Co zjeść i wypić, żeby szybko się rozgrzać?

Fot.: Photocreo Bednarek / stock.adobe.com

Zimą łatwo o wychłodzenie organizmu. Jak sobie poradzić z przemarznięciem? Co zjeść, żeby szybko się rozgrzać? Oto kilka porad przydatnych zwłaszcza w okresie ferii, kiedy dużo czasu spędzamy na świeżym powietrzu.

Kiedy zmarznięci wracamy do domu myślimy tylko o jednym - co zrobić, żeby szybko się rozgrzać? Pierwsza myśl to zapewne gorąca herbata. Owszem - ciepła herbata szybko rozgrzeje nasz organizm. Ale to nie jedyna metoda! 

Domowy grzaniec

Grzane wino bardzo szybko rozgrzewa ciało. Warto wybrać wino czerwone wytrawne ze względu na zdrowotne właściwości. Do grzańca należy dodać korzenne przyprawy i miód. Podczas przygotowania rozgrzewającego napoju pamiętajmy, by wino podgrzewać bardzo powoli i nie doprowadzić go do wrzenia. Do naszego grzańca, dla smaku, można dodać kawałek pomarańczy.

Zupa

Ciepła zupa to szybki i pożywny sposób na rozgrzanie podczas zimowych dni. Można ją zjeść na drugie śniadanie, na kolację - zupy są lekkostrawne i idealnie sprawdzą się, jako pomoc w przemarznięciu organizmu. Zupę warto doprawić rozgrzewającymi przyprawami, takimi jak kolendra, majeranek, tymianek czy oregano.

Rozgrzewające dodatki

Sok malinowy, sok z czarnego bzu, miód, cynamon, imbir, goździki czy papryczka chili lub kardamon to świetnie rozgrzewające dodatki, które można wykorzystać zimą. 

Rano, przed wyjściem z domu przygotujmy jaglankę - do kaszy dodajmy mielony imbir i cynamon oraz owoce. Tak pożywne śniadanie zapewni nam dużo energii, ale i rozgrzeje z samego rana. Papryczkę chili można dodać do gorącej czekolady lub ciepłej wody - spożywana regularnie dostarcza naszemu organizmowi kapsaicynę, która ma prozdrowotne właściwości. Herbata z miodem to świetny pomysł na rozgrzanie, pamiętajmy tylko, by nie dodawać miodu do wrzątku, gdyż wtedy traci swoje właściwości (Polecamy: Czy można słodzić herbatę miodem? TEST). Sok malinowy lub z czarnego bzu, który wzmocni nasz układ odpornościowy, najlepiej pić z letnią wodą.

Kasza gryczana i ryż brązowy

Produkty żywnościowe, które rozgrzewają to kasze (zwłaszcza kasza gryczana) i ryż brązowy. Poprawiają one krążenie krwi dzięki zawartości krzemu, magnezu, fosforu, potasu, witamin B, PP, C oraz kwasu foliowego i rutyny.

Ryż przed podaniem należy podsmażyć na patelni z dodatkiem cynamonu, zaś kaszę można doprawić majerankiem i czosnkiem oraz zeszkloną cebulką. 

Kąpiel

Rozgrzanie organizmu to nie tylko ciepłe napoje i dania, ale i kąpiel. Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzić - wejście do wanny pełnej gorącej wody prosto po powrocie ze spaceru, na którym zmarzliśmy, grozi zasłabnięciem.

Temperaturę ciała należy podnosić powoli. Początkowo możemy polewać kończyny letnią wodą, zwiększając stopniowo jej ciepłotę. Dopiero, gdy jesteśmy rozgrzani powinniśmy wziąć kąpiel w wannie. Temperatura wody powinna być zbliżona do temperatury ciała, a długość pobytu w niej najlepiej żeby wynosiła od 10 do 30 minut. 

Do kąpieli warto dodać olejek eteryczny. Jaki jest najlepszy? 

  • olejek cytrynowy lub pomarańczowy – pobudza,
  • olejek eukaliptusowy – pomaga przy infekcjach górnych dróg oddechowych,
  • olejek lawendowy – odkaża, przynosi ulgę przy bezsenności i stresie,
  • olejek rumiankowy – łagodzi niepokój, odkaża,
  • olejek sosnowy – relaksuje, łagodzi dolegliwości dróg oddechowych,

Zobacz film: Pierwsza pomoc przy wychłodzeniu. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 21.12.2018,
Opublikowano: 23.01.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej