Co to jest metionina? Właściwości, działanie, występowanie metioniny

Fot: ABERRATION FILMS LTD/SCIENCE PHOTO LIBRARY / gettyimages.com

Metionina to aminokwas egzogenny, który musi zostać dostarczony do organizmu dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie. Jednym z najlepszych jej źródeł jest brukselka. Na rynku farmaceutycznym pojawiło się wiele preparatów suplementujących metioninę. Mają one głównie formę tabletek

Metionina korzystnie działa na organizm człowieka. Warunkuje procesy metaboliczne i poprawia wydolność fizyczną. Wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Pobudza regenerację tkanki łącznej. Związek ten jest także powszechnym dodatkiem do pasz podnoszącym wartość odżywczą. U roślin jest prekursorem biosyntezy fitohormonu etylenu.

Co to jest metionina?

Metionina to organiczny związek chemiczny zaliczany do grupy aminokwasów egzogennych zwanych też niezbędnymi, których ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować. W związku z tym metionina dostarczana musi być razem z pożywieniem. Posiada niepolarny łańcuch boczny, jest obojętna elektrycznie. Obok cysteiny ma składzie siarkę. Związek ten należy do podstawowych aminokwasów białkowych. Obok tryptofanu posiada tylko jeden kodon, czyli sekwencję trzech nukleotydów. Kodonem metioniny jest AUG – wyznacznik początku sekwencji kodującej białko. Przez to nazywany jest kodonem startu.

Metionina – nomenklatura

Metionina, tak jak i inne aminokwasy, ma rozbudowany system nazewnictwa. Posiada nazwę chemiczną (kwas 2-amino-4-(metylotio)-butanowy), zwyczajową (metionina), kod trójliterowy (Met) i jednoliterowy międzynarodowy symbol (M).

Metionina wykazuje korzystne działanie na ludzki organizm. Jest składnikiem budulcowym białek, a dokładnie ich pierwszym aminokwasem. Łączy się między sobą dzięki wiązaniom peptydowym. Bierze udział w wielu reakcjach metylacji, w której dochodzi do powstawania pochodnych metylowych. Za najważniejszy substrat tych procesów uważa się S-adenozylometioninę, czyli tzw. SAM. Uczestniczy w syntezie fosfatydylocholiny, która warunkuje strukturę i funkcje błon komórkowych. Dodatkowo determinuje w dużym stopniu powstawanie neuroprzekaźników w ośrodkowym układzie nerwowym (dopaminy, serotoniny, noradrenaliny) i hormonu o nazwie melatonina. SAM bierze udział w procesie metylacji DNA, czyli mechanizmu regulującego ekspresję kwasu deoksyrybonukleinowego. Okazuje się pomocna w leczeniu depresji, zespołów otępiennych, schizofrenii i niektórych chorób somatycznych.

Metionina warunkuje reakcje metaboliczne jak źródło grupy siarkowej. Związek ten pobudza procesy regeneracyjne tkanki łącznej. Poprawia kondycję skóry, włosów, paznokci. Usprawniania procesy myślowe, stąd też polecana jest osobom w podeszłym wieku. Kolejną cenną właściwością metioniny jest jej udział w procesie produkcji glutationu. To antyoksydant oczyszczający organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Dzięki niemu zmniejsza się intensywność procesów katabolicznych, które odpowiadają za spadek masy mięśniowej i energii.

Zobacz film i dowiedz się jak smacznie podać brukselkę:

Zobacz film: Sposoby na brokuła, kalafiora i brukselkę Źródło: Dzień Dobry TVN

Metionina odgrywa istotną rolę w transporcie i wchłanianiu cynku i selenu. Ze względu na korzystny wpływ na hepatocyty, czyli komórki wątrobowe zalecana jest do zapobiegania i leczenia uszkodzeń wątroby, w tym np. marskości czy stłuszczeniu narządu. Stosowana bywa przy zatruciach lekami hepatotoksycznymi, alkoholem czy amoniakiem. Może zniwelować szkodliwość takich związków jak np. paracetamol. Warto po nią sięgać przy kamicy żółciowej i moczowej, gdyż zapobiega tworzeniu się złogów w drogach moczowych i żółciowych. Podkreśla się jej działanie przeciwalergiczne, żółciotwórcze, przeciwmiażdżycowe, żółciopędne, lipotropowe. Hamuje też wydzielanie łoju.

Metionina w pożywieniu

Naturalnym źródłem metioniny są przede wszystkim: brukselka, orzechy brazylijskie, ziarna sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika, brokuły, szpinak, groch i fasola. Aminokwas obecny jest także w rybach (np. halibut, dorsz, tuńczyk, makrela, łosoś), mięsie i jajach. Metionina występuje w kazeinie. To jedna z dłużej trawionych frakcji białkowych zawartych w produktach mlecznych.

Metionina – preparaty

W przypadku niewystarczającego spożycia naturalnych źródeł metioniny istnieje możliwość jej suplementacji w formie gotowych preparatów. Zalecana dzienna wartość metioniny dla dorosłego człowieka to 20 mg na 1 kg masy ciała. Należy ją podawać w ilości 1–5 g na dobę, najlepiej w dwóch porcjach. Decydując się na preparat z metioniną, najlepiej wybierać ten zawierający w swoim składzie witaminę B6, która jest konieczna do prawidłowego metabolizmu aminokwasu. Opakowanie 100 tabletek po 500 mg kosztuje około 75 zł.

Konsekwencje niedoboru metioniny

Niedobór tego związku może przyczynić się m.in. do rozwoju miażdżycy, niedokrwistości, spadku odporności, pogorszenia wyglądu zewnętrznego, spadku energii i hipercholesterolemii (wysokiego poziomu cholesterolu we krwi). Ma wpływ na ubytek masy ciała, pogorszenie kondycji psychicznej i spowolnienie wzrostu u dzieci.

Bibliografia:

  1. R. K. Murray, D. K. Granner, V. W. Rodwell, Biochemia Harpera ilustrowana, PZWL, Warszawa 2008.
  2. B. D. Hames, N. M. Hooper, Biochemia. Krótkie wykłady, PWN, Warszawa 2002.
  3. M. Krzystanek, A. Pałasz, E. Krzystanek i wsp., S-adenozylo L-metionina w schorzeniach OUN, [w:] „Psychiatria Polska”, 2011, XLV(6), s. 923–931.
  4. R. Hassa, J. Mrzigod, J. Nowakowski, Podręczny słownik chemiczny, Videograf II, Katowice 2004.
Data aktualizacji: 30.06.2020,
Opublikowano: 29.06.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej