Co to jest lulek czarny? Właściwości i zastosowanie tzw. żabiego barszczu

Fot: Bruskov /  gettyimages.com

Lulek czarny to gatunek należący do rodziny psiankowatych. Roślina znana jest z działania nasennego, uspokajającego, przeciwbólowego i rozkurczającego. W jej składzie znajdują się m.in.: alkaloidy, albumina, flawonoidy, aminy, garbniki, azotan wapnia i potasu oraz olejek eteryczny.

Lulek czarny to roślina o bogatej historii. Już w starożytności wykorzystywano jej właściwości lecznicze i stosowano w formie naparów, nalewek, maści, tabletek czy czopków. Obecnie ze względu na potwierdzone silnie trujące działanie lulek czarny jest rzadko stosowany bezpośrednio. Specjaliści przestrzegają, że spożyty w nadmiarze może doprowadzić nawet do śmierci. Dlatego nie powinno się po niego sięgać bez konsultacji lekarskiej.

Zobacz także:

Co to są puryny i dlaczego tak wiele osób powinno ograniczać je w swojej diecie?

Piwonia lekarska – właściwości lecznicze i pozamedyczne zastosowanie

Nalewka bursztynowa – właściwości i zastosowanie. Jak samodzielnie przygotować bursztynówkę?

Co to jest lulek czarny?

Lulek czarny (z łac. Hyoscyamus niger) to gatunek jednorocznej (rzadziej dwuletniej) rośliny należącej do rodzaju lulek (z łac. Hyoscyamus) i rodziny psiankowatych (z łac. Solanaceae). Zwyczajowo spotykane są takie jego nazwy, jak: żabi barszcz, lulka, szalej czarny, blekot czarny i lulek jadowity. W zamierzchłych czasach określano go także świńską fasolą, rośliną Apollina, smoczym zielem Gai czy fasolą Zeusa.

Lulek czarny wywodzi się z terenów górzystych prowincji irano-anatolińskiej. Z czasem rozprzestrzenił się i obecnie spotkać go można na wszystkich kontynentach z wyłączeniem Antarktydy i Australii. W Polsce porasta zwłaszcza obszary nizinne. Lulek czarny ma charakter rośliny ruderalnej. Rośnie na nieużytkach, wysypiskach, gruzowiskach, na przydrożach. W uprawach uważany jest za chwast, zwłaszcza w plantacjach maku, z którym jest często mylony oraz pomidorów, papryki czy tytoniu, ponieważ jest żywicielem patogenów odpowiedzialnych za liczne ich choroby.

Lulek czarny w doniesieniach historycznych

Lecznicze właściwości lulka czarnego docenione zostały już w dawnych czasach. Pierwsze wzmianki na temat medycznego zastosowania tej rośliny pochodzą z Bliskiego Wschodu – sumeryjskiego tekstu z Nagpur i babilońskiej tabliczki glinianej z 2250 r p.n.e. Starożytny grecki filozof – Hipokrates wskazywał na zdolność rośliny do łagodzenia dolegliwości bólowych u osób chorych na tężec oraz zwalczania gorączki.

W okresie średniowiecza znany perski filozof i lekarz – Avicenna opracował miksturę używaną do usypiania przed zabiegami. W jej składzie znalazły się wyciągi z bielunia dziędzierzawy, szczwołu plamistego, sałaty jadowitej oraz lulka czarnego.

Z kolei frankońska anachoretka, uzdrowicielka, mistyczka, wizjonerka św. Hildegarda wykorzystywała palone nasiona lulka czarnego do inhalacji mających na celu zwalczanie „robaków zębowych”, czyli próchnicy czy łagodzenie objawów astmy.

Właściwości i zastosowanie lulka czarnego

Lulek czarny to cenna roślina lecznicza powszechnie wykorzystywana w przemyśle farmakologicznym. Surowiec zielarski stanowią liście, których przyziemne i łodygowe jednostki zbierane są w okresie kwitnienia. Rośliny dwuletnie kwitną w maju i czerwcu, a roczne od lipca do września.

Lulek czarny wykazuje działanie:

  • przeciwbólowe;
  • rozkurczowe;
  • uspokajające;
  • usypiające;
  • rozluźniające;
  • znieczulające;
  • odtruwające.

Używany jest do produkcji środków na chorobę komunikacyjną i leków psychiatrycznych. Dodatkowo stanowi składnik szybko działających środków odtruwających w przedawkowaniu narkotyków. Znajdująca się w lulku czarnym skopolamina używana jest do wytwarzania leków na bolesne miesiączki. Drugą pozyskiwaną z niego substancją jest atropina mająca szerokie użycie w okulistyce – rozszerza źrenicę, umożliwia badanie dna oka.

Lulek czarny – pozamedyczne zastosowanie

Oprócz wykorzystania medycznego lulek czarny używany był niegdyś jako trutka na gryzonie, do barwienia wełny na srebrzystobiały kolor, zatruwania strzał (zwłaszcza w starożytnej Persji i Egipcie). Wywaru z lulka używano na pozbycie się wesz. Roślinę stosowano również w obrzędach religijnych i magicznych.

Lulek czarny jako roślina trująca

Lulek czarny wykazuje silne działanie trujące, które jest wynikiem obecności takich związków, jak skopolamina, hioscyjamina i atropina. Zalicza się je do grupy alkaloidów tropowych. Wszystkie części rośliny są trujące. Jednak do zatrucia dochodzi przeważnie na skutek zjedzenia nasion pomylonych z tymi pochodzącymi od maku czy korzeni błędnie uznanych za pasternak lub skorzonerę.

Objawy zatrucia lulkiem czarnym to m.in.: halucynacje, pobudzenie ruchowe, rozszerzenie źrenic, nadmierna wesołość, zaburzenia widzenia i mowy, silne zaczerwienienie skóry, zaburzenia świadomości, szybszy oddech i rytm bicia serca (a następnie ich spowolnienie), zawroty głowy, napady szału, wysuszenie błon śluzowych jamy ustnej i gardła, w konsekwencji czego chory odczuwa silne pragnienie i suchość w ustach, ograniczenie wydzielania potu, soku żołądkowego, śliny. W skrajnych przypadkach dochodzi do paraliżu układu oddechowego, co może doprowadzić do zgonu.

Dla dzieci śmiertelne okazać się może 15 nasion lulka czarnego. Osobę, która zatruła się tą rośliną, należy możliwie jak najszybciej przetransportować do szpitala. Do momentu przybycia specjalistycznej pomocy wskazane jest prowokowanie wymiotów i tym samym usunięcie substancji z organizmu.

Przy jakich dolegliwościach warto sięgnąć po zioła? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jakie schorzenia można leczyć ziołami? Źródło: x-news

Bibliografia:

1. K. Musiał, Rośliny lecznicze w najwcześniejszych dokumentach wiedzy medycznej, [w:] „Rozprawy Społeczne”, 2017, 11(4), s. 56–63.

2. M. Ciechomska, Maści czarownic, śmiertelne trucizny i serum prawdy: historia i wykorzystanie psychoaktywnych roślin z rodziny Solanaceae, [w:] „Zeszyty Naukowe Towarzystwa Doktorantów UJ, Nauki Ścisłe”, 2014, 9(2), s. 19–34.

3. B. Sudnik-Wójcikowska, Rośliny synantropijne, Multico, Warszawa 2011.

4. B. Bohne, P. Dietze, Rośliny trujące: 170 gatunków roślin ozdobnych i dziko rosnących, Multico, Warszawa 2011.

Data aktualizacji: 09.12.2020,
Opublikowano: 09.12.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej