Co to są tłuszcze nasycone i gdzie występują? Jaki mają wpływ na zdrowie? 

Fot.: Evgeny / stock.adobe.com

Tłuszcze nasycone są częstym składnikiem diet, ale ich spożywanie nie jest niezbędne. Substancje te mogą być syntezowane przez organizm z innych elementów pokarmowych. Zidentyfikowano wiele zawartych w tłuszczach nasyconych związków, które odgrywają ważną rolę w metabolizmie.

Tłuszcze nasycone są przedmiotem intensywnych polemik – skutku wyników badań, stereotypów i poglądów na to, jak powinna wyglądać prawidłowa dieta. W kampanię na rzecz lub przeciw tłuszczom nasyconym zaangażowane są różne producenckie grupy wpływów.

Czym są tłuszcze nasycone?

Tłuszcze nasycone są związkami kwasów tłuszczowych i gliceryny. Podstawą ich struktury jest łańcuch węglowy. Jeśli atomy węgla wiążą się w nim wiązaniami pojedynczymi, mówi się o związkach nasyconych, a jeżeli choć jedno z wiązań jest podwójne – struktura ma charakter nienasycony. Najczęstszymi źródłami tłuszczów nienasyconych (występujących zwykle w postaci cieczy) są ryby morskie, oleje roślinne, tran.

Jeśli wszystkie składowe kwasu tłuszczowego mają wyłącznie pojedyncze mostki między atomami węgla, jest to tłuszcz nasycony. Najczęściej taki związek ma charakter bezpostaciowego, białawego ciała stałego, które jest nierozpuszczalne w wodzie.

Źródła tłuszczów nasyconych

Większość tłuszczów nasyconych ma pochodzenie zwierzęce. Najbardziej znanym i najczęściej stosowanym wyjątkiem jest olej kokosowy. Jest on rekordzistą, jeśli chodzi o skład chemiczny – w 87% składa się tłuszczów nasyconych. Jego własności były przez długi czas wychwalane i wydawał się uniwersalnym środkiem, zarówno do celów spożywczych, jak i kosmetycznych. Zwolennicy zastępują nim nawet masło, smarując nim pieczywo. Uważają, że niska zachorowalność na choroby serca wśród ludów egzotycznych wiąże się z prozdrowotnym wpływem, spożywanego przez nich w dużych ilościach oleju kokosowego. Podnoszono jego stabilność termiczną (wysoki punkt dymienia) i przydatność w trakcie smażenia. Jednak badania dotyczące znaczenia tłuszczów nasyconych sugerują, że olej kokosowy może być w dłuższej perspektywie szkodliwy dla zdrowia.

Podstawowymi produktami zwierzęcymi zawierającymi tłuszcze nasycone są:

  • masło,
  • smalec i łój,
  • śmietana i mleko,
  • sery żółte i twarogowe,
  • czerwone mięso (szczególnie wieprzowina) i podroby,
  • jajka.

Dlaczego warto spożywać tłuszcze nasycone?

Tłuszcze nasycone dobrze jest spożywać, gdy zwiększa się zapotrzebowanie energetyczne organizmu – ich wartość kaloryczna jest największa ze wszystkich składników pokarmowych. Zwraca się uwagę na korzystne działanie zawartych w nich kwasów: masłowego (hamującego ekspresję niektórych genów związanych z nowotworami), palmitynowego (działającego na przewodnictwo komórkowe i wydzielanie hormonów), mirystynowego i laurynowego (mogą zwiększać ilość korzystnych kwasów tłuszczowych nienasyconych, wchodzących w przemiany metaboliczne).

Dlaczego nie należy spożywać tłuszczów nasyconych?

Zgodnie z wieloma badaniami klinicznymi nadmiar tłuszczów nasyconych może (poprzez zwiększanie stężenia „złego” cholesterolu – LDL) przyspieszać rozwój miażdżycy i jej powikłań (zatorów, zespołów naczyniowych, choroby niedokrwiennej serca, udarów mózgu). Krytycy tych doniesień zwracają uwagę, że zmiany we frakcji LDL dotyczą jej tzw. dużego podtypu, który nie ma wpływu na rozwój zmian patologicznych.

Stosowanie diety niskotłuszczowej (ze szczególnym ograniczeniem tłuszczów nasyconych) jest zalecane osobom z nadwagą lub otyłością, z zaawansowanymi zmianami miażdżycowymi, po przebytym zawale mięśnia sercowego lub udarze mózgu oraz ludziom z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością wątroby lub trzustki oraz z zaburzeniami wchłaniania.

Zobacz film: Tłuszcze - zasady zdrowego żywienia. Źródło: Dzień Dobry TVN

Tłuszcze nasycone – ogólne zalecenia dietetyczne

Nadmiar tłuszczów prowadzi do zbędnego podwyższenia kaloryczności diety i do powstawania nadwagi. Uważa się, że wartość odżywcza spożywanych tłuszczów nasyconych nie powinna przekraczać 3–6% całkowitego dziennego zapotrzebowania, co w przeliczeniu oznacza 10–13 g, włącznie z tzw. tłuszczem niewidocznym – pochodzącym z chipsów, smażonych frytek, pieczywa lub wypieków cukierniczych.

Ważnym elementem zapobiegania rozwojowi chorób związanych z tłuszczami jest prawidłowy tryb życia. Przede wszystkim należy zwracać uwagę na strukturę i wartość kaloryczną diety. Musi być ona dostosowana do płci, wieku, typu pracy i poziomu aktywności fizycznej. Inne limity dotyczą np. kobiety w średnim wieku, wykonującej pracę biurową, a inne młodego mężczyzny o rozbudowanej tkance mięśniowej, który na co dzień ciężko pracuje fizycznie albo wyczynowo uprawia sport.

Rekreacja ruchowa w dowolnej postaci ma zawsze korzystny wpływ na metabolizm, zapobiega powstawaniu otyłości i zwiększa wydolność organizmu.

W dalszym ciągu obowiązują zalecenia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (EFSA), który rekomenduje zastępowanie tłuszczów nasyconych nienasyconymi w maksymalnym możliwym stopniu. Podobne wnioski formułuje na podstawie licznych badań naukowych Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association). 

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Data aktualizacji: 09.12.2017,
Opublikowano: 08.12.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej