Chemikalia, które mamy w domu mogą powodować cukrzycę u dzieci?

Thanasis Zovoilis/getty images

Opóźniacze spalania, które są dodawane do mebli, tapicerek kanap, a więc są powszechnie obecne w naszych domach, mogą powodować cukrzycę u dzieci. Dowiedli tego naukowcy z University of California. Wyniki swoich obserwacji opublikowali na łamach ''Scientific Reports''.

W eksperymencie na myszach potomstwo zwierząt wystawionych na działanie tzw. opóźniaczy palenia, chorowało na cukrzycę - donoszą amerykańscy naukowcy z University of California.

Domowe chemikalia a ryzyko cukrzycy u dzieci

Amerykańscy badacze sprawdzili skutki działania polibromowanych difenyloeterów (PBDE) na ciężarne i karmiące myszy oraz ich żeńskie potomstwo. PBDE stosowane jako tzw. opóźniacze palenia, są dodawane do mebli, tapicerek, urządzeń elektronicznych i innych przedmiotów, aby zapobiegać pożarom. Substancje te powiązano już wcześniej z ryzykiem cukrzycy u ludzi.

Praca opisana na łamach "Scientific Reports" wskazuje, że do wywołania choroby może wystarczyć ekspozycja samych matek.

- Myszy miały kontakt z PBDE, kiedy przebywały w łonie matki oraz jako młode pijące matczyne mleko - mówi kierująca pracami Elena Kozlova. - Co ważne, w dorosłości, długo po wystawieniu na działanie chemikaliów, żeńskie potomstwo zachorowało na cukrzycę - dodaje.

Jak tłumaczą naukowcy, PBDE stosunkowo łatwo uwalniają się do powietrza, którym ludzie oddychają. Są więc obecne w domach, samochodach czy samolotach.

- PBDE są w domu wszędzie. Nie da się ich całkowicie uniknąć - podkreśla dr Margarita Curras-Collazo współautorka publikacji.

- Chociaż produkcja i import najgroźniejszych PBDE zostały zakazane w USA, nieodpowiedni recykling zawierających je produktów powoduje wycieki PBDE do wód, gleby i powietrza. W rezultacie naukowcy nadal znajdują je w ludzkiej krwi, tkance tłuszczowej, tkankach płodów oraz mleku matek na całym świecie - alarmuje badaczka.

Domowe chemikalia powodują cukrzycę. Jakie objawy daje choroba?

Naukowcy twierdzą, że przeprowadzili pierwsze badanie sprawdzające wszystkie typowe objawy cukrzycy u potomstwa myszy wystawionych na działanie PBDE. Co istotne, zarówno w czasie ciąży jak i karmienia, myszy były wystawione na działanie tych substancji w niskich stężeniach w porównaniu do przeciętnej ekspozycji ludzi.

U samic z następnego pokolenia pojawiła się nietolerancja glukozy, wysoki poziom glukozy na czczo, oporność na insulinę i niski poziom insuliny w krwi. To są główne cechy cukrzycy. Co więcej, u potomstwa naukowcy wykryli wysoki poziom endokannabinoidów w wątrobie. To cząsteczki powiązane z apetytem, metabolizmem i otyłością. U matek także, do pewnego stopnia pojawiła się nietolerancja glukozy, ale nie były one tak bardzo dotknięte zaburzeniem, jak ich młode.

- Nasze wyniki sugerują, że obecne w środowisku chemikalia, takie jak PBDE mogą zostać przekazane z matek do potomstwa i ekspozycja na nie we wczesnym okresie rozwoju jest szkodliwa dla zdrowia - ostrzega dr Curras-Collazo

Opóźniacze spalania powodują cukrzycę u dzieci. Jak temu zapobiec?

- Musimy wiedzieć, czy ludzkie dzieci wystawione na działanie PBDE przed i po urodzeniu zachorują w dorosłości na cukrzycę - podkreśla Kozlova.

W międzyczasie badacze sugerują ograniczenia kontaktu z PBDE z pomocą mycia rąk przed jedzeniem, częstego odkurzania oraz kupowania mebli i innych produktów, które ich nie zawierają. Mówią też o potrzebie odpowiedniej edukacji matek na temat środowiskowych zagrożeń wpływających na ich nienarodzone oraz karmione mlekiem dzieci.

- Wierzymy, że korzyści, jakie dzieci odnoszą z dostawania mleka matki dalece przeważają ryzyko przekazania im PBDE. Nie zalecamy ograniczania karmienia piersią. Jednak starajmy się chronić mleko matki i nasze ciała przed szkodliwymi domowymi chemikaliami - mówi dr Curras-Collazo.

źródło: PAP

Zobacz film: Cukrzyca typu I i II. Na czym polega i jakie są jej objawy?

źródło:x-news

Data aktualizacji: 13.11.2020,
Opublikowano: 13.11.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej