Co to jest lapisowane zębów? Lapisowanie zębów mlecznych, lapisowanie bezbarwne

Próchnica (łac. caries dentium) to bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zębów szeroko rozpowszechniona w społeczeństwie, nawet wśród bardzo małych dzieci. 

Niezwykle szybki rozwój procesu próchnicowego obserwuje się u dzieci, które nie ukończyły jeszcze 3 lat – nazywa się to próchnicą wczesną. Choroba ma gwałtowny, ostry przebieg. Jeśli nie jest leczona, w krótkim czasie prowadzi do zniszczenia korony zęba [1].

Rodzice powinni mieć świadomość, że nawet jeśli dziecko nie spożywa słodyczy, to już u niemowlęcia może się rozwinąć tzw. próchnica butelkowa (dotyczy szczególnie dzieci, które zasypiają z butelką w ustach albo które piją w nocy). Dzieje się tak za sprawą cukru obecnego w herbatkach, sokach oraz w mleku (laktoza).

Czym jest lapisowanie zębów?

Jedną ze współczesnych metod zwalczania próchnicy u dzieci jest lapisowanie. Technika ta polega na nasączeniu powierzchni zębów mlecznych preparatem chroniącym ząb przed rozwojem próchnicy i tym samym przed jego utratą. W stomatologii do przeprowadzenia lapisowania wykorzystuje się:

  • Azotan srebra – nieorganiczny związek chemiczny, nazywany również kamieniem piekielnym, bo chociaż jest bezbarwny, działa drażniąco na skórę, pozostawiając na niej czarne plamy. Wykazuje właściwości bakteriobójcze. Wykorzystywany jest jako środek antyseptyczny (odkażający). Podczas lapisowania stosuje się 10–40% roztwór azotanu srebra. Po nałożeniu preparatu w ognisku próchnicowym ząb czernieje, co jest skutkiem ubocznym zabiegu. Zęby stałe, które wyrosną kiedyś w leczonym miejscu, będą białe. Azotan srebra wykorzystywany jest także do lapisowania rany, co skraca proces gojenia. To azotanowi srebra zabieg zawdzięcza swoją nazwę – lapis jest handlową nazwą tego związku.
  • Chlorek cynku – nieorganiczny związek chemiczny o białym zabarwieniu. Zęby po jego nałożeniu nie czernieją (to tzw. lapisowanie bezbarwne albo lapisowanie na biało). Jest jednak mniej skuteczny od azotanu srebra w leczeniu próchnicy. Podczas lapisowania stosuje się 30–50% roztwór chlorku cynku.

Zobacz także: W jaki sposób szczotkować zęby?

Lapisowanie zębów mlecznych jest zalecane, gdy większa część powierzchni zęba została mocno zniszczona przez proces próchnicowy, a założenie wypełnienia (plomby) nie jest możliwe. Dzięki lapisowaniu zmiany cofają się, natomiast rozmiękczona przez bakterie masa zęba staje się twarda. Lapisowanie jest zabiegiem zalecanym szczególnie u małych dzieci, u których przeprowadzenie borowania i założenie plomb nie jest możliwe, ponieważ nie współpracują one z lekarzem.

Jak wygląda zabieg?

Podczas zabiegu lapisowania dentysta najpierw oczyszcza zęby z osadu (szczoteczką zwilżoną wodą utlenioną), po czym myje je, dokładnie suszy i zabezpiecza przed dostępem śliny. W następnej kolejności zęby odkaża (np. płynem Lugola, wodnym roztworem czystego jodu), po czym przy użyciu specjalnego pędzelka pokrywa zmiany próchnicowe wybranym preparatem. Ten etap zabiegu trwa ok. 3 minuty. 

Na końcu usta należy wypłukać specjalną substancją. Jeśli lapisowanie zębów mlecznych przeprowadzane jest z wykorzystaniem azotanu srebra, lekarz smaruje zęby np. kwasem pirogalusowym (bądź solą kuchenną), dzięki czemu tworzy się antybakteryjny i odporny na próchnicę białczan srebra.

O tym, jaki preparat wybrać, decyduje lekarz, głównie na podstawie zaawansowania procesu próchnicowego.

Lapisowanie zębów jest bezbolesne, trwa kilka minut. Zabieg lapisowania mleczaków powinien być przeprowadzony 3 razy w tygodniowych odstępach, choć coraz częściej lekarze lapisują zęby podczas jednej wizyty – głównie ze względu na stres, jaki w gabinecie dentystycznym przeżywają mali pacjenci. Jeśli do lapisowania lekarz wybierze chlorek cynku, ze względu na jego mniejszą skuteczność zalecane jest powtórzenie zabiegu.

Przez 2 godziny po zabiegu dziecko nie powinno nic jeść ani pić.

Uwaga! Lapis umieszczany jest na zębach tymczasowo – gdy tylko będzie taka możliwość, należy przeprowadzić leczenie tradycyjne z wypełnieniem zmian próchnicowych.

Lapisowanie zębów mlecznych u dzieci do 18. roku życia jest refundowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia (w gabinetach, które mają podpisaną umowę z NFZ). W prywatnych gabinetach dentystycznych za zabieg lapisowania trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych.

Dlaczego warto leczyć mleczaki?

Nie należy bagatelizować żadnych zmian chorobowych na zębach mlecznych, ponieważ stan mleczaków ma bardzo duży wpływ na kondycję zębów stałych, które pojawią się w przyszłości. Przede wszystkim przedwczesna utrata mleczaków może prowadzić do rozwoju wad ortodontycznych. Zadbane zęby mleczne to gwarancja, że zęby stałe będą zdrowe, a zgryz rozwinie się prawidłowo.

Źródła:

http://www.nstomatologia.pl/wp-content/uploads/2014/10/ns_2011_119-127.pdf.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36, 6

Data aktualizacji: 21.12.2017,
Opublikowano: 05.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej