Bezoary – przyczyny powstawania, objawy i leczenie

Fot: chombosan / fotolia.com

Bezoar to nieulegające trawieniu ciało obce, które najczęściej znajduje się w żołądku. Wyróżnia się kilka rodzajów bezoarów w zależności od połkniętego materiału. Najczęstszymi objawami posiadania bezoaru są wzdęcia, nudności, bóle w nadbrzuszu i wymioty.

Bezoary są zlepkami różnego rodzaju spożytych pokarmów, zwanymi rzekomymi kamieniami jelitowymi. Zlokalizowane są najczęściej w żołądku, ale spotyka się je także w przełyku oraz odbytnicy. Istnieje wiele przyczyn powstawania bezoarów.

Charakterystyka i rodzaje bezoarów

Bezoary są bardzo rzadką chorobą przewodu pokarmowego. Powstają, gdy przesuwanie spożytych pokarmów do dalszych odcinków przewodu pokarmowego (jelit) jest utrudnione ze względu na:

  • zwężenie odźwiernika (część żołądka, która łączy go z dwunastnicą ),
  • upośledzone kurczenie się ścian żołądka(np. w wyniku cukrzycy)
  • przebyte operacje żołądka.

Dodatkowo występuje zwiększone wydzielanie śluzu, które powoduje zlepianie cząstek połkniętych pokarmów lub innych materiałów. W niektórych przypadkach tworzą się z nich zbite i twarde bezoary. Ze względu na rodzaj połkniętych materiałów wyróżnia się:

  • trichobezoary – powstające w wyniku połknięcia włosów, które nie ulegają strawieniu,
  • fitobezoary – po zjedzeniu roślin zawierających dużą ilość włókna roślinnego,
  • laktobezoary – spotykane najczęściej u małych dzieci i wcześniaków po spożyciu mleka, powstałe poprzez nagromadzenie się mleka i śluzu,
  • farmakobezoary – powstające po spożyciu leków, najczęściej zobojętniających w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
  • bezoary innego pochodzenia – nagromadzenie różnego rodzaju spożytych substancji, takich jak materiały budowlane, tworzywa sztuczne, styropian, kosmetyki itp.

Występowanie fitobezoarów obserwuje się zwłaszcza w krajach, gdzie spożywa się duże ilości daktyli, ananasów, orzechów kokosowych, selera, dyni, rodzynek oraz śliwek, które jedzone w nadmiarze mogą sprzyjać tworzeniu się kulistych tworów. 

Trichobezoary powstają w zdecydowanej większości przypadków u osób cierpiących na trichofagię, czyli zaburzenie psychiczne objawiające się satysfakcją z jedzenia własnych włosów, których układ pokarmowy nie jest w stanie strawić ze względu na brak enzymów trawiennych mogących rozpuścić białka włosa.

Przyczyny powstania bezoaru

Wszystkie rodzaje bezoaru, bez względu na rodzaj, są uważane za patologiczne. W znacznej części przypadków bezoary obserwuje się u osób z zaburzeniami psychicznymi, lecz mogą pojawić się także w przebiegu innych chorób, takich jak cukrzyca czy zaburzenia endokrynologiczne. 

Medycyna nie poznała konkretnej przyczyny ich powstawania, dlatego zakłada się, że musi dojść do kilku czynników, by w organizmie człowieka doszło do formowania się i zalegania kulistych tworów. Jednym z nich są zaburzenia przeżuwania, wynikające np. z ubytków zębowych lub tendencji do przełykania kęsów bez rozgryzania i żucia, co prowadzi do zalegania pokarmu w przełyku lub żołądku. Bezoary powstają także w sytuacji upośledzonego opróżniania żołądka z treści pokarmowej w przebiegu wielu chorób, w tym m.in. cukrzycy lub niedoczynności tarczycy.

Objawy bezoaru – jak go rozpoznać?

W początkowym okresie powstawania, bezoary nie dają żadnych niepokojących dolegliwości. Pierwsze oznaki rzekomych kamieni jelitowych pojawiają się wraz ze wzrostem bezoaru. Wtedy najczęściej dochodzi do: nudności, bólów w nadbrzuszu, wymiotów, halitozy (przewlekłego nieprzyjemnego zapachu z ust), nawracających wzdęć, uczucia nadmiernej pełności po posiłku. W skrajnych sytuacjach może dojść do: niedrożności przewodu pokarmowego, wrzodów żołądka, przebicia ściany przewodu pokarmowego, krwotoków z przewodu pokarmowego, a nawet do odleżyn z powodu ucisku na ścianę przewodu pokarmowego.

Na czym polega leczenie bezoarów?

Sposoby leczenia bezoarów są uzależnione od wielkości kulistego tworu, który zalega w żołądku, przełyku lub odbytnicy. Jeśli bezoary są małe bądź bezobjawowe, najczęściej leczy się je przyczynowo poprzez zastosowanie enzymów trawiennych, a także leków przyspieszających motorykę przewodu pokarmowego. Jeśli obecne w organizmie bezoary zagrażają wystąpieniem niebezpiecznych dla zdrowia powikłań, najczęściej wykonuje się inwazyjne usunięcia bezoaru. W tym przypadku stosuje się dwie metody – pierwsza z nich polega na wyciągnięciu bezoaru naturalną drogą przez przewód pokarmowy - przełyk i jamę ustną (endoskopowo), druga poprzez operacyjne otwarcie powłok jamy brzusznej i narządów wewnętrznych (jest to metoda klasyczna).

Ważne jest zapobiegania nawrotom bezoarów, które bez odpowiedniej profilaktyki mogą w szybkim czasie pojawić się ponownie. Po przeprowadzeniu leczenia powinno skupić się na terapii powstawania bezoarów. Osoby cierpiące na trichobezoary powinny jak najszybciej skontaktować się z specjalistą w dziedzinie psychiatrii i przeprowadzić diagnostykę w kierunku zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych. 

Osoby predysponowane do powstawania bezoarów w wyniku chorób powodujących stałe zaleganie pokarmu powinny przyjmować co najmniej 2–3 l wody dziennie, starannie przeżuwać i rozgryzać każdy kęs pokarmu, a spożywane rośliny kroić w drobną kostkę.

Zobacz film: Jak sposób gryzienia wpływa na trawienie? Źródło: 36,6

Bibliografia

- Szczeklik A. (red.), Choroby wewnętrzne, „Medycyna Praktyczna” 2011, ISBN 978-83-7430-289-0

Data aktualizacji: 30.12.2017,
Opublikowano: 22.10.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Czy COVID-19 zwiększa ryzyko rozwoju półpaśca i chorób jelitowo- żołądkowych? Naukowcy mają nowe ustalenia

COVID-19 może wywoływać u pacjentów szereg powikłań. U osób, które przechodziły infekcję, pojawiają się problemy z układem krążenia, oddechowych, czy neurologicznym. Najnowsze badania pokazują, że zakażenie koronawirusem może zaburzać pracę układu pokarmowego, a także przyczynić się do rozwoju półpaśca. 

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej
Jak wyglądają wrzody odbytu? Leczenie domowe i specjalistyczne

Wrzody odbytu to rzadka choroba, która dotyczy głównie osób młodych. Objawy mogą początkowo przypominać hemoroidy. Jednak w wielu przypadkach schorzenie przebiega bez żadnych dolegliwości. Wrzody odbytu zawsze wymagają konsultacji lekarskiej i wdrożenia odpowiedniego leczenia.

Czytaj więcej
Operacja przepukliny pępkowej. Na czym polega i jak wygląda rekonwalescencja?

Uwypuklenie się zawartości jamy brzusznej przez naturalny otwór ciała, jakim jest pępek, to przepuklina pępkowa. Operację wykonuje się u dzieci w przypadku dużych zmian, które nie ulegają samoistnemu cofnięciu, oraz u dorosłych.

Czytaj więcej
Ból brzucha u dzieci – co jest jego przyczyną i jak sobie z nim radzić?

Bóle brzucha należą do najczęstszych dolegliwości pediatrycznych. Mogą być spowodowane nadwrażliwością pokarmową, czynnikami psychogennymi, zapaleniem wyrostka robaczkowego, alergią bądź być symptomami wielu przewlekłych chorób.

Czytaj więcej
Przetoka okołoodbytnicza – przyczyny, objawy, leczenie i możliwe powikłania po operacji

Przetoka okołoodbytnicza to patologiczny, wąski, niegojący się kanał, który łączy powierzchnię skóry w okolicy odbytu ze światłem kanału odbytu lub odbytnicy. Istnieje wiele możliwych przyczyn jej powstawania, a najczęstsza to stan zapalny gruczołów okołoodbytowych.

Czytaj więcej
Konsekwencje obecności zrostów na jelitach – przyczyny i leczenie

Zrosty na jelitach (zrosty pooperacyjne) są nieprawidłowymi wytworami łączącymi tkanki oraz narządy. To jedne z najczęstszych powikłań zabiegów przeprowadzanych na jamie brzusznej oraz miednicy. Szacuje się, że mogą powstawać nawet u 90% pacjentów.

Czytaj więcej
Na czym polega operacja Hartmanna? Wskazania do zabiegu

Operacja Hartmanna to zabieg polegający na usunięciu zmian chorobowych z częścią jelita grubego oraz na zamknięciu kikuta odbytnicy i wyłonieniu stomii. Wskazania do zabiegu obejmują powikłania raka jelita grubego, a także choroby uchyłkowej esicy.

Czytaj więcej