Czerwony ziemniak – co go wyróżnia? Jakie są jego właściwości?

Fot. bhofack2 / getty Images

Czerwone ziemniaki można kupić w większych supermarketach. Nie są bardzo popularne na polskich stołach, a szkoda, ponieważ są bogatym źródłem potasu, żelaza i witaminy C. Nie spożywa się ich na surowo, tylko tak jak inne rodzaje ziemniaków – pieczone, gotowane czy smażone.

Mówiąc o ziemniakach, rzadko kiedy człowiek zdaje sobie sprawę z mnogości odmian tych warzyw. Tymczasem wyróżnia się odmianę białą, żółtą, czerwoną i wiele innych. Każda z nich gwarantuje bardzo dużo korzyści zdrowotnych, a ilość zawartych w nich składników odżywczych jest porównywalna. Czerwony ziemniak ma bardzo cenne właściwości. Można jeść go w postaci gotowanej bądź pieczonej. Mimo czerwonej skórki ma kremowobiały miąższ. Czerwone ziemniaki są rzadko spotykane na Polskich stołach, choć można je kupić w dużych supermarketach.

Czerwony ziemniak – właściwości

Jeden czerwony ziemniak ma około 150 kcal, 34 g węglowodanów, mniej niż 1 g tłuszczów. Ponadto dostarcza około 3 g błonnika. Czerwony ziemniak stanowi bardzo dobre źródło potasu, żelaza, a także cynku i fosforu. Jest bogaty w witaminę C i niacynę.

Skóra czerwonych ziemniaków zawiera antyutleniacze, które neutralizują wolne rodniki tlenowe, działają ochronnie na śródbłonek naczyniowy, stanowiąc prewencję chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto można powiedzieć, że antyoksydacyjne działanie przyczynia się do prewencji chorób nowotworowych, a także wielu innych schorzeń. Czerwone ziemniaki mają również specyficzne antyutleniacze, jak antocyjany, które pomagają obniżyć cholesterol LDL (lipoproteiny niskiej gęstości).

Do czego pasują czerwone ziemniaki?

Gotowany lub pieczony czerwony ziemniak to doskonały, niskokaloryczny dodatek do mięs. Może być wykorzystany również do sałatek. Zalecany jest w dietach wegetariańskich, np. w formie smażonej z zielonym chili, serem czy awokado.

Czerwone ziemniaki – smak i przygotowanie

Czerwone ziemniaki najlepiej nadają się do pieczenia oraz smażenia. Po przygotowaniu poprzez obróbkę termiczną czerwone ziemniaki nabierają słodkiego smaku i kremowej konsystencji. Można ich nie obierać ze skórki, a jedynie porządnie umyć, by nie straciły uroku.

Czerwone ziemniaki można spożywać samodzielnie, np. jako frytki. Doskonale nadają się do gotowania, pieczenia, smażenia. W celu upieczenia zaleca się np. pokrojenie według preferencji, dodanie soli, rozmarynu.

Przepis na pieczone czerwone ziemniaczki z masłem czosnkowym i parmezanem:

Składniki:

  • czerwone ziemniaki (1,5 kg),
  • masło (100 g),
  • 4 ząbki czosnku,
  • sok z 1 małej cytryny,
  • sól,
  • parmezan starty (25g).

Przygotowanie:

Piekarnik należy rozgrzać do 170 stopni, ziemniaki pokroić w talarki bądź ósemki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. W osobnym naczyniu stopić masło na małym ogniu, dodać do tego szczyptę soli oraz czosnek (wcześniej przeciśnięty przez praskę). Kiedy masło się stopi, zalać nim ziemniaki w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 40 min do piekarnika. Pod koniec pieczenia dodać parmezan.

Jak gotować czerwone ziemniaki?

Czerwone ziemniaki gotują się tak samo jak normalne ziemniaki, a więc należy je zalać wodą i gotować około 40 min, aż będą miękkie. Warto je umyć i gotować bez wcześniejszego obierania, by nie pozbawiać ich cennych właściwości zawartych w skórce.

Alternatywą dla gotowania czy pieczenia jest oczywiście smażenie. Należy jednak pamiętać, że mimo iż frytki z czerwonych ziemniaków i inne niezdrowe przekąski są bardzo smaczne, to jednak nie można ich traktować jako źródła witamin i minerałów.

A z czym obiad będzie najzdrowszy? Jaki dodatek wybrać? Ziemniaki, makron, ryż czy kasza? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 27.09.2018,
Opublikowano: 19.09.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej