Częste odbijanie po jedzeniu – czym może być spowodowane?

Fot: Whitebox Media / stock.adobe.com

Odbijanie po jedzeniu jest wydalaniem przez usta połkniętego z pokarmem powietrza. Jego niewielkie ilości mogą znajdować się w przełyku bądź żołądku. Zazwyczaj jest to odruch fizjologiczny, ale zdarza się, że może być powiązany z zaburzeniami w obrębie układu pokarmowego.

Odbijanie po jedzeniu spowodowane jest rozkurczaniem się dolnego zwieracza przełyku, w czasie którego uwalniane jest m.in. powietrze. W ciągu godziny po posiłku proces ten zachodzi nawet kilka razy, ale są czynniki, które wzmagają ten odruch, np. spożywanie alkoholu, tłustych potraw czy słodkich deserów.

Zobacz także: Choroby przełyku – anatomia i objawy stanów chorobowych

Odbijanie po jedzeniu – jakie są jego przyczyny?

Podczas gdy po posiłku dolny zwieracz przełyku ma zmniejszone napięcie, napięcie błon żołądka jest większe. Na skutek wzmożonej motoryki przełyku, w momencie rozwarcia zwieracza, na zewnątrz wydostaje się powietrze – jest to odruch spontaniczny, który odbywa się niezależnie od woli. W ten sposób dochodzi do odbijania po jedzeniu.

Większość osób zazwyczaj nie zdaje sobie sprawy, że z każdym połkniętym kęsem pożywienia do żołądka dostają się nieznaczne ilości powietrza. Im bardziej obfity posiłek i im szybciej jest spożywany, tym gazu w żołądku jest więcej. Przyjmuje się, że dorosły człowiek połyka z pożywieniem jednorazowo średnio od 100 do 200 ml powietrza.

Objętość gazu w żołądku będzie jeszcze większa, jeżeli jedzenie jest popijane napojami gazowanymi, które dodatkowo uwalniają go w kontakcie z kwasem solnym.

Kiedy częste odbijanie jest objawem choroby?

Ciągłe i częste odbijanie, które nie jest związane z posiłkami, może być wynikiem nawyku połykania powietrza, czyli tzw. aerofagii. Jest to częsta przypadłość osób cierpiących na nerwicę. W przełyku i żołądku zalegają duże ilości powietrza, przez co dochodzi do nadmiernego gromadzenia się gazów, które muszą znaleźć ujście na zewnątrz. Aerofagia powoduje, że osoba dotknięta schorzeniem odczuwa sporty dyskomfort nie tylko z powodu odbijania, ale również przez utrzymujące się wzdęcie żołądka. Osoby zgłaszające się do lekarza często podejrzewają u siebie znacznie groźniejszą chorobę (tym bardziej, że dolegliwościom zazwyczaj towarzyszy wzmożony stres). Poprawa samopoczucia nie zależy od wdrożonej terapii, a tym bardziej farmakoterapii, ale odpowiedniej edukacji na temat mechanizmu aerofagii, co pomaga kontrolować i ograniczyć ten odruch. W niektórych przypadkach pomaga podanie leków uspokajających stosowanych w terapii nerwic.

Zdarza się, że odruch może być spotęgowany znacznie poważniejszymi stanami chorobowymi, jak np. gastropareza (spowolnione opróżnianie żołądka) czy przerostowe zwężenie odźwiernika na skutek wady anatomicznej. Odbijanie jest również objawem:

Jeżeli przyczyny związane są ze stanami chorobowymi, występują również objawy dodatkowe: wzdęcia, zaparcia lub biegunki, nudności i wymioty lub zgaga.

Kobiety powinny pamiętać, że w ich przypadku odbijanie mogą wywoływać zmiany hormonalne.

Puste odbijanie

Terminem puste odbijanie określa się sytuację, w której na zewnątrz wydostaje się jedynie bezwonne powietrze. Jeżeli jednak wzmożony odruch towarzyszy stanom chorobowym, może dochodzić do cofania się treści żołądka – z ust wydobywa się wtedy nieprzyjemny zapach. Wynika to często z chorób związanych z zaburzeniami funkcji trawiennych żołądka lub upośledzeniem przesuwania pokarmu do dalszych odcinków jelita. Jeżeli spożyte produkty długo zalegają, zaczynają ulegać procesom gnilnym i wytwarzać dodatkowe ilości gazów, a odruch ich wydalania opisywany jest często jako odbijanie kwasem.

Odbijanie noworodka

Niemowlęta połykają powietrze podczas karmienia, stąd też odbijanie u noworodka i małego dziecka nie powinno wzbudzać zaniepokojenia rodziców. Zwykle jest odruchem fizjologicznym i nie świadczy o żadnej chorobie. Dzieci również mogą odczuwać dyskomfort w związku z nagromadzonymi w żołądku gazami, stąd też ich wydalenie przynosi im ulgę.

Domowe sposoby na odbijanie

Nadmierne odbijanie można ograniczyć odpowiednią dietą i zmianą nawyków związanych ze spożywaniem posiłków. Przede wszystkim dania należy jeść powoli i w umiarkowanych ilościach, zarówno jeżeli chodzi o pokarmy stałe, jak i płynne – lepiej jeść mniejsze porcje, ale częściej. Dokładne gryzienie i przeżuwanie pozwoli zmniejszyć ilość połykanego powietrza. Wskazane jest wykluczenie z diety bądź znaczne ograniczenie napojów gazowanych.

W przypadku problemów z trawieniem, np. dokuczliwych wzdęć, które potęgują niechciany odruch, można zastosować herbaty ziołowe. Najlepsze efekty daje napar z mięty lub z dziurawca.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Zobacz także: Co na wzdęcia - domowe sposoby, zioła, dieta na wzdęcia

Po zbyt obfitym posiłku lub ciężkostrawnym daniu konieczne może okazać się użycie preparatów wspomagających proces trawienia, które dostępne są bez recepty. Warto wiedzieć, że nadmiar powietrza i gazów, które wytworzyły się w związku z fermentacją treści pokarmowej, absorbuje węgiel lekarski.

Jeżeli odruchowi wydalania powietrza towarzyszą inne objawy świadczące o rozwijającej się chorobie, leczenie domowymi sposobami nie przyniesie pożądanych rezultatów. Konieczna jest konsultacja lekarska i dokładne zdiagnozowanie przyczyny odbijania.

Data aktualizacji: 10.12.2018,
Opublikowano: 28.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej