Bubble tea - przepis na herbatę bąbelkową

Fot. tashka2000 / Getty Images

Bubble tea, czyli bąbelkowa herbata, to napój z kulkami z tapioki. Czy bubble tea jest zdrowa? Jak zrobić bąbelkową herbatę? Zobaczcie przepis.

Bąbelkowa herbata - trochę historii

Bubble tea została stworzona na Tajwanie. Ciepły napar z herbaty został tam urozmaicony mlekiem, kulkami tapioki (z korzenia manioku) oraz kostkami lodu. Pierwotna nazwa to pearl milk tea, ponieważ herbata zabarwiona była dość mocno mlekiem.

Bąbelkowa herbata - czy jest zdrowa?

Tak, ale pod warunkiem, że będzie przygotowywana z dobrej jakości składników. Uwaga na bubble tea z proszku, którą możemy kupić zarówno w sklepach, jak i herbaciarniach czy kawiarniach.

Oryginalna bąbelkowa herbata parzona jest z liści herbaty czarnej, oolong lub zielonej. Jak prawidłowo parzyć różne rodzaje herbat? Dowiecie się tego z filmu poniżej:

Zobacz film: Parzenie herbaty - jak zaparzyć herbatę czarną, zieloną, czerwoną i białą? Źródło: 36,6

Herbata czarna - właściwości

Czarna herbata zawiera taninę, która pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Pomaga przy zatruciach, ułatwia trawienie posiłków, a także pozytywnie wpływa na układ krwionośny i serce działając przeciwmiażdżycowo, rozszerzając naczynia krwionośne oraz obniżając ciśnienie.

Herbata zielona - właściwości

Zielona herbata ma najwięcej zdrowotnych właściwości spośród herbat. Działa przeciwmiażdżycowo dzięki dużej zawartości antyoksydantów. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, ułatwia zwalczanie stanów zapalnych w organizmie, pomaga zapobiegać chorobom neurologicznym, takim jak choroba Parkinsona lub Alzheimera. Zielona herbata obniża ciśnienie tętnicze krwi i zawiera bardzo dużo polifenoli.

Więcej: Zielona herbata – właściwości odchudzające i inne. Parzenie herbaty

Niebieska herbata oolong - właściwości

To właśnie z tego rodzaju herbaty najczęściej parzona jest oryginalna bubble tea. Oolong łączy właściwości herbaty zielonej i czarnej, a wyróżnia niebieski kolor i intensywny aromat. Właściwości zdrowotne herbaty oolong wynikają z dużej ilości zawartych w niej substancji przeciwutleniających, tzw. katechin. Dodatkowo pomaga przyspieszyć przemianę materii, obniżyć poziom złego cholesterolu, poprawia odporność organizmu i niweluje działanie wolnych rodników.

Więcej: Niebieska herbata oolong – jakie ma właściwości?

Kulki tapioki w bubble tea

Tapioka jest rodzajem skrobi, który otrzymywany jest z manioku.Składa się z dobrze przyswajalnych węglowodanów i śladowych ilości białka. Pozbawiona jest glutenu i nie powoduje reakcji alergicznych.

Kulki tapioki można kupić w sklepach z żywością azjatycką oraz w sklepach internetowych. Ich koszt to około 10 zł za 250 gramów.

Bubble tea - przepis na klasyczną bąbelkową herbatę

  • 1/4 szklanki kulek tapioki i 2 szklanki wody na jej ugotowanie, 
  • 125 ml mleka, 
  • dobra herbata, 
  • 2 łyżki miodu.

Kulki tapioki wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 15 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Odstawiamy je na kolejne 15 minut, a następnie odcedzamy. 

Należy zaparzyć dobrą herbatę (zieloną czarną lub oolong) zgodnie z zasadami jej parzenia i pozostawić do ostygnięcia. Następnie do szklanek wsypujemy kulki tapioki, herbatę łączymy z mlekiem i miodem i zalewamy kulki. Można dodać kostki lodu.

Owocowa bubble tea - jak zrobić?

Owocową bubble tea możemy przygotować poprzez dołączenie do zawartości napoju owoców - np. brzoskwiń, truskawek, malin, soku owocowego dodanego zamiast mleka lub zaparzenia herbaty owocowej zamiast klasycznej czarnej. 

Przepis na owocową bubble tea:

  • 1/4 szklanki kulek tapioki i 2 szklanki wody na jej ugotowanie, 
  • dowolne owoce, 
  • 2 torebki zielonej herbaty, 
  • sok owocowy, 
  • kilka kostek lodu.

Postępujemy dokładnie tak samo, jak w przepisie powyżej - tj. gotujemy tapiokę, parzymy herbatę, czekamy aż składniki ostygną.

Zalewamy kulki tapioki i kawałki owoców herbatą do 2/3 wysokości szklanki, a następnie uzupełniamy to sokiem owocowym. 

Data aktualizacji: 06.06.2019,
Opublikowano: 06.06.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej