Czarna rzepa: właściwości oraz zastosowanie. Przepisy 

Fot.: Adi Ciurea / stock.adobe.com

Czarna rzepa to zdrowe i bogate w witaminy warzywo, które w ostatnich latach zostało nieco zapomniane. Obecnie używana jest głównie do produkcji szamponu oraz kosmetyków do pielęgnacji włosów. Jej właściwości sprawiają, że można ją dodawać do wielu potraw. 

Czarna rzepa, zwana także czarną rzodkiewką, jest jednorocznym warzywem bulwiastym o charakterystycznym, ciemnym korzeniu. Czarna rzepa uprawiana jest w Europie od mniej więcej XIII w., choć znana była już starożytnym Egipcjanom, dla których stanowiła ważny element codziennej diety. Jest bogactwem witamin, a także wielu innych cennych związków.

Szampon z czarnej rzepy

Współcześnie czarna rzepa jest częstym składnikiem naturalnych szamponów, których zadaniem jest pielęgnacja i odżywianie włosów oraz skóry głowy. Tego typu produkty można znaleźć prawie w każdej aptece i drogerii. Czarna rzepa ma dobroczynny wpływ na włosy ze względu na cenne źródło pierwiastków wzmacniających cebulki włosowe oraz przyspieszające porost włosów: siarkę, cynk, fluor, mangan, magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń. Jak informują kosmetolodzy, w czarnej rzepie można znaleźć również rafaninę oraz rafanol, które wykazują odkażające i przeciwłojotokowe działanie. Związki zawarte w czarnej rzepie sprawiają, że stosowanie tego warzywa sprawdza się w terapii wielu schorzeń związanych ze skórą głowy.

Domowe przepisy na kosmetyki z czarną rzepą

Pozytywne efekty związane z używaniem czarnej rzepy na włosy oraz skórę głowy obserwuje się nie tylko w przypadku gotowych szamponów, ale również własnoręcznie zrobionych wcierek. Były one stosowane w tradycyjnej medycynie od wielu pokoleń. Wystarczy zaopatrzyć się w bulwę czarnej rzepy, a następnie dokładnie wyszorować ją pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do jej rozdrobnienia można wykorzystać także sokowirówkę. Po utarciu czarnej rzepy należy zalać ją alkoholem (może być wódka lub spirytus) z zachowaniem proporcji 1 : 5 (1 część rzepy na 5 części alkoholu). Po zalaniu rzepę należy odstawić w zaciemnione miejsce na 2 tygodnie, po czym przefiltrować i wcierać w skórę głowy po każdym myciu włosów.

Obraną czarną rzepę można wycisnąć przez cienką ściereczkę i otrzymaną w ten sposób pastę dodać do maski lub odżywki do włosów. Fryzjerzy zalecają wcieranie pasty z czarnej rzepy od skóry głowy po końcówki włosów, a następnie owinięcie głowy folią oraz ręcznikiem na 30–60 minut. Po tym czasie wystarczy normalnie umyć głowę. 

Do wyciśniętego z czarnej rzepy soku należy dodać niewielką ilość olejku rycynowego, nafty kosmetycznej lub jajka i aplikować podobnie jak wspomnianą maseczkę. Sok z czarnej rzepy może posłużyć również do sporządzenia domowego sprayu do włosów. Do jego wykonania potrzebne będzie około 75 ml soku ze świeżo wyciśniętej czarnej rzepy, 10 ml wody oraz 10 ml spirytusu. Wszystkie składniki należy dodać do siebie i wymieszać, po czym odstawić do lodówki. Spray można przechowywać w warunkach chłodniczych przez około tydzień. Miksturę można nanosić na włosy codziennie.

Przepisy na posiłki z czarną rzepą

Czarna rzepa zawiera duże ilości witamin z grupy B, C, A, olejki eteryczne, antocyjany, fitosterole, błonnik oraz inne substancje, które pozytywnie wpływają na organizm. Powinna być stosowana nie tylko jako składnik kosmetyków, ale też jako ważny produkt w codziennej diecie.

Czarną rzepę można dodawać do kanapek, surówek oraz wielu potraw. Jedną z nich jest krem z czarnej rzepy. Na początku do garnka należy wlać niewielką ilość oleju, po czym podgrzać go i dosypać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz por. Jeśli cebula ulegnie zeszkleniu, wsypuje się drobno pokrojoną pietruszkę, czarną rzepę oraz ziemniaki. Wszystkie składniki należy dusić pod szczelnym przykryciem przez mniej więcej 10 minut, a następnie dolać wodę lub bulion ponad poziom gotujących się warzyw. Wywar trzeba gotować, aż warzywa zmiękną. Ostatecznie całość powinno się zmiksować do jednolitej konsystencji i przyprawić.

Innym smacznym daniem jest ser twarogowy z czarną rzepą. Do jego wykonania należy zaopatrzyć się w surową bulwę czarnej rzepy, a następnie utrzeć ją na konsystencję papki i wymieszać z chudym serem twarogowym. Do obu składników powinno dodać się łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego, a następnie odrobinę drobno posiekanej natki pietruszki. Całość można doprawić pieprzem, solą i ulubionymi przyprawami.

Czarna rzepa na dobre powinna zagościć w jadłospisie osoby dbającej o zdrowie. Regularne jej spożywanie wpłynie pozytywnie na pracę wątroby, ukrwienie oraz wydzielanie soków trawiennych.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Data aktualizacji: 14.02.2018,
Opublikowano: 05.07.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej