Ból brzucha po jedzeniu – przyczyny, o czym świadczy i jak się go pozbyć

Fot: Andrey Popov / stock.adobe.com

Ból brzucha po jedzeniu to przypadłość, która dotyka wiele osób. Najczęściej świadczy o niestrawności, lecz przyczynami mogą być także choroby przewodu pokarmowego: refluks żołądka, choroba wrzodowa, zatrucie, nietolerancja pokarmowa, zespół jelita drażliwego oraz choroby pęcherzyka żółciowego.

Ból brzucha po jedzeniu może pojawić się u dzieci oraz dorosłych niezależnie od wieku. Ze względu na stosunkowo dużą liczbę przyczyn, ból brzucha często sprawia trudności diagnostyczne lekarzom. Jednak ich zdaniem w większości przypadków ból brzucha po jedzeniu, zarówno z prawej, jak i lewej strony, jest spowodowany błędem dietetycznym: niestrawnością, zatruciem lub przejedzeniem. Nieco rzadziej przyczynami bólu brzucha są schorzenia układu trawiennego. Dolegliwości często towarzyszy uczucie wzdęcia, a także gniecenia i ciężkości w brzuchu.

Ból brzucha a niestrawność – duży i wzdęty brzuch po jedzeniu

Jedną z najczęstszych przyczyn bólu brzucha po jedzeniu jest niestrawność, zwana także dyspepsją. Jest to zespół objawów, które występują w trakcie lub po zjedzeniu posiłków. Wśród objawów wyróżnia się m.in. uczucie pełności w nadbrzuszu, pieczenie w górnej części brzucha i wzdęcia. Niestrawność występuje stosunkowo często i może zostać wywołana wieloma chorobami: stanami zapalnymi dróg żółciowych, trzustki, wątroby, chorobą refluksową przełyku (GERD), chorobą wrzodową żołądka oraz dwunastnicy, infekcjami wirusowymi, a nawet nowotworami przełyku oraz żołądka.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Najczęściej lekarze diagnozują dyspepsję czynnościową, niemającą podłoża w żadnej chorobie organicznej. Ten rodzaj niestrawności polega jednak na długotrwałym (minimum 3 miesiące) utrzymywaniu przynajmniej jednego z objawów: bólu lub pieczenia w nadbrzuszu, uczucia pełności po jedzeniu oraz stosunkowo wczesnego uczucia sytości. U osób ze zdiagnozowaną niestrawnością w celu wykluczenia choroby organicznej jako przyczyny dolegliwości wykonuje się gastroskopię i badanie ultrasonograficzne (USG) jamy brzusznej. W przypadku leczenia niestrawności i wynikającego z niej bólu brzucha zaleca się stosowanie właściwej diety, polegającej na ograniczeniu spożywania pokarmów, które wywołują ból brzucha i inne dolegliwości. Najczęściej są to ciężkostrawne, tłuste, smażone i pikantne potrawy. Ponadto osoby skarżące się na ból brzucha po jedzeniu powinny zrezygnować z palenia tytoniu oraz picia alkoholu, ponieważ są to czynności nasilające dolegliwości oraz niestrawność. W kuracji pomocne mogą okazać się także herbatki ziołowe, siemię lniane, a do leczenia farmakologicznego lekarze najczęściej polecają zażywanie inhibitorów pompy protonowej (zmniejszają refluks, wydzielanie kwasu żołądkowego), a także leki rozkurczowe i przyspieszające perystaltykę jelit.

Ból brzucha po jedzeniu jako objaw zespołu jelita drażliwego

Jedną z chorobowych przyczyn bólu brzucha po jedzeniu jest zespół jelita drażliwego. To przewlekła choroba, której jednoznaczne przyczyny nie zostały poznane. rozwój przypuszcza się, ze za jej rozwój są odpowiedzialne zaburzenia bakteryjnej flory jelitowej, brak aktywności fizycznej, a także przewlekły stres prowadzący do zaburzeń pracy przewodu pokarmowego lub zaburzeń układu nerwowego. Osoby chore na zespół jelita drażliwego najczęściej narzekają na bóle brzucha po posiłku, a także nawracające bóle brzucha bez konkretnej przyczyny, wzdęcia, wymioty, nudności, zaburzenia rytmu wypróżniania objawiające się biegunką lub zaparciami, a także zmęczenie, ból głowy oraz zgagę. W przebiegu zespołu jelita drażliwego ból po jedzeniu może dotyczyć zarówno lewej, jak i prawej strony brzucha. Brzuch osoby chorej może wydawać się także nienaturalnie duży. W leczeniu zespołu jelita drażliwego lekarze zalecają najczęściej stosowanie urozmaiconej diety, bogatej w błonnik i opierającej się na regularnych, ale niewielkich porcjach. Ponadto prowadzi się objawowe leczenie farmakologiczne oraz psychoterapię. Aby złagodzić bóle brzucha po jedzeniu, lekarze najczęściej sugerują leki rozkurczowe zawierające hioscynę, a także bromek oksyfenonium.

Zatrucie pokarmowe a ból brzucha po jedzeniu

Do stosunkowo częstych przyczyn bólu po jedzeniu zalicza się zatrucia pokarmowe. Wynikają ze spożycia toksyn lub drobnoustrojów wraz z pokarmem. Zatrucia pokarmowe można rozpoznać m.in. za sprawą bardzo krótkiego odstępu czasowego pomiędzy spożyciem zakażonego pokarmu a wystąpieniem pierwszych objawów. W przypadku zatrucia pokarmowego, poza bólem brzucha po jedzeniu z prawej i lewej strony, wśród objawów można wyróżnić także biegunkę, wymioty oraz gorączkę. Zatrucie pokarmowe występuje m.in. po spożyciu jedzenia zatrutego gronkowcem złocistym (obecnym w m.in. mleku, mięsie, słodkich kremach, ciastkach i lodach) oraz laseczką woskową (bakteria gram-dodatnia – Bacillus cereus) występującą w gotowanym i smażonym ryżu, wołowinie, kurczaku i słodkich kremach. Silny ból brzucha wraz z biegunką może wywołać także zatrucie grzybami, w tym muchomorem sromotnikowym. Jak informują lekarze, w przypadku tego rodzaju zatrucia objawy pojawiają się dopiero po ok. 8 godzinach.

Choroby jelit - kiedy trzeba iść do lekarza? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Kiedy trzeba iść do lekarza? Źródło: 36,6.

Pozostałe przyczyny bólu brzucha po jedzeniu

Jak podają lekarze, pozostałymi przyczynami bólu brzucha po jedzeniu jest refluks żołądka, choroba wrzodowa żołądka, reakcja alergiczna, kamica żółciowa, zapalenie pęcherzyka żółciowego, zapalenie trzustki. Bólu brzucha po jedzeniu nie należy bagatelizować. Należy zwracać szczególną uwagę na występowanie ewentualnych objawów towarzyszących i skontaktować się z lekarzem, jeśli dolegliwości utrudniają normalne funkcjonowanie i wywołują niepokój.

Data aktualizacji: 27.12.2021,
Opublikowano: 27.12.2021 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej