczne z rozwagą – tak, aby organizm nadal otrzymywał wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

Wprowadzasz dietę roślinną z myślą o sercu? Zrób to z głową!

O czym należy pamiętać, przechodząc na dietę roślinną? Przede wszystkim o tym, że rezygnacja z mięsa czy innych produktów zwierzęcych pozbawia cię części składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia (lub zmniejsza ich podaż). Dlatego ważną kwestią będzie zwiększenie spożycia takich substancji jak[6]:

  • witamina B12 (zazwyczaj konieczne jest sięgnięcie po suplement);
  • kwasy tłuszczowe omega-3 – dla wegan i wegetarian dobrym ich źródłem są mikroalgi morskie; olej z nich (bogaty zwłaszcza w DHA) jest zawarty np. w margarynie roślinnej Omega Neuro;
  • wapń;
  • jod;
  • żelazo.

Z tego względu ważne jest, aby dietę układać, pilnując odpowiednich proporcji, a także unikając sięgania po duże ilości żywności przetworzonej. Może ona – podobnie jak masło czy tłusty nabiał – zawierać izomery trans[7] – a te, jak już wiesz, mają szkodliwy wpływ na Twoje serce. Jeżeli zatem chcesz być ''wege'', rób to z głową!

Bibliografia:

[1] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/czy-dieta-roslinna-chroni-przed-otyloscia/

[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[3] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/izomery-trans-warto-wiedziec/

[4] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[5] Parol D., Mamcarz A., Diety roślinne w kontekście chorób układu sercowo-naczyniowego; Folia Cardiologica 2015 t. 10, nr 2, s. 92-99.

[6] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/dieta-roslinna-od-czego-zaczac-na-co-zwrocic-uwage-przy-kompozycji-diety/

[7] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/izomery-trans-warto-wiedziec/ 


Data aktualizacji: 09.04.2024,
Opublikowano: 10.04.2024 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej