Cała prawda na temat słodzików – co musisz o nich wiedzieć?

mat. prasowe

Słodziki w produkcji żywności wykorzystuje się od wielu lat. Niektóre z nich, tak jak aspartam, towarzyszą nam już ponad dwie dekady! A mimo to nadal nierzadko obawiamy się o szkodliwość ich stosowania lub skutki uboczne. Czy słusznie? Czy warto unikać ich jak ognia, gdy liczba osób otyłych i z nadwagą gwałtownie wzrasta? A może warto wybierać te naturalne, zamiast tych syntetycznych? Co na ten temat mówią badania?

Wzrost występowania otyłości i chorób dietozależnych

Ostatnie lata to gwałtowny wzrost częstości występowania otyłości i chorób dietozależnych, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia czy wybrane typy nowotworów. I wbrew pozorom nie dotyczy to tylko mieszkańców USA. Te problemy stanowią obecnie wyzwanie także dla Europy, w tym Polski, w której już 6 na 10 dorosłych ma nadmierną masę ciała [1].

XXI wiek stawia przed nami wiele wyzwań! Obecny kanon piękna to szczupła i zgrabna sylwetka. Jak jednak znaleźć czas na trening czy gotowanie dietetycznych dań, kiedy na co dzień mamy mnóstwo obowiązków - praca, dom, rodzina… Powstaje zatem pytanie - jak walczyć z nadmierną masą ciała? Czy to właśnie słodziki mogą być lekiem na całe zło?

Słodziki - czym są i czy warto je stosować?

Słodziki to jedne z wielu dodatków do żywności. Dodawane są do produktów spożywczych w celu nadania im słodkiego smaku [2]. Nierzadko jednak słyszymy, że z ich stosowanie jest rakotwórcze, powoduje skutki uboczne lub jest szkodliwe. Czy to prawda?

Okazuje się, że nie! Jak wskazują specjaliści z Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, stosowanie substancji słodzących w żywności jest całkowicie bezpieczne [3]. Co więcej, warto pamiętać, że słodziki pozwalają na wyprodukowanie żywności o niższej zawartości cukrów prostych, czyli po prostu mniej kalorycznej. Produkty ze słodzikami, zamiast cukru, to także ochrona naszych zębów przed próchnicą, a także lepsza kontrola glikemii u cukrzyków [4].

W związku z tym żywność ze słodzikami jest rekomendowana dla osób z nadmierną masą ciała, czyli z nadwagą i otyłością. Jak wskazują eksperci, taka zmiana w diecie jest polecana, ale nie może być jedyna! Wprowadzenie słodzików do jadłospisu może pomóc, ale takie działanie musi także być uzupełnione poprzez zmianę zwyczajowej diety i stylu życia [3].

Słodziki syntetyczne i naturalne – które wybrać?

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele substancji słodzących. Które jednak wybrać? Syntetyczne czy naturalne? Jakie są pomiędzy nimi różnice? Czy obydwa rodzaje są tak samo bezpieczne? A może powinniśmy obawiać się o ich szkodliwość?

Jeśli lubimy dosładzać, warto zapoznać się z listą dostępnych substancji słodzących. Do najczęściej stosowanych słodzików syntetycznych należy aspartam, który nie dostarcza kalorii. Dzięki temu pozwala na wyprodukowanie żywności niskokalorycznej - dietetycznej. Aspartam, podobnie jak i inne słodziki syntetyczne, charakteryzuje się bardzo wysoką słodkością (znacznie większą od cukru), a jego dodawanie do żywności jest limitowane. Oznacza to, że producent musi dostosować dawkę dodanego słodzika do przepisów europejskich [5].

Nieco inaczej jest w przypadku słodzików naturalnych. Do tej grupy należy na przykład ksylitol lub erytrytol. One występują naturalnie w przyrodzie i charakteryzują się słodkością podobną do cukru. Nie są jednak bezkaloryczne, na każdy 1g słodzika dostarczają 2,4 kcal, a do produktów spożywczych dodawane są zgodnie z uznaniem producenta - to on decyduje, ile chce ich dodać [5].

Słodziki a cukier

Pozostaje zatem pytanie - czy słodziki są lepsze od cukru? W końcu nie dostarczają kalorii lub dostarczają ich mniej, a ich stosowanie, jak wykazano w badaniach, jest bezpieczne

Niestety na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. W naszej codziennej diecie warto pamiętać, że umiarkowanie i różnorodność jest kluczem do sukcesu! Zatem ani nadmierne objadanie się słodzikami, ani cukrem, nie będzie zdrowe. Na co dzień postaw na świeże i nieprzetworzone owoce oraz warzywa. Niech to one będą podstawą twojej diety! A posiłki i napoje z dodatkiem cukru lub słodzików, jedynie jej uzupełnieniem.

Aspartam - czy ten słodzik jest kontrowersyjny?

Jednym z najbardziej popularnych słodzików jest aspartam. W produkcji żywności stosuje się go już od ponad dwóch dekad, a mimo to jego stosowanie nadal budzi szereg obaw. Jakie mamy wątpliwości? Czy badania potwierdzają szkodliwość i skutki uboczne aspartamu?

  • Aspartam - szkodliwość i skutki uboczne

Wielu z nas obawia się, że być może stosowanie aspartamu jest dla nas szkodliwe. Jak jednak wskazują badania, stosowanie tego słodzika jest bezpieczne! Analiza kilkuset badań i raportów naukowych wykonana przez Europejski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności pozwoliła na stwierdzenie, że aspartam spożywany w rekomendowanych dawkach (tzn. maksymalnie 40mg/kg masy ciała na dzień) jest bezpieczny i nie powoduje skutków ubocznych [6].

  • Aspartam - rakotwórczość

I tu ponownie, analiza zebranych danych potwierdza brak szkodliwości stosowania aspartamu [6]. Zdanie to podziela także National Cancer Institute (Narodowy Instytut Raka, USA), który stwierdził, że nie ma zależności pomiędzy częstością występowania nowotworów a spożywaniem aspartamu, jako słodzika [7].

Aspartam a cukrzyca i insulinooporność

Jednym z wielu wyzwań, jakie stoją przed osobami chorymi na cukrzycę, jest kontrola glikemii. Wymaga ona nie tylko ścisłej współpracy pacjenta z lekarzem, ale także i z dietetykiem. W związku z tym, jednym z pomocnych narzędzi może być także włączenie słodzików do diety osób, które powinny kontrolować poziom glukozy we krwi. Mowa tu nie tylko o cukrzykach, ale także o osobach, które z powodu innych chorób np. zespołu policystycznych jajników czy choroby Hashimoto mają insulinooporność, czyli zaburzoną tolerancję glukozy.

U tych osób, a także w przypadku nadmiernej masy ciała, eksperci z Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego polecają włączenie słodzików do diety, jako jednego z elementów modyfikacji stylu życia [3].

W jakich produktach znajdziemy substancje słodzące?

Słodziki pozwalają na produkcję żywności o obniżonej kaloryczności. Produkty, w jakich znajdziemy aspartam i inne to np. [8]:

  • napoje bezalkoholowe;
  • napoje mleczne;
  • gumy do żucia;
  • lody;
  • dżemy i inne smarowidła;
  • desery i wyroby czekoladowe.

Gdzie jeszcze możemy spotkać substancje słodzące? Jak wskazuje przegląd rynku najpopularniejsze słodziki, np. aspartam znajdziemy także w produktach należących do grupy żywności dietetycznej czy przeznaczonej dla cukrzyków.

Zatem, czy warto się obawiać słodzików? Okazuje się, że nie [4]! Dzięki temu, że pozwalają one wyprodukować żywność mniej kaloryczną, mogą być sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki i odchudzania. Będzie to jednak ważne nie tylko ze względu na masę ciała, ale także i nasz stan zdrowia. Włączając słodziki do swojej diety, należy jednak pamiętać, aby robić to z umiarem. Dodatki te nie zastąpią także zdrowej diety i regularnych ćwiczeń fizycznych, które stanowią podstawowe filary zdrowego stylu życia.

Bibliografia:

    1. Narodowy Fundusz Zdrowia. Otyłość – choroba wagi ciężkiej. Aktualności. Dostęp online 22.05.2019.
      2. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dn. 16.12.2008.
        3. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w sprawie stosowania niskokalorycznych substancji słodzących. Diabetologia Kliniczna 2013:2: A63 – A64:5.
          4. A. Wasik. Syntetyczne słodziki-czy powinniśmy się ich bać? Nie boimy się chemii : materiały konferencyjne, Gdańsk, 5 czerwca 2012.
            5. E. Wierzbicka. „Słodziki” - aspekty żywieniowe i zdrowotne. Wszechnica żywieniowa SGGW 2014.
              6. EFSA. Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame (E 951) as a food additive. European Food Safety Authority 2013.
                7. NIH. Artificial Sweeteners and Cancer. National Cancer Institute, 2016.
                  8. B. Sekalska i wsp. Zawartość sztucznych substancji słodzących-aspartamu, acesulfamu-K i sacharynianu sodu w napojach dietetycznych. Żywność Nauka Technologia Jakość; 2007.
                    Data aktualizacji: 23.06.2020,
                    Opublikowano: 23.06.2020 r.

                    Polecamy

                    Komentarze (0)

                    Trwa dodawanie...
                    Komentarz dodany!
                    Komentarz nie mógł zostać dodany
                    Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

                    Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

                    Czytaj więcej
                    Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

                    Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

                    Czytaj więcej
                    Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

                    Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

                    Czytaj więcej
                    Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

                    Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

                    Czytaj więcej
                    Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

                    Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

                    Czytaj więcej
                    O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

                    Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

                    Czytaj więcej
                    Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

                    Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

                    Czytaj więcej
                    Aronia — superfood na wsparcie odporności 

                    Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

                    Czytaj więcej
                    To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

                    Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

                    Czytaj więcej
                    Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

                    Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

                    Czytaj więcej