Choroba Hirschsprunga - przyczyny, objawy, leczenie

Fot: Romolo Tavani / fotolia.com

Choroba Hirschsprunga jest rozwijającym się u płodu, uwarunkowanym genetycznie, schorzeniem jelit. Rodzaj choroby jest uzależniony od płci dziecka. Najczęściej zmiany dotyczą jelita grubego w odcinku esico-prostniczym.

Choroba Hirschsprunga pojawia się bardzo rzadko, w stosunku 1 na 5000 urodzeń, a odpowiedzialna za nią jest wada genetyczna, w wyniku której organizm nie produkuje komórek zwojowych w jelicie. Z powodu braku odpowiedniego unerwienia, trafiający do niego pokarm zalega oraz odkłada się na ściankach. Pierwsze objawy choroby zależą od ciężkości wady, mogą ujawnić się zaraz po urodzeniu lub później.

Choroba może występować pod czterema postaciami, w zależności od zmian oraz lokalizacji. 

  • Pierwsza, najczęstsza, dotyczy odbytnicy i dolnej połowy esicy. Znacznie więcej zapada na nią chłopców. 
  • Druga postać pojawia się w przypadku braku unerwienia odbytnicy i lewej części okrężnicy. 
  • Trzecia odmiana obejmuje całe jelito grube, a także końcówkę jelita cienkiego. 
  • Czwarta, najrzadziej występująca postać i zarazem najcięższa w leczeniu, dotyczy całego jelita grubego oraz cienkiego. Ten rodzaj głównie pojawia się u dziewczynek.

Pacjent może zapaść także na tzw. ultrakrótką odmianę choroby Hirschsprunga. Zaburzenia obejmują wówczas 2 lub 3 cm jelita.

Zobacz także: Choroby jelit - przyczyny i leczenie

Jakie są objawy choroby Hirschsprunga?

Najbardziej rozpoznawalnym symptomem choroby Hischsprunga jest zalegający stolec oraz jego opóźnione oddawanie. Zdrowe dziecko powinno oddać pierwszą smółkę w czasie 24 godzin od narodzin, natomiast u chorych noworodków okres ten może wynieść nawet 48 godzin. Jednak nawet prawidłowo oddany stolec, nie wyklucza obecności choroby Hirschsprunga.

Kolejnym objawem schorzenia są wymioty. Najpierw jest to pozbywanie się treści żołądkowej, a następnie – żółci. W niektórych przypadkach może pojawiać się biegunka naprzemiennie z zaparciami. W sytuacji gdy występuje gorączka, śmierdzące stolce oraz wzdęty brzuch, u pacjenta może rozwijać się martwicze zapalenie jelita. Zdarza się jednak, że jest to wina nieodpowiednich pokarmów w diecie, w tym produktów stałych. Wówczas może pojawić się jeszcze ból brzucha, wstrzymanie stolca czy wymioty. Przy chorobie Hirschsprunga u starszych dzieci występuje brak apetytu i wzdęty brzuch, a zaparcia ustępują tylko po podaniu wlewów. Największym ryzykiem wystąpienia schorzenia objęte są dzieci pochodzenia azjatyckiego. Ponadto u chorych częściej rozpoznaje się wady układu pokarmowego, wady serca czy twarzoczaszki, rozczepienie podniebienia, zespół Downa albo mają co najmniej 1 dodatkowy palec (polidaktylizm).

Leczenie choroby Hirschsprunga

Pierwszym krokiem w rozpoznaniu choroby Hirschsprunga jest przeprowadzanie pogłębionego wywiadu z rodzicami, a także badanie fizykalne. Kolejnym etapem jest badanie przez odbytnicę i wykonanie zdjęcia rentgenowskiego (RTG) jamy brzusznej z kontrastem. Dzięki nim lekarz sprawdza miejsce, długość zmiany, rozdęcie jelit powyżej oraz ewentualne pogrubienie jelita. Dodatkowo, może zostać zlecona manometria odbytnicy i odbytu. Jednak najważniejszym badaniem jest biopsja jelita. Leczenie zależy od rodzaju schorzenia. Jeśli choroba zajęła mały odcinek jelita, można wykonać operację, która polega na wycięciu zmienionej części oraz przywróceniu prawidłowego działania dolnego segmentu układu pokarmowego czasami do pewnego stopnia mogą być skuteczne leki przeczyszczające.

Leczenie operacyjne zależy od stanu chorego ale jest najczęściej jednoetapowe. Klasyczne metody to operacja sposobem Swensona, Duhamela oraz Soavego. W przypadku mniejszych dzieci najczęściej wykonuje się technikę usunięcia bezzwojowego odcina jelita z dostępu przezodbytowego-TEPT.

Metoda Swensona polega ona na usunięciu odcinka jelita, w którym nie występują komórki zwojowe. Zabieg jest wykonywany przez wypreparowanie, a następnie wynicowanie odbytnicy kanałem odbytniczym na zewnątrz. Następnie łączy się unerwione jelito z odbytem za pomocą pojedynczych szwów techniką Soavego. W tym przypadku zdrowe jelito jest przemieszczane przez światło odcinka niemającego komórek zwojowych, dzięki czemu nieczynny fragment jelita jest pomijany. Dodatkowo, usuwana jest błona śluzowa bezzwojowej części okrężnicy. Przez tak utworzony „mankiet” przesuwane jest zdrowe jelito, a zespolenie jest wykonywane na wysokości około 1 cm.

Metoda Duhamela polega ona na stworzeniu zespolenia poprawnie funkcjonującego fragmentu jelita za odbytnicą poprzez ominięcie niedziałającego odcinka. Dalej usuwana jest część bezzwojowa, dzięki czemu koniec jelita można połączyć obok odbytnicy. Istnieje również Metoda Rehbeina, w której najpierw jest usuwany fragment odcinka jelita niewyposażonego w komórki zwojowe z dostępu brzusznego oraz pozostawia się jego krótką część w przestrzeni zaotrzewnowej. Połączenie natomiast jest tworzone w jamie brzusznej staplerem bądź ręcznie. U dzieci zabieg ten może być wykonywany dopiero w wieku 2 lat.

U chorych ze stanem zapalnym przeprowadza się leczenie etapowe. Pierwszy stopień skupia się na wydzieleniu „zastępczego” odbytu (tzw. stomii) i umiejscowieniu go powyżej obszaru nieunerwionego. Wówczas stolec jest wydzielany do specjalnego worka wokół otworu przez powłoki brzuszne. Kolejnym etapem jest operacja przeprowadzana między 3. miesiącem a 1. rokiem życia. W tym czasie jest zespalana zdrowa część jelita z odbytnicą. Ostatni etap polega na odtworzeniu oraz przywróceniu prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Efektem jest skłonność do zaparć lub wydalanie kilku luźnych stolców dziennie. Jednak końcowy szczebel terapii nie może być przeprowadzany u pacjentów mających ciężkie zapalenie jelita lub perforację przewodu pokarmowego albo tych z rozległymi modyfikacjami występującymi w jelicie.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 21.12.2017,
Opublikowano: 02.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej