Czosnek na ból ucha – czy działa? Jak można go wykorzystać?

Fot. Matthew Leete / Getty Images

Czosnek na ból ucha stosowany jest od bardzo dawna. Jest to jedno z najskuteczniejszych naturalnych rozwiązań przy infekcji ucha. Jego popularność wynika z silnych właściwości przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych czosnku.

Czosnek posiada szerokie zastosowanie nie tylko jako przyprawa. Jest powszechnie stosowany na ból ucha. Można go wykorzystać na wiele sposobów. Już samo zwiększenie ilości spożywanego czosnku przyniesie pozytywne efekty. Z tego naturalnego antybiotyku przygotowuje się nalewkę lub domowy olejek, który zakrapla się do bolącego ucha.

Zobacz film: Czy połączenie czosnku z paracetamolem jest groźne dla zdrowia? Źródło: 36,6

Dlaczego warto stosować czosnek na ból ucha?

Czosnek przeżywa obecnie swój renesans, nie tylko jako przyprawa, ale także jako środek terapeutyczny, a nawet roślina ozdobna. Należy do najstarszych roślin uprawnych i dotarł do Europy z Azji. Na profilaktyczne i terapeutyczne właściwości czosnku zwrócili uwagę Hipokrates i Galen. Jego prozdrowotne działanie potwierdzają liczne publikacje naukowe. Zdaniem badaczy jest bogatym źródłem aktywnych biologicznie substancji chemicznych. W czosnku znajdują się prowitaminy A i D, witaminy A, B1, B2, C i PP oraz mikroelementy: Mg, Fe, Zn, Mn, B, Cu, Ca, Mo i Co.

Nie bez powodu czosnek jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Ma ogromny wkład w walce z wirusami, bakteriami i grzybami, które odpowiadają także za infekcje ucha. Podkreśla się jego działanie antytoksyczne, antymykotyczne, przeciwpasożytnicze, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Czosnek posiada właściwości wzmacniające, dezynfekujące i bakteriostatyczne, a także podnosi odporność organizmu.

Jak stosować czosnek na ból ucha?

Czosnek na ból ucha jest jednym z częściej stosowanych domowych rozwiązań. Uśmierza ból i zapobiega dalszemu rozwojowi infekcji ucha. Najlepiej wybierać polski czosnek, który charakteryzuje się fioletowym odcieniem łupinek, a nie powszechnie występujący w sklepach chiński, o gorszej jakości.

Czosnek na bolące ucho może być wykorzystywany na kilka sposobów. Jednym z nich jest umieszczenie go w uchu. Należy obrać niewielki ząbek (ale na tyle duży żeby nie wpadł do środka), zawinąć go w chusteczkę higieniczną, a następnie umieścić w uchu. Jeśli przesunie się za głęboko, można napotkać trudności z jego późniejszym usunięciem, a także może dojść do uszkodzenia błony bębenkowej. Czosnek można trzymać w uchu przez kilka godzin, a nawet zostawić na noc.

Ból ucha uśmierzy także mikstura przygotowana z rozgniecionego ząbka czosnku, 2–3 kropli olejku lawendowego i 3 stołowych łyżek olejku migdałowego. Tak przygotowaną substancję zakrapla się do obolałego ucha kilka razy dziennie po 2 krople. Kolejna metoda polega na rozgnieceniu obranego ząbka czosnku, a następnie wyciśnięciu z niego soku, którym smaruje się wewnętrzną część ucha.

Inne sposoby wykorzystania czosnku na ból ucha

Znanym sposobem na ból ucha jest ugotowanie 2 ząbków czosnku w kilku łyżkach oleju sezamowego. Po przestudzeniu miksturę przecedza się przez gazę, a powstały ekstrakt zakrapla się do ucha.

Antybakteryjne, łagodzące i delikatnie znieczulające właściwości ma mikstura, w skład której wchodzą: 1 część suszonego kwiatu dziewanny, 1 część suszonego dziurawca, 5 ząbków zmiażdżonego czosnku, 120 ml oliwy z oliwek, 10 kropli olejku geraniowego, 10 kropli olejku lawendowego i 10 kropli olejku eukaliptusowego. Wszystkie składniki miesza się w szklanym naczyniu, a następnie poddaje przez 2 godziny kąpieli wodnej. Spód garnka wykłada się szmatką, wlewa się do niego wodę i wstawia naczynie z miksturą, które podgrzewa się na bardzo małym ogniu. Nie wolno dopuścić do wrzenia mikstury, którą następnie przecedza się przez gazę i zakrapla do ucha po 2 krople.

Czosnek można zastosować także w domowych inhalacjach. Do naczynia z gorącą wodą wrzuca się kilka rozgniecionych ząbków czosnku i wdycha unoszącą się parę. Dodatkowo należy zwiększyć spożycie czosnku. Można go stosować jako przyprawę do dań lub zjadać samego.

Zobacz film: Prozdrowotna moc czosnku. Źródło: Dzień Dobry TVN

Olej czosnkowy na ból ucha

Na ból ucha doskonale sprawdza się domowy olejek czosnkowy. W pojemniku rozgniata się 4 ząbki czosnku razem z łupinami, dodaje się 20 kropli olejku z witaminą E i 200 ml oliwy z oliwek, która ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Naczynie po przykryciu gazą lub lnianą ściereczką zabezpiecza się gumką i odstawia na 3 doby w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie miksturę odcedza się przez gazę i odstawia na dobę. Następnego dnia ponownie przecedza się olejek. Do każdego ucha zakrapla się 1–2 krople, do 3 razy dziennie. Olejek można wprowadzać także namoczonym patyczkiem kosmetycznym. Ucho należy zabezpieczyć płatkiem kosmetycznym, żeby oliwa nie wypłynęła, i trzymać je w cieple – w tym celu można wykorzystać termofor z gorącą wodą.

Czosnkowa nalewka na ból ucha i odporność

Czosnkowa nalewka, określana też jako nalewka tybetańska, sporządzana jest z 350 g obranego czosnku i 200 ml spirytusu. Należy dokładnie zmiażdżyć czosnek, który po włożeniu do słoika zalewa się spirytusem i odstawia zamknięty na 10 dni. Po tym czasie nalewkę przecedza się przez gazę i odstawia na kolejne 3 dni. Nalewkę należy spożywać według schematu:

  • 1 dzień – 2 razy po 4 krople,
  • 2 dzień – 2 razy po 6 kropli,
  • 3 dzień – 2 razy po 10 kropli,
  • 4 dzień – 2 razy po 15 kropli,
  • 5 dzień – 2 razy po 20 kropli,
  • 6 dzień – 2 razy po 25 kropli,
  • 7 dzień – 2 razy po 30 kropli,
  • kontynuować kurację – pić 2 razy po 25–35 kropli dopóki nalewka się nie skończy.

Kurację przeprowadza się raz w roku. Zwiększa właściwości obronne organizmu, wzmacniając i regulując reakcje komórkowe układu immunologicznego.

Bibliografia:

1. Lutomski J., Fascynacja czosnkiem – wczoraj i dziś, „Postępy Fitoterapii”, 2001, 1, s. 7-14.

2. Kwiecień M., Winiarska-Mieczan A., Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, 2011, 92(4), s. 810-812.

Data aktualizacji: 23.05.2018,
Opublikowano: 23.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej