Co to jest skrobia oporna i w jaki sposób wpływa na ludzki organizm?

fot. goldfinch4ever / Getty Images

Skrobia oporna występuje zarówno naturalnie w żywności, jak i uzyskiwana jest w procesie chemicznej i/lub fizycznej modyfikacji. Składnik ten znaleźć można w surowych ziemniakach, niedojrzałych bananach, nasionach roślin strączkowych. Oporna skrobia wykazuje pozytywne działanie na ludzki organizm.

Skrobia to cukier złożony z cukru prostego, jakim jest glukoza. Przeważnie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym, dostarczając organizmowi energii. Istnieją jednak przypadki, kiedy nie podlega trawieniu. Określa się ją wówczas mianem „skrobia oporna”. To suma skrobi i produktów jej rozkładu, które nie zostały wchłonięte w jelicie cienkim zdrowego człowieka. Należy do grupy błonnika pokarmowego nierozpuszczalnego w wodzie.

Co to jest skrobia oporna?

Skrobia to węglowodan złożony tylko z cząsteczek glukozy, będący jednym z głównych składników codziennej diety, który ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym pod wpływem enzymów amylolitycznych do glukozy. Istnieje jednak również skrobia oporna (z ang. resistant starch, RS). To inaczej skrobia nieulegająca procesowi trawienia i wchłaniania w przewodzie pokarmowym oraz produkty jej trawienia nieprzyswojone w jelicie cienkim, które w niezmienionej formie przechodzą do jelita grubego, gdzie zostają rozłożone na skutek fermentacji do postaci kwasów tłuszczowych. Nazwa „oporna skrobia” wynika z oporności na wpływ enzymów trawiennych. Badacze uważają, że jest to różnica między skrobią spożytą a rozłożoną do glukozy.

Gdzie szukać błonnika? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Kiedy warto wzbogacić dietę o produkty bogate w błonnik? Źródło: Dzień Dobry TVN

Rodzaje skrobi opornej

Wyróżnia się następujące rodzaje skrobi opornej:

  • Typ 1 – fizycznie niedostępna, występująca w ścianach komórkowych ziaren zbóż czy nasion roślin strączkowych, zmielonych częściowo lub całych. Przechodzi w stanie nienaruszonym przez jelito cienkie.
  • Typ 2 – nazywana skrobią surową lub nieskleikowaną, znajduje się w soczewicy, niedojrzałych bananach, surowych ziemniakach.
  • Typ 3 – nazywana skrobią retrogradowaną, powstaje podczas procesów przetwarzania żywności, znajduje się w ugotowanych, a następnie ostudzonych płatkach śniadaniowych, makaronie, ziemniakach. Powstaje też w czasie czerstwienia pieczywa.
  • Typ 4 – powstaje nas skutek chemicznej i/lub fizycznej modyfikacji skrobi.
  • Typ 5 – nazywana skrobiowym kompleksem amylozowo-lipidowym, powstaje w skrobiach wysokoamylozowych o wyższej temperaturze kleikowania i zdolności retrogradacji, czyli zmiany formy spiralnej skrobi w liniową.

Skrobia oporna i jej wpływ na ludzki organizm

Skrobia oporna wykazuje działanie prozdrowotne. Traktowana jest jak składnik błonnika pokarmowego, który stanowi element niezbędny w prawidłowo zbilansowanej diecie zarówno człowieka chorego, poddanego terapii, jak i zdrowego, stawiającego na profilaktykę. Badacze donoszą, że skrobia oporna obniża poziom glukozy we krwi i zapobiega nagłym wyrzutom insuliny, przez co wskazana jest w diecie diabetyków, czyli osób chorych na cukrzycę. Mała ilość insuliny we krwi sprzyja zwiększonemu wykorzystywaniu tkanki tłuszczowej jako źródła energii. Efekt hipoglikemiczny skrobi opornej trwa dłużej niż w przypadku zwykłej, która od razu po spożyciu jest trawiona. Skrobia oporna metabolizowana jest dopiero po 5–7 godzinach.

Skrobia oporna daje na długo uczucie sytości, ponieważ zwiększa objętość treści pokarmowej, zmniejsza ochotę na słodkie produkty i obniża wartość energetyczną diety, przez co wspomaga proces odchudzania. Błonnik pokarmowy intensyfikuje też pracę jelit i reguluje wypróżnianie się, zapobiegając tym samym zaparciom. Zapewnia lepsze wchłanianie składników mineralnych z pożywienia. Oddziałuje korzystnie na absorpcję (wchłanianie) magnezu, wapnia, cynku, miedzi, żelaza. Prozdrowotne właściwości skrobi opornej pozwalają na zmniejszenie poziomu tzw. złego cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów we krwi. Zmniejszają ryzyko powstania dny moczanowej i kamicy nerkowej, gdyż obecność skrobi powoduje spadek stężenia kwasu moczowego w surowicy.

Skrobia oporna jako prebiotyk

Skrobia oporna stanowi doskonałą pożywkę dla rozwoju „dobrych” bakterii jelitowych. Pełni zatem rolę prebiotyku – substancji z pożywienia pobudzającej powstawanie właściwego mikrobiomu jelitowego. Badacze donoszą, że reguluje wartość pH jelit, usprawnia pracę układu odpornościowego, poprawia jakość snu, łagodzi nadciśnienie tętnicze krwi. W znaczący sposób zmniejsza też ryzyko rozwoju raka jelita grubego i chorób zapalnych jelit, takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy choroba Crohna. Dodatkowo eliminuje obecne w przewodzie pokarmowym bakterie patogenne. W wyniku procesu fermentacji, który zachodzi w jelicie grubym, skrobia oporna staje się źródłem krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas propionowy (wzór sumaryczny C3H6O2), kwa octowy (wzór sumaryczny C2H4O2), kwas masłowy (wzór sumaryczny C4H8O2). Związki te stanowią dla komórek jelita cenny składnik odżywczy i energetyczny, który warunkuje ich poprawne funkcjonowanie.

Bibliografia:

1. Wojciechowicz A., Gil Z., Kapelko M., Zięba T., Wpływ dodatku skrobi opornej na właściwości ciasta i jakość pieczywa pszennego, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”, 2008, 5(60), s. 24-33.

2. Leszczyński W., Skrobia oporna i jej znaczenie, „Przegląd Piekarski i Cukierniczy”, 2004, 7(52), s. 2-5.

3. Piecyk M., Cichocka J., Worobiej E., Ocena wiedzy konsumentów na temat skrobi opornej, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 2016, XLIX(3), s. 598-603.

Opublikowano: 15.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej