Cukier muscovado – egzotyczny i zdrowy

Fot: Quanthem / fotolia.com

Cukier muscovado znany jest z tego, że stanowi zdrowy zamiennik zwykłego białego cukru. Od najpopularniejszej substancji słodzącej cukier muscovado różnią nie tylko lekko karmelowy smak i brązowy kolor, ale także zawartość witamin A i C oraz składników mineralnych - w tym żelaza, magnezu i potasu. Czasem porównywany jest do miodu.

Cukier muscovado nie jest jeszcze bardzo rozpowszechnioną nazwą wśród gospodyń. Jednak ze względu na jego właściwości warto włączyć go do diety, zastępując nim klasyczny biały cukier.

Czym jest cukier muscovado?

Egzotycznie brzmiąca nazwa cukru – muscovado – wywodzi się od hiszpańskiego słowa „mascabado”, czyli „nierafinowany”. Jednocześnie słowo to najlepiej opisuje metodę pozyskiwania cukru. To różni go od popularnych wytworów spożywczych znanych pod nazwą „brązowy cukier”, które powstają poprzez dodanie melasy do zwykłego białego cukru rafinowanego.

Cukier. Sprawdź, co tak naprawdę o nim wiesz!

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Muscovado wytwarzany jest z trzciny cukrowej, a konkretnie – dzięki odparowaniu wody – z syropu z trzciny cukrowej, czyli melasy. Syrop gotowany jest do momentu zredukowania go do 30% początkowej objętości. Następnie wystawiany jest na działanie promieni słonecznych, dzięki którym wysycha i się krystalizuje. W końcowej fazie produkcji jest rozcierany na kryształki i pakowany.

Cukier muscovado wytwarzany jest na Filipinach i Barbadosie. Różni się od innych gatunków cukru fakturą – nie jest bardzo sypki, a jego wygląd kojarzy się z wilgotnym piaskiem. Ma lekko karmelowy smak i ciemny, brązowy kolor. Ze względu na smak często porównuje się go do syropu klonowego. Właściwości smakowe muscovado sprawiają, że doskonale komponuje się w potrawach z nutą korzenną.

Jak cukier wpływa na nasze zdrowie? Obejrzyj film i poznaj zdanie ekspertów

Zobacz film: Dlaczego cukier nam szkodzi? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Wartości odżywcze cukru muscovado

Cukier muscovado ma wartości odżywcze podobne do miodu. W 100 g tej odmiany cukru znajduje się 370 kalorii, podczas gdy miód ma ich średnio 324 w 100 g produktu.

Muscovado jest źródłem witamin A i C. Witamina A, zwana także retinolem lub beta-karotenem, wspomaga metabolizm hormonów steroidowych oraz białek, poprawia naturalną odporność organizmu, wspomaga widzenie poprzez uczestnictwo w procesie powstawania rodopsyny, a dzięki temu chroni wzrok przed tzw. kurzą ślepotą, czyli brakiem zdolności widzenia po zmierzchu. Pomaga także w tworzeniu szkliwa na zębach, by były one zdrowe i mocne. Niedobór witaminy zwiastują kruche i łamliwe paznokcie, wypadanie włosów, zaburzenia widzenia oraz uczucie zmęczenia i zmniejszony apetyt.

Witamina C, której źródłem jest cukier muscovado, wspomaga układ odpornościowy i jest stosowana w profilaktyce przeziębień. Bierze także udział w procesie tworzenia kolagenu i podnosi elastyczność stawów. Odgrywa istotną rolę w profilaktyce osteoporozy. Witamina C jest również środkiem o silnych właściwościach przeciwutleniających, dlatego stosowana jest jako składnik kremów zwalczający wolne rodniki i zapobiegający przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Cukier muscovado jest również źródłem składników mineralnych: 

  • żelaza, 
  • wapnia, 
  • potasu, 
  • fosforu 
  • magnezu. 

Żelazo zapobiega anemii i wzmaga produkcję płytek krwi. Wapń, podobnie jak fosfor, wpływa na zdrowie kości – dzięki obu tym pierwiastkom układ szkieletowy staje się mocny, a w późniejszych latach życia organizmu nie jest podatny na osteoporozę. Potas wpływa na pracę mięśni i poprawę koncentracji, kontroluje ciśnienie krwi i poprawia pracę nerek. Magnez z kolei korzystnie wpływa na samopoczucie: uspokaja i niweluje uczucie zmęczenia.

Ile cukru zjadamy naprawdę?  Odpowiedź znajdziesz w filmie

Zobacz film: Źródło: Dzień Dobry TVN.

Właściwości cukru muscovado

Cukier muscovado charakteryzuje długa przydatność do spożycia oraz sposób wytwarzania. Produkuje się go w kontrolowanych warunkach, dzięki czemu zyskał status produktu „bio-”. Ze względu na smak podobny do miodu może być stosowany jako jego zamiennik na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Należy jednak pamiętać, że jako cukier jest bardzo kaloryczny i powinien być stosowany z umiarem, nie jako zastępstwo zdrowej diety lub suplementacji witaminowej.

Muscovado jest to produkt wytworzony na bazie trzciny cukrowej, dlatego może być stosowany profilaktycznie jako sposób na obniżenie ryzyka rozwoju nowotworów. Ponadto może pomóc w ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi oraz utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Umożliwia prawidłowe funkcjonowanie nerek i reguluje gospodarkę wodną organizmu.

Cukier muscovado, w przeciwieństwie do zwykłego, rafinowanego, białego cukru, nie wykazuje złego wpływu na zęby. Przeciwnie – pomaga w zapobieganiu próchnicy i dba o dobry stan uzębienia.

W wielu krajach w medycynie ludowej cukier muscovado oraz inne przetwory z trzciny cukrowej służą jako lekarstwa. Trzcina wykazuje właściwości przeciwbólowe i bakteriobójcze. Pomaga w leczeniu objawowym chorób gardła ze względu na właściwości wykrztuśne. Prawdopodobnie łagodzi także objawy astmy, przeziębienia oraz gorączkę.

Zastosowanie. Do czego wykorzystać cukier muscovado?

Cukier muscovado stanowi ciekawy zamiennik białego cukru ze względu na swój niepowtarzalny smak. Może być stosowany do słodzenia kawy, herbaty i drinków oraz do wykwintnych deserów. Sprawdzi się także jako element marynat do mięs, poleca się również słodzić nim zalewy octowe do papryki, gruszek czy dyni.


Zobacz film: Czy można jeść produkty po upływie terminu przydatności do spożycia? Źródło: Wiem cojem

Data aktualizacji: 26.02.2019,
Opublikowano: 04.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej