Cała prawda o lodach – fakty i mity

mat. prasowe 

Lody śmietankowe, czekoladowe, owocowe, lody na patyku, amerykańskie, lodowe rożki… Te zmrożone łakocie mogą przywodzić na myśl letnie dni, beztroski urlop, poobiedni deser lub słodkie umilenie dnia. 

Czy jednak można pozwolić sobie na porcję lodów, będąc na diecie? Jakie lody wybierać? Postaramy się odpowiedzieć na te pytania.

Lody „bez kalorii” – czy ujemne kalorie istnieją?

Wokół jedzenia lodów narosło sporo teorii, w których twórcy próbowali doszukać się niezwykłych właściwości lodów lub usprawiedliwić swoje lodowe łakomstwo (niemające oczywiście nic wspólnego z zasadami zdrowego odżywiania). Które z nich są prawdą, a które tylko rozpowszechnionym mitem? Sprawdźmy.

MIT! Lody mają ujemne kalorie.

Być może spotkałeś się z teorią, że niektóre produkty spożywcze, w tym lody, zawierają „ujemne kalorie”. Jej zwolennicy twierdzą, że ilość energii potrzebna na ogrzanie lodów przez nasz organizm jest większa niż ta, której dostarczysz sobie, jedząc ulubione lody czekoladowe, owocowe lub śmietankowe. Mogłoby to oznaczać, że możesz jeść lody bez żadnych ograniczeń i o każdej porze dnia, a jednocześnie tracić na wadze. Brzmi pięknie, prawda? Niestety, teraz musimy Cię rozczarować – ta teoria nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, dlatego czas włożyć ją między bajki. Należy pamiętać o tym, że lody zaliczane są do grupy słodkich przekąsek uwzględniających w swoim składzie m. in. śmietankę, cukier, tłuszcz oraz inne składniki, które mają określoną wartość energetyczną, a więc dostarczają nam kalorii. Właśnie dlatego warto uważnie sprawdzać etykiety produktów, które są podstawowymi źródłami informacji o ich składzie oraz o dostarczanych wartościach odżywczych.

mat. prasowe 

MIT! Lody czekoladowe są bardziej kaloryczne od śmietankowych.

Określanie kaloryczności według smaku lodów nie ma większego sensu. Wszystko bowiem zależy od ich składu. Lody czekoladowe mogą mieć mniej kalorii niż lody śmietankowe tej samej marki i na odwrót. Chcesz mieć pewność? Porównaj tabele wartości odżywczych na opakowaniach! Czytając i porównując etykiety produktów spożywczych możesz dokonywać świadomych wyborów żywieniowych już przy sklepowej półce.

Lody – jak wypadają na tle innych słodyczy?

100 g lodów śmietankowych ma ok. 135 kcal, a czekoladowych – ok. 128 kcal . Tymczasem czekolada mleczna w 100 g dostarcza 549 kcal, a tradycyjny pączek – 376 kcal. Każdy dodatek czekolady, słodkiej polewy czy bitej śmietany zwiększa kaloryczność lodów.

Nie zapominajmy, że w sklepach dostępne są też orzeźwiające sorbety, czyli lody bez mleka, których receptura bazuje m. in. na owocach, sokach oraz przecierach owocowych. W zależności od składu, w tym od zawartości cukrów, mogą one mieć niższy udział energii niż lody na bazie śmietanki i mleka. Dla przykładu 100 g sorbetu truskawkowego Marletto ma 105 kcal.

Lody sorbetowe – dlaczego warto je wybierać?

Lody sorbetowe to smakowity i orzeźwiający, zmrożony deser na bazie owoców i wody, który jest dobrą alternatywą dla „tradycyjnych” lodów śmietankowych, również dla osób z nietolerancją laktozy lub alergią na białka mleka. Mają one zupełnie inną konsystencję – lżejszą, puszystą i mniej kremową, lecz nadal umożliwiającą formowanie zgrabnych kulek. Z tego względu będą też miłą odmianą i przełamaniem lodowej rutyny dla wielbicieli aksamitnych lodów na bazie mleka lub śmietanki.

mat. prasowe 

Receptura sorbetów opiera się m.in. na owocach w postaci np. przecierów i soków. To one odpowiadają za orzeźwiający, a nawet lekko kwaskowaty smak i przyjemne uczucie odświeżenia po zjedzeniu zmrożonego sorbetu w upalny dzień.

Choć do większości owocowych sorbetów dodaje się cukier, to w sklepach znajdziemy też lody sorbetowe zawierające wyłącznie naturalnie występujące cukry. Składają się one w 100% z owoców i to z nich pochodzi słodycz takich łakoci.

Poznaj orzeźwiające lody sorbetowe: Lody bez mleka i dodatku cukru, czyli sorbety owocowe Marletto>>

Mimo wszystkich tych zalet należy pamiętać, że również w przypadku lodów sorbetowych trzeba zachować umiar. Okazjonalne zjedzenie porcji zimnego deseru może urozmaicić nasz jadłospis, który jednak powinien opierać się na zdrowych i wartościowych produktach spożywczych: warzywach, owocach, nasionach roślin strączkowych czy orzechach. Przy dobrze zbilansowanej diecie i regularnej aktywności fizycznej nie ma konieczności zupełnego eliminowania słodkich, lodowych przekąsek. Trzeba jednak spożywać je z rozwagą, w rozsądnych ilościach.

Lody śmietankowe – czy możesz sobie na nie pozwolić na diecie?

Do tej pory skupialiśmy się na sorbetach. Warto pamiętać, że są też fani śmietankowych lodów słony karmel, czekoladowych i amerykańskich o słodkim smaku i kremowej konsystencji, którzy niekoniecznie gustują w owocowych, odświeżających smakach. Takie lody, w zależności od składu, mogą mieć więcej kalorii. Czy z tego powodu osoby będące na diecie powinny je całkiem wyeliminować?

mat. prasowe 

Mimo że receptura takich lodów opiera się m.in. na śmietance i mleku, to nawet osoby na diecie, które liczą każdą kalorię, będą mogły sobie na nie od czasu do czasu pozwolić. W ich przypadku ważne będzie wspomniane wcześniej wnikliwe przestudiowanie składu i wartości odżywczych znajdujących się na opakowaniu konkretnych lodów, które pozwoli podjąć odpowiednie decyzje żywieniowe.

Wybierając lody śmietankowe warto zwrócić uwagę na:

  • recepturę – czy w składzie znajduje się m. in. mleko i śmietanka,
  • obecność aromatów – wybierajmy produkty zawierające tylko naturalne aromaty,
  • obecność barwników – unikajmy takich dodatków, wybierajmy propozycje, w których zastosowano np. żywność barwiącą,
  • wykorzystanie w recepturze jaj od kur z chowu ściółkowego lub z wolnego wybiegu,
  • zawartość wyśmienitych, naturalnych dodatków, które podkreślają smak lodów, np. wiórków kokosowych, orzechów i past orzechowych, różnych rodzajów czekolady (np. belgijskiej), sosów i przecierów owocowych, kawałków ciasteczek,
  • procentową zawartość owoców, naturalnych przecierów i soków – w przypadku sorbetów i lodów o smaku owocowym.

Poznaj: Lody familijne w pudełku – pyszny deser dla całej rodziny >>

Zdecydowanie nie namawiamy do jedzenia lodów śmietankowych po każdym posiłku lub zjadania na raz całych familijnych lodów w pudełku po stresującym dniu w pracy. Jeśli jednak na co dzień trzymasz się zasad zdrowego żywienia i dbasz o dobrze zbilansowaną dietę to porcja lodów raz na jakiś czas raczej nie będzie dla Ciebie przeszkodą. Jeśli więc lubisz umilać sobie niedzielny poobiedni spacer lodem na patyku, w czekoladowej polewie, to Twoim największym zmartwieniem powinno być: słony karmel w potrójnej polewie czy połączenie migdałów i białej czekolady? Nie możesz się zdecydować? Pomożemy Ci! 

Poznaj wszystkie smaki lodów na patyku Marletto.

Data aktualizacji: 25.08.2022,
Opublikowano: 23.08.2022 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej