Cukier czy słodzik? Porównanie słodzików i cukru, wybór substancji słodzącej

Fot: chokja / gettyimages.com

Cukier to najpopularniejsza substancja słodząca, ale jego spożywanie negatywnie wpływa na zdrowie m.in. za sprawą dużej ilości kalorii. Naturalne słodziki są znacznie mniej kaloryczne i nie stanowią pożywki dla bakterii, dlatego są zdrowsze niż cukier. Do wyboru są np. ksylitol, stewia i erytrytol.

Słodzik czy cukier? To dylemat wielu osób chcących prowadzić zdrowy tryb życia. Słodzika zamiast cukru powinny używać osoby z nadwagą i otyłe, a także te, które z innych powodów chcą zredukować wagę. Słodziki polecane są też cukrzykom. Jaki słodzik jest najzdrowszy? Od sztucznych substancji, np. aspartamu, lepsze są słodziki naturalne, takie jak stewia, ksylitol czy erytrytol (erytrol).

Zobacz film: Czy sztuczne słodziki są obojętne dla zdrowia? Źródło: Wiem co jem.

Słodziki: rodzaje słodzików – naturalne i sztuczne

Dwa podstawowe rodzaje słodzików to słodziki naturalne oraz sztuczne. Naturalne słodziki powstają z roślin, sztuczne – są syntezowane w laboratorium.

Naturalną słodzącą substancją jest cukier, który uznaje się za niezdrowy i dla którego szuka się zamienników. Porównanie słodzik a cukier dostarcza informacji o przewadze tego pierwszego. Jednak nie każdy słodzik jest tak samo wartościowy i ma tak samo dobre działanie.

Czy słodzik jest zdrowy? Słodzik naturalny może być zdrowszy niż cukier, słodzik sztuczny zwykle nawet jeśli jest dopuszczony do stosowania – regularnie stosowany przez długi czas może negatywnie wpływać na organizm ludzki.

Słodziki naturalne: ksylitol, stewia, erytrol, tagatoza

Naturalne słodziki dzielą się na zdrowe i mniej zdrowe. Zdrowe słodziki nie tylko nie szkodzą, ale wspierają działanie organizmu. Do tej grupy należą:

stewia – roślinny słodzik 300 raz bardziej słodki od cukru, bezkaloryczny i o zerowym indeksie glikemicznym, ma specyficzny, miętowy posmak, może być gorzkawa; spożywanie stewii nie powoduje próchnicy, słodzik może obniżać ciśnienie krwi, wspomagać regenerację tkanek i działać bakteriobójczo oraz przeciwgrzybiczo; zalecana maksymalna dawka to 4 miligramy na kilogram masy ciała na dobę;

Czy cukier może uzależniać? Zobacz film i poznaj opinię ekspertów

Zobacz film: Dlaczego uzależniamy się od cukru? Źródło: Dzień Dobry TVN.

ksylitol – cukier brzozowy, w smaku przypomina cukier, ma miętowy posmak; ma 240 kcal w 100 gramach (dla porównania cukier biały ma 390 kcal) i stosunkowo niski indeks glikemiczny (wynoszący 7, indeks glikemiczny cukru to 70); działa przeciwpróchniczo i zwiększa przyswajalność wapnia, może zapobiegać rozwojowi grzybicy (drożdżycy); zalecana maksymalna dawka ksylitol to 15 gramów, w większej ilości może powodować efekt przeczyszczający;

erytrol – słodzik wytwarzany z odpadowej gliceryny, pierwotnie uzyskiwany z owoców, ma chłodny posmak i około 65 procent słodkości cukru, zawiera od 20 do 40 kcal w 100 gramach i ma zerowy indeks glikemiczny; nie powoduje próchnicy; może mieć efekt przeczyszczający przy spożyciu większym niż 50 gramów na dobę;

tagatoza – robi się ją z d-galaktozy, naturalnie występuje w mleku i niektórych owocach; ma 92 procent słodkości cukru i taki sam smak, zawiera 150 kcal w 100 gramach, ma niski indeks glikemiczny wynoszący 7,5; nie powoduje próchnicy, pozytywnie wpływa na mikroflorę bakteryjną w jelitach i wspiera działanie układu pokarmowego, wzmacnia odporność; nie powoduje biegunek, nie ustalono maksymalnego spożycia tego słodzika.

Więcej o wpływie słodzików na zdrowie dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Wpływ słodzików na zdrowie. Źródło: Wiem, co jem 

Naturalny słodzik nie zawsze jest zdrowy. Wiele zamienników cukru może tak samo zwiększać stężenie glukozy we krwi i powodować tycie (chociaż zwykle zawierają mniej kalorii niż cukier). Ostrożność i umiar należy zachować w stosowaniu syropu z agawy, syropu klonowego, syropu glukozowo-fruktozowego, melasy i miodu. Chociaż to naturalne słodziki, mogą powodować przyrost masy ciała oraz skoki poziomu cukru we krwi.

Zdrowy słodzik kalorie ma w śladowej ilości, a niski indeks glikemiczny pozwala na bezpieczne używanie diabetykom. Słodzik dla cukrzyków może mieć postać tabletek, syropu czy proszku.

Sztuczne słodziki – czy warto ich używać? Działanie na organizm człowieka

Sztuczne słodziki, takie jak aspartam czy acesulfam K, zastępują cukier, ponieważ mają o wiele mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny. Jednak ich długotrwałe stosowanie lub spożywanie dawek większych niż dopuszczalne może powodować skutki uboczne.

Ile cukru zjadamy naprawdę? Obejrzyj film i poznaj odpowiedź

Zobacz film: Cukier - ile naprawdę go zjadamy? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Acesulfam K jest 150 raz bardziej słodki niż cukier, nie ma kalorii, a dodatkowo wzmacnia smak i zapach. Maksymalna dawka wynosi od 9 do 15 gramów na kilogram masy ciała. Regularne spożywanie acesulfamu K w znacznych ilościach może powodować bóle głowy, nadpobudliwość oraz sprzyjać występowaniu chorób układu oddechowego. Acesulfam może zwiększać poziom glukozy we krwi, jeśli w czasie spożywania słodzika jest on już wysoki, dlatego lepiej unikać łączenia tej substancji z cukrami prostymi.

Aspartam jest tak samo słodki jak acesulfam K, ma specyficzny smak zbliżony do smaku cukru; nie ma kalorii, a jego indeks glikemiczny to 0. Długotrwałe stosowanie aspartamu może powodować m.in. bóle głowy, nadpobudliwość, nudności, bezsenność, skurcze mięśni, problemy z widzeniem i ze słuchem, bóle stawów, problemy z pamięcią oraz tycie.

Słodzik w płynie, słodzik do pieczenia – wybór

Najlepszy słodzik do pieczenia to tagatoza, ponieważ można używać jej do wypieku wszelkich ciast, w tym ciasta drożdżowego. Pozostałe słodziki naturalne mogą być użyte do pieczenia czy gotowania, ale ciasto drożdżowe na nich nie wyrośnie.

Żeby kupić dobry słodzik w płynie, należy sprawdzić jego skład. Zarówno płynny, jak i sypki słodzik skład powinien mieć prosty i pozbawiony cukrów.

Zobaczcie, jakie są fakty i mity na temat sztucznych słodzików:

Zobacz film: Fakty i mity na temat sztucznych słodzików. Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję




Data aktualizacji: 06.07.2019,
Opublikowano: 26.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Stewia 13.01.2020r.

Należy pisać prawdę wprost - aspartam to silna trucizna.
Podobno cyjanek też można podawać w mikroskopijnych ilościach i dalej żyć.

Redakcja serwisu 22.01.2019r.

Na każdy gram spożytego aspartamu, powstaje około 0,1 g metanolu. Uznawany jest więc za szkodliwy.

david 29.11.2018r.

Proszę o wskazanie jednego badania, w którym stwierdza się, że aspartam regularnie stosowany przez długi czas może negatywnie wpływać na organizm ludzki...
podpowiem- nie ma takiego badania. Badań prowadzonych nad aspratamem i na ludziach i na zwierzętach było nieskończenie wiele i wniosek jest taki:
zagrożenia dla zdrowia związane z używaniem słodzika, w obliczu dostępnego obecnie materiału naukowego, są uważane za nieistniejącę.

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej