Co jeść na poprawę wzroku? Najlepsze witaminy na oczy

Fot: Seb Oliver / gettyimages.com

Witaminy na wzrok to przede wszystkim A, C, E i z grupy B. W diecie osób dbających o oczy nie powinno zabraknąć także luteiny, cynku, miedzi, selenu, zeaksantyny oraz kwasów omega 3 i 6, zwanych niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi.

Sposób odżywiania znacząco wpływa na jakość wzroku. Witaminy na wzrok to podstawa pielęgnacji oczu. Ich bogatym źródłem są warzywa i owoce. Odpowiednio dobrana dieta spowalnia pogłębianie się krótkowzroczności, zmniejsza ryzyko rozwoju zaćmy, jaskry, zwyrodnienia plamki żółtej i zespołu suchego oka. Witaminy można także dostarczać do organizmu w postaci suplementów.

Jak poprawić wzrok?

Sposób odżywiania wpływa na stan zdrowia oczu. Odpowiednio zbilansowana dieta może częściowo zapobiegać występowaniu zespołu suchego oka, zaćmy, jaskry i dyskomfortu podczas noszenia soczewek oraz hamować starzenie się narządu wzroku. W diecie na poprawę wzroku nie powinno zabraknąć:

  • luteiny – barwnika, który występuje głównie w warzywach, zwłaszcza: jarmużu, kapuście włoskiej, natce pietruszki, szpinaku, brokułach, szczypiorku, cukinii, dyni, papryce i owocach, takich jak jeżyny, maliny, porzeczki, jagody i borówki;
  • zeaksantyny – organicznego związku chemicznego z grupy ksantofili, który występuje głównie w warzywach, zwłaszcza brokułach, brukselce, kukurydzy i pomidorach;
  • kwasów omega 3 – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem są: tuńczyk, szprot, makrela, sardynki, łosoś, śledź, dorsz, kawior, owoce morza, siemię lniane, orzechy włoskie, olej lniany, rzepakowy i sojowy oraz zielone warzywa liściaste;
  • kwasów omega 6 – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem są: olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, lniany, arachidowy, wiesiołkowy i sezamowy, pestki dyni, słonecznika, sezamu, migdały, orzechy ziemne i awokado.

Zobacz film: Jak powinniśmy dbać o nasze oczy, aby się nie męczyły? Źródło: 36,6.

Witaminy na lepszy wzrok

Witaminy to związki organiczne, które nie są wytwarzane samoistnie w organizmie człowieka, dlatego muszą być dostarczane razem z pokarmem lub suplementowane. Witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania oczu. Wpływają na nie przede wszystkim witamina A, C, E, D i z grupy B.

Witamina A na wzrok

Szczególne znaczenie dla kondycji wzroku ma witamina A. Odgrywa istotną rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka. Jej niedobór zwiększa ryzyko rozwoju ślepoty zmierzchowej (tzw. kurza ślepota, czyli niezdolność do widzenia po zmroku), wywołuje keratynizację (rogowacenie) nabłonków oka i kseroftalmię, czyli wysychanie spojówek i rogówek, a w skrajnych przypadkach rozlaną martwicę rogówki. Jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników.

Witamina A zapobiega chorobom plamki żółtej. Pobudza produkcję specjalnego śluzu nawilżającego oko. Do najbogatszych naturalnych źródeł witaminy A należą: tran rybi, wątroba, słodkie ziemniaki, marchew, jarmuż, szpinak, dynia, morele, mango, szczaw, żółtko kurzego jaja, cykoria i papaja.

Witamina C na dobry wzrok

Do witamin poprawiających wzrok zalicza się również witaminę C. Jest alternatywnie nazywana kwasem askorbinowym. Jest to jeden z najpopularniejszych przeciwutleniaczy. Zapobiega rozwojowi zaćmy, sprzyja regulacji produkcji płynu łzowego i optymalizuje przyswajanie składników odżywczych przez tkanki oka. Potrzebna jest do procesu fotosyntezy kolagenu, który zapewnia trwałość naczyń krwionośnych oka. Niedobór witaminy C zwiększa ryzyko krwotoków i wylewów przedspojówkowych. Do najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C należą: acerola, dzika róża, rokitnik, czarna porzeczka, natka pietruszki, czerwona papryka, chrzan, brukselka, truskawki i kiwi.

Witamina E na poprawę wzroku

Kolejną witaminą na poprawę wzroku jest witamina E. Wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Zwiększa przyswajanie witaminy A. Uwadnia i nawilża oczy. Spowalnia postępowanie zwyrodnienia plamki żółtej. Do najbogatszych naturalnych źródeł witaminy E należą: migdały, nasiona słonecznika, orzeszki ziemne, orzechy laskowe, olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany i szafranowy, botwina, pomidory, suszone morele i szpinak.

Zobacz film: Jak dbać o swoje oczy? Źródło: 36,6.

Witaminy z grupy B na wzrok

Witaminami odpowiedzialnymi za wzrok są także: B1, B2, B3 i B12. Ich niedobór zaburza pracę nerwów wzrokowych i zmniejsza odporność oczu na zmiany chorobowe. Witaminy z grupy B zapobiegają pieczeniu, suchości i świądowi oczu oraz łagodzą nadwrażliwość na jasne światło. Dodatkowo poprawiają ukrwienie oka.

Do najbogatszych naturalnych źródeł witamin z grupy B należą: rośliny strączkowe (groch, fasola), produkty zbożowe, mięso, mleko i jego przetwory, drożdże, rzepa, kapusta, marchew, soja, pieczarki i ziemniaki.

Witamina D na dobry wzrok

W zakresie patofizjologii narządu wzroku niedobór witaminy D sprzyja nie tylko jaskrze, ale również rozwojowi zapalenia spojówek, zespołu suchego oka, krótkowzroczności i zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem. Witamina D wykazuje wpływ na regulację ciśnienia wewnątrzgałkowego. Do najbogatszych naturalnych źródeł witaminy D należą: łosoś, tuńczyk, dorsz, śledź, sardynki, makrela, węgorz, tran, wątroba, ser, mleko i jego przetwory.

Co stosować na poprawę wzroku? Minerały

Pozytywne działanie na narząd wzroku wykazują minerały: selen, cynk, mangan i miedź. Mają właściwości antyoksydacyjne i utrzymują wiązania kolagenowe, zapewniając tym samym trwałość naczyń krwionośnych oka. Dodatkowo cynk uczestniczy w wytwarzaniu rodopsyny, która umożliwia rozróżnianie odcieni szarości i dobre widzenie po zmierzchu. Zaś selen stosuje się w profilaktyce retinopatii cukrzycowej u diabetyków. Do najbogatszych naturalnych źródeł powyższych minerałów należą:

  • cynk – produkty pełnoziarniste, ryby, jaja;
  • mangan – orzechy, fasola, jagody, groch;
  • miedź – rośliny strączkowe, awokado;
  • selen – owoce morza, kiełki pszenicy, ryby morskie, czosnek, cebula.

Bibliografia:

1. Włodarek D., Dietetyka, Warszawa, Format-AB, 2005.

2. Nowak R., Natura – niedocenione źródło kwasu askorbinowego, „Postępy Fitoterapii”, 2004, 1, s. 14-18.

3. Kotwas J., Składniki pokarmowe wpływające na stan narządu wzroku, „Ophtha Therapy”, 2017, 4 (2), s. 117-120.

4. Ciepłowska K., Terelak-Borys B., Kozub B., Grabska-Liberek I., Niedobór witaminy D jako możliwy czynnik ryzyka w patogenezie neuropatii jaskrowej, „Postępy Nauk Medycznych”, 2017, XXX(03), s. 140-143.

Zobacz film: Produkty bogate w witaminę D, A i B12. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję.

Data aktualizacji: 31.12.2018,
Opublikowano: 19.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jak ochronić oczy przed smogiem? Coraz większy problem w dużych miastach  

Smog ma niekorzystny wpływ nie tylko na płuca, czy serce. Szkodzi również oczom. Jak bardzo jest dla nich niebezpieczny i co można zrobić, aby zminimalizować jego szkodliwe działanie? 

Czytaj więcej
Innowacyjna terapia przeciw cukrzycy – leczyć mają komórki wszczepione do oka

Cukrzyca to poważna choroba metaboliczna. Jednym z jej objawów jest prawidłowy poziom glukozy we krwi. Badacze ze Szwecji opracowali nowatorską metodę leczenia cukrzycy. Na czym polega?   

Czytaj więcej
Zaćma (katarakta) – poważna choroba oczu: rodzaje, przyczyny, objawy i leczenie

Zaćma to wrodzona lub nabyta choroba narządu wzroku, polegającą na powstawaniu plamek na soczewce oka. Jest ona jedną z najczęstszych przyczyn ślepoty. Zwykle dotyka osoby w podeszłym wieku, a jej przyczyny nie są do końca poznane. Zazwyczaj dużą rolę przypisuje się czynnikom genetycznym oraz zaburzeniom o podłożu metabolicznym. Podstawowym objawem zaćmy jest obniżenie poziomu ostrości wzroku. Jedynym skutecznym sposobem leczenia tej choroby wzroku jest operacja.

Czytaj więcej
Kwalifikacja wady wzroku do korekcji laserowej - co musisz wiedzieć

Korekcja wad wzroku za pomocą lasera to popularna, skuteczna i szybka metoda pozbycia się wad wzroku. Wybór zabiegu laserowego może wydawać się kuszący, ale nie każda osoba jest odpowiednim kandydatem do tego rodzaju korekcji. Dowiedz się, dlaczego badanie przed laserową korekcją wzroku jest konieczne, jak wygląda oraz jakie są przeciwwskazania do wykonania takiego zabiegu.

Czytaj więcej
Zwyrodnienie plamki żółtej. Czy dieta i dobrze dobrane okulary mogą spowolnić rozwój choroby?

Zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) to najczęściej diagnozowana choroba siatkówki oka. W Polsce dotkniętych jest nią już ponad 1,3 mln osób, a wśród nich 140 tys. cierpi na jej groźniejszą, wysiękową postać. Rozwój choroby spowalnia nie tylko odpowiednia terapia u okulisty. Sprawdź, jak dieta i nowoczesne urządzenia optyczne mogą pomóc osobom chorym na AMD.

Czytaj więcej
Przekrwione oczy u dziecka i dorosłego –­ jakie są najczęstsze przyczyny? Jak łagodzić objawy?

Przekrwione oczy mogą oznaczać podrażnienie spojówek bądź ich stan zapalny wywołany np. alergią lub inną infekcją. Zdarza się, że zaczerwienienie pojawia się w związku z chorobą innych części oka czy chorobą autoimmunologiczną. Często jest też przypadłością osób noszących soczewki kontaktowe.

Czytaj więcej
Oftalmoplegia (porażenie międzyjądrowe) – przyczyny, obraz kliniczny i leczenie

Oftalmoplegia to zespół objawów w obrębie narządu wzroku, którego występowanie związane jest z chorobami ośrodkowego układu nerwowego. Powoduje zaburzenia widzenia pod postacią dwojenia i oczopląsu.

Czytaj więcej
Okulary przeciwsłoneczne – z filtrem, polaryzacyjne, korekcyjne

Okulary przeciwsłoneczne pełnią funkcje ochronne, zapobiegając nadmiernemu przepuszczaniu szkodliwych promieni słonecznych do oka. Powinny być wyposażone w specjalny filtr. Okulary przeciwsłoneczne z polaryzacją są odpowiednie dla kierowców i sportowców. Filtr fotochromowy stosuje się w okularach przeciwsłonecznych korekcyjnych. 

Czytaj więcej
O czym świadczy spuchnięte oko u dziecka? Leczenie i domowe sposoby na opuchnięte powieki

Spuchnięte oko u dziecka ma wiele przyczyn. Najczęściej obrzęk pojawia się razem z zapaleniem spojówek, jęczmieniem lub mechanicznym podrażnieniem oka. Wówczas mogą mu towarzyszyć inne objawy: zaczerwienienie, łzawienie, pieczenie i światłowstręt. Spuchnięte oczy u dziecka trzeba skonsultować z lekarzem.

Czytaj więcej
Zaćma i jaskra – czym różnią się te dwie choroby oczu?

Zaćma i jaskra to dwie najczęstsze, poważne choroby oczu prowadzące do ślepoty. O ile zaćma dotyczy uszkodzenia jednego elementu oka – soczewki, o tyle jaskra jest kompleksowym, postępującym procesem degeneracji włókien nerwowych odpowiedzialnych za transmisję wrażeń wzrokowych do mózgu.

Czytaj więcej