Czerwony ryż i jego właściwości. Czy fermentowany czerwony ryż jest zdrowszy?

Fot.: EBlokhina / Getty Images

Czerwony ryż jest jedną z mniej znanych odmian w Polskiej kuchni. Jest droższy, trzeba go dłużej gotować i jest odrobinę twardszy niż powszechnie używane białe ziarna. Zawiera jednak duże bogactwo wartości odżywczych.

Fermentowany czerwony ryż jest też podstawową do produkowania suplementów diety, które mają obniżać poziom cholesterolu we krwi dzięki dostarczaniu organizmowi monakoliny K.

Co to jest czerwony ryż?

Czerwony ryż obejmuje kilka odmian tej rośliny, które charakteryzują się nasionami o ciemnoczerwonym zabarwieniu. Pochodzą one głównie z obszarów południowej Afryki i Madagaskaru.

Czerwony ryż zawiera większe ilości składników odżywczych i błonnika niż białe gatunki tej rośliny. Jest też o wiele mniej kaloryczny – 100 g ziaren po ugotowania dostarcza 107 kcal. Jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym.

Czerwony ryż – właściwości i działanie

Czerwony ryż zawiera dużo antyoksydantów, dzięki czemu jego częste spożywanie zmniejsza stres oksydacyjny w komórkach, zapobiega rozwojowi nowotworów, hamuje procesy starzenia i wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego.

Czerwony ryż zawiera bardzo duże ilości witaminy B6 – jedna porcja zaspokaja 23% dziennego zapotrzebowania na tę substancję, która jest potrzebna do zachowania odpowiedniego poziomu serotoniny oraz właściwej liczby czerwonych krwinek i produkcji DNA.

Już w latach 70. ubiegłego wieku potwierdzono, że czerwony ryż obniża poziom cholesterolu, co jest związane z obecnością antocyjanów i monakoliny K. Na stan zdrowia układu krwionośnego wpływa również fakt, że zmniejsza on ilość płytki miażdżycowej oraz zawartość antocyjanów.

Czerwony ryż wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego dzięki wysokiej zawartości błonnika – reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i zmniejsza wchłanianie cholesterolu w jelitach.

Czerwony ryż zapobiega rozwojowi osteoporozy, dostarczając człowiekowi dużą ilość minerałów (między innymi magnez). Spowalnia też choroby degeneracyjne stawów i zmniejsza ból w ich przebiegu.

Czerwony ryż zmniejsza też ryzyko zachorowania na cukrzycę i wystąpienia otyłości. Jest to związane z jego niskim indeksem glikemicznym i dużą ilością błonnika.

Fermentowany czerwony ryż

Fermentowany czerwony ryż jest dostępny w postaci suplementów zdrowia, polecanych w celu:

  • unormowania poziomu cholesterolu we krwi,
  • przyspieszenia metabolizmu,
  • redukcji uczucia zmęczenia,
  • wspierania pracy serca,
  • wspierania układu immunologicznego.

Swoje właściwości zawdzięcza on monakolinie K, substancji działającej podobnie do statyn.

Co wybrać do obiadu? Jakie dodatki są najzdrowsze? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6

Jak gotować czerwony ryż?

Czerwony ryż gotuje się w sposób podobny do białego, ale 2–3 razy dłużej. Aby skrócić ten proces, najlepiej wcześniej przez 2–3 godziny namaczać ziarna. Sprawi to także, że wartościowe składniki będą łatwiej przyswajalne dla człowieka. Odpowiedni stosunek wody do tego gatunku ryżu wynosi 400 ml na 100 g ziaren.

Czerwony ryż – najlepsze przepisy

Czerwony ryż może być z powodzeniem wykorzystywany w taki sposób jak inne odmiany tej rośliny, a więc jako dodatek do dań mięsnych czy curry, ale również może stanowić podstawę dań.

Najlepsze przepisy z użyciem czerwonego ryżu to:

  • sałatka z czerwonego ryżu z fetą, rukolą, cebulą dymką i sosem winegret;
  • sałatka z czerwonego ryżu z suszonymi pomidorami, kaparami, orzeszkami pinii i serem (roquefort lub gorgonzolą);
  • czerwony ryż smażony z warzywami (na przykład cebulą, papryką, cukinią, fasolką szparagową lub dynią);
  • czerwony ryż po japońsku – z dodatkiem fasoli adzuki i czarnego sezamu.

Czerwony ryż a inne odmiany

W porównaniu z białymi odmianami tej rośliny czerwony ryż jest o wiele zdrowszy. Zawiera mniej kalorii i ma niższy indeks glikemiczny, a dostarcza o wiele więcej wartościowych składników. Jego zalety zdrowotne zbliżone są do ryżu czarnego.

Czerwony ryż polecany jest szczególnie osobom, które pragną obniżyć swoją masę ciała lub poziom cholesterolu. Może także pomóc tym, którzy znajdują się w grupie ryzyka zachorowania na choroby układu krwionośnego lub cukrzycę.

Czerwony ryż jest droższy i kosztuje około 10–12 zł za opakowanie w wielkości 400–500 g. Jego minusem jest też konieczność dłuższego gotowania. Wysokie zalety zdrowotne wynagradzają to jednak z nawiązką.

Bibliografia:

1. Health benefits of Red Rice

Data aktualizacji: 11.12.2018,
Opublikowano: 21.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej