Celiakia u dzieci – objawy, diagnostyka, leczenie i powikłania

Fot. kicsiicsi / Getty Images

Objawy celiakii u dzieci mogą obejmować bóle brzucha, biegunki, jak i objawy niezwiązane z przewodem pokarmowym, jak np. anemię czy złamania patologiczne kości. Rozpoznanie może być wysunięte w każdym wieku, choć im wcześniejsza diagnostyka, tym mniej powikłań tego zaburzenia.

Celiakia określana jest inaczej jako glutenozależna choroba trzewna. Kiedy została wykryta i sprecyzowane zostały jej kryteria diagnostyczne, kojarzono ją wyłącznie jako chorobę wieku dziecięcego. Tymczasem może ona ujawnić się w każdym wieku. Polega na nietolerancji glutenu i występowaniu swoistych przeciwciał. Celiakia u dzieci i u dorosłych jest rozpoznaniem obligującym do stosowania specjalistycznej diety eliminacyjnej do końca życia. W przeciwnym wypadku pojawiają się objawy i powikłania choroby. Niejednokrotnie zdarza się, że celiakia u dzieci współistnieje z innymi chorobami o podłożu autoimmunologicznym, czyli np. cukrzycą typu 1, autoimmunologiczną chorobą wątroby czy tarczycy.

Celiakia u dzieci – co to jest?

Celiakia jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym. Inna nazwa to glutenozależna choroba trzewna. Objawy choroby są zależne od przyjmowania glutenu. Jest to białko obecne w nasionach zbóż, jak pszenica, żyto i jęczmień. Konkretnie jest to kilka białek wchodzących w skład tych zbóż, w tym:

  • gliadyna,
  • hordenina,
  • serkalina.

Przymiotnik „autoimmunologiczna” oznacza, że organizm produkuje swoiste przeciwciała, co w efekcie doprowadza do zaniku kosmków błony śluzowej jelita cienkiego. Celiakia jest chorobą pojawiających się u osób predysponowanych genetycznie do chorób autoimmunologicznych. Zdania naukowców są podzielone co do tego, czy można zredukować ryzyko wystąpienia celiakii u dziecka poprzez zachowanie właściwego czasu wprowadzenia glutenu do jego diety. Większość stanowisk utrzymuje, że nie powinno się wprowadzić glutenu przed 4. miesiącem życia ani później niż po 7. miesiącu życia. Granice te podlegają jednak stałym dyskusjom.

Czy glutenu trzeba się bać? Odpowiedź znajdziecie na filmie poniżej:

Zobacz film: Co to jest gluten? Źródło: 36,6

Objawy celiakii u dzieci

Objawy celiakii różnią się osobniczo. Zalicza się tu objawy typowo obejmujące przewód pokarmowy, jak również objawy skórne, kostno-stawowe czy inne objawy niezwiązane z jelitami. Mimo wszystko dominujące, szczególnie u dzieci, są objawy nakierowujące diagnostykę na patologię przewodu pokarmowego. Choroba może rozwijać się powoli lub mieć ostry przebieg o nagłym początku. Czasami przez wiele lat choroba nie daje objawów bądź są one bardzo dyskretne. Objawy, które powinny nakierować lekarza na podjęcie diagnostyki w kierunku celiakii u dziecka, to:

  • niski wzrost,
  • brak przyrostu masy ciała,
  • nawracająca biegunka lub biegunka przewlekła,
  • częste dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego w postaci wymiotów czy nudności,
  • bóle i wzdęcia brzucha,
  • bolesne skurcze brzucha,
  • opóźnienie dojrzewania,
  • złamania patologiczne przez spadek gęstości mineralnej kości,
  • niedobór żelaza i anemia,
  • brak miesiączki u dziewczynek,
  • zaburzenia dojrzewania,
  • objawy niedoborów pokarmowych.
Skąd się bierze celiakia u dzieci? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

    Zobacz film: Celiakia - objawy choroby u dzieci. Źródło: Dzień Dobry TVN.

    Jak rozpoznać celiakię u dziecka?

    Aby rozpoznać celiakię i wdrożyć dietę eliminacyjną, konieczne jest wykonanie szeregu badań. Należy mieć również na uwadze to, że jeśli dziecko nie spożywa glutenu, nie ma objawów chorobowych. Nie można jednak podejmować diagnostyki po długotrwałej eliminacji glutenu z diety. Badania serologiczne obejmują oznaczenie swoistych przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej w klasie IgA. U dzieci z niedoborami przeciwciał klasy IgA oznacza się przeciwciała w klasie IgG. Jeśli objawy sugerują celiakię, jednak wyniki przeciwciał są ujemne, oznacza się przeciwciała przeciwko deaminowanej gliadynie. Można wykonać również badanie przeciwciał przeciwko endomysium mięśni gładkich. Nie zawsze jednak rozpoznanie jest możliwe wyłącznie na podstawie oznaczenia przeciwciał. Konieczne bywa wykonanie biopsji jelita cienkiego i badań genetycznych celem wykrycia antygenów zgodności tkankowej (struktur rozpoznawanych przez układ odpornościowy) HLA DQ2/DQ8.

    Dostępne są również szybkie testy przesiewowe pozwalające na oznaczenie przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej w klasie IgA. Krew do badania pobiera się przez nakłucie palca, a wynik odczytywany jest już po kilku minutach. Taki test można wykonać samodzielnie domu. Bez względu na to, czy wynik testu jest ujemny czy dodatni, wymaga on potwierdzenia w innych badaniach diagnostycznych. Ogromną wagę przypisuje się badaniu wycinka z jelita cienkiego.

    Po wprowadzeniu diety bezglutenowej możliwa jest eliminacja objawów klinicznych. By jednak struktury kosmków jelitowych nie ulegały dalszym uszkodzeniom, a objawy nie nawracały, konieczne jest utrzymanie bezglutenowej diety przez resztę życia.

    Gdzie nie ma glutenu? Oto produkty wolne od niego:

    Zobacz film: Produkty wolne od glutenu. Źródło: Wiem, co jem

    Leczenie celiakii u dzieci

    Leczenie celiakii u dzieci, jak również u dorosłych opiera się przede wszystkim na eliminowaniu glutenu z diety. Mimo iż gluten wchodzi w skład trzech zbóż (pszenica, jęczmień i żyto), konieczne jest wyeliminowanie również owsa, ponieważ może on być zanieczyszczony innymi zbożami. Dieta opiera się więc na produktach bezglutenowych, zawierających mniej niż 20 mg/kg glutenu. Konieczna jest również suplementacja makro- i mikroelementów, jak witamina B12, żelazo i kwas foliowy.

    Data aktualizacji: 07.02.2019,
    Opublikowano: 12.11.2018 r.

    Polecamy

    Komentarze (0)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany
    Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

    Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

    Czytaj więcej
    Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

    Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

    Czytaj więcej
    Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

    Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

    Czytaj więcej
    Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

    Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

    Czytaj więcej
    Na czym polega stomatologia estetyczna?

    Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

    Czytaj więcej
    Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

    Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

    Czytaj więcej
    Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

    Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

    Czytaj więcej
    Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

    Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

    Czytaj więcej
    Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

    SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

    Czytaj więcej
    Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

    Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

    Czytaj więcej